Mononucleoza sau „boala sarutului” este atat de comuna in alte parti ale lumii, dar in Mexic trece de obicei foarte neobservata. Cu siguranta ati auzit de el in seriale de televiziune sau in filme, dar astazi cunosc foarte putini oameni care au experimentat-o.
Chiar si asa, este un virus care, desi este mai frecvent in randul adolescentilor, poate afecta totusi adultii. Si, daca nu este tratata sau diagnosticata corect, poate provoca chiar complicatii. Si tu, il cunosti deja?
Ce este mononucleoza?
Mono, cunoscuta si sub denumirea de mononucleoza, este o infectie super contagioasa cauzata cel mai adesea de virusul Epstein-Barr (EBV), desi alte virusi precum hepatita A, B sau C si HIV pot declansa si mononucleoza.
Desi mononucleoza este de obicei observata la adolescenti si adultii tineri, oricine o poate obtine; Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea oamenilor vor fi expusi la EBV de-a lungul vietii (virusul se transmite de obicei prin fluidele corporale), iar 1 din 4 dintre acesti oameni vor dezvolta mono, conform Centers for Disease Control and Prevention. Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC). ).
Simptomele mononucleozei nu apar de obicei decat dupa 4 sau 6 saptamani de la infectarea cu virusul si, desi oboseala este principalul simptom, nu este singurul. Daca observati oricare dintre simptomele de mai jos, este posibil sa aveti de-a face cu mononucleoza si ar trebui sa va adresati medicului dumneavoastra cat mai curand posibil.
Oboseala
Oboseala este probabil cel mai cunoscut simptom al mononucleozei. Practic, cu aceasta boala sistemul tau imunitar este atat de ocupat sa incerce sa lupte impotriva infectiei, incat corpul tau nu are suficienta energie pentru a efectua nici macar cele mai simple activitati zilnice.
Oboseala dureaza, de asemenea, sa dispara: majoritatea oamenilor se recupereaza de la alte simptome de mono in aproximativ o luna, dar conform CDC, oboseala poate persista saptamani sau chiar luni dupa aceea.
Ganglioni limfatici umflati si sensibili
Ganglionii limfatici sunt o parte esentiala a sistemului imunitar, deoarece ajuta la detectarea si combaterea infectiilor, conform Bibliotecii Nationale de Medicina, si devin umflate sau marite atunci cand esti bolnav. Le poti simti in gat, in zona inghinala sau axile.
In cazul mononucleozei, ganglionii limfatici umflati vor fi suficient de mari incat sa ii puteti vedea iesind din partile laterale ale gatului sau chiar in axile, potrivit CDC. De asemenea, vor fi sensibili la atingere.
Eruptii cutanate pe piept sau in gura
Mono poate provoca una sau mai multe eruptii cutanate, adesea pe piept sau in gura. Nu vor fi ca veziculele sau muscaturile de insecte, ci doar o iritatie. Este un raspuns inflamator care apare pe piele ca urmare a luptei organismului impotriva virusului.
In unele cazuri, mononucleoza poate fi diagnosticata gresit ca o infectie bacteriana (de fapt este o infectie virala). Daca se intampla acest lucru si medicul dumneavoastra va prescrie o doza de antibiotice, acea eruptie cutanata se poate agrava si poate fi, de asemenea, un indicator ca aveti mono. In timp ce eruptiile cutanate sunt un potential efect secundar al antibioticelor, persoanele care au infectii virale precum mono experimenteaza efectul secundar eruptie cutanata intr-o masura mult mai mare, potrivit cercetarilor publicate in Allergy, Asthma & Clinical Immunology.
Dureri de cap si de corp care nu se vor opri
A avea dureri de cap zile in sir poate fi un simptom al mononucleozei, potrivit National Headache Foundation. Acestea tind sa fie dureri de cap de tip tensiune, care ar putea fi cauzate de potentialul impact inflamator al virusului Epstein-Barr asupra creierului si a sistemului nervos, potrivit CDC. Cand ai febra si te lupti cu o boala, creierul tau nu primeste acelasi nivel de hidratare sau de alimentare cu combustibil, iar durerile de cap sunt un semn al acelui factor de stres in organism.
De asemenea, intra in joc durerile corporale, deoarece intregul corp incearca sa lupte impotriva infectiei. Daca ai o durere de cap urata (si/sau dureri de corp) care nu dispare intr-o zi sau doua, nu strica sa-ti suni medicul.
Febra usoara
Mononucleoza nu provoaca de obicei o crestere semnificativa a temperaturii, dar febrele de grad scazut sunt frecvente cu mononucleoza. Corpul tau foloseste febra ca o modalitate de a ajuta la combaterea infectiilor; temperaturile mai ridicate activeaza compusii antivirali din sange.
Febra inseamna, de asemenea, ca esti in stadiul cel mai contagios al mononucleozei, asa ca ai grija sa nu tusesti.
Burta umflata
Mono poate provoca umflarea sau inflamarea splinei si ficatului, deoarece aceste organe pot lucra peste timp pentru a lupta impotriva mono. Deoarece infectia determina corpul dumneavoastra sa produca o tona de globule albe, splina, care ajuta la filtrarea acestora in timp ce lupta impotriva infectiei, poate fi afectata in mod special.
De asemenea, va trebui sa va protejati burtica de contactul in timpul mononucleozei. Si aveti grija, o lovitura in abdomen ar putea provoca ruperea splinei sau ficatului.
De asemenea, este posibil ca splina sau ficatul sa ramana marite chiar si dupa ce nu mai simti oboseala monofazica familiara, asa ca ia lucrurile incet, chiar si atunci cand te simti mai bine.
Durere de gat
Nu toata lumea se confrunta cu o durere in gat si amigdale umflate cu mononucleoza, dar sunt simptome mai putin frecvente ale mononucleozei care, in combinatie cu alte simptome, va pot ajuta medicul sa identifice ceea ce aveti.
Amigdalele sunt de fapt un tip de ganglion limfatic si, pe masura ce lucreaza pentru a muta celulele albe din sange si a lupta impotriva infectiilor, se umfla. De asemenea, atunci cand adultii fac mononucleoza, au tendinta de a avea mai multe simptome la nivelul gatului decat atunci cand au tinerii.