Operatie de marire a sanilor cu ajutorul implanturilor de silicon este poate cea mai cunoscuta interventie estetica. Foarte multe femei au beneficiat si vor beneficia in continuare de o imbunatatire a aspectului sanilor printr-o procedura relativ simpla. Marirea sanilor prin implantarea silicoanelor este cea mai raspandita procedura medicala din lume.
Implanturi. Acum se folosesc implanturile cu suprafata texturata si care contin gel siliconic inalt coeziv. In cazul acestor implanturi, chiar daca se rupe stratul exterior, gelul nu migreaza in corpul pacientei. Totodata confera sanului si o forma naturala.
Contraindicatii. Interventia nu poate fi realizata asupra pacientelor care alapteaza, care iau tratamente hormonale, prezinta mastite sau leziuni cutanate la nivelul sanilor. De asemena pacienta nu va avea voie sa ia aspirina sau alte medicamente antiinflamatorii si va stopa consumul de tutun si alcool.
Incizii. Se poate opta pentru una dintre urmatoarele tipuri de incizie:
– In santul submamar: incizia se va face sub san, cicatricea fiind acoperita ulterior de san. Aceasta incizie este de preferat in cazul implanturilor mai mari, deoarece asigura o plasare a implanturilor mult mai buna;
– Periareolara: incizia se face pornind de la areola mamara in jos. Cicatricea va fi destul de vizibila;
– Transaxiala: incizia se face la nivelul axilei, insa nu este recomandata deoarece chirurgul va intampina greutati la plasarea implanturilor.
Operatia. Aceasta se efectueaza numai sub anestezie generala si se recomanda spitalizarea pentru o perioada de cel putin 24 de ore. La terminarea operatiei se monteaza tuburi de dren, care vor fi tinute 2-3 zile, pana cand drenajul este complet. Pacienta va primi antibiotice injectabile, antialgice, antiinflamatorii, iar o durere moderata este normala in primele zile dupa operatie.
Firele se scot dupa 14 zile, in momentul in care se face si un control medical. Dupa operatie este recomandat ca pacientele sa poarte timp de 2-3 luni bustiera, sa nu care greutati, sa evite activitatile fizice si sa nu ramana insarcinate (timp de 6 luni dupa operatie).
Complicatii. Anestezia generala prezinta propriile sale complicatii, insa ne referim aici doar la operatia in sine de marire a sanilor. In acest caz, complicatiile pot fi urmatoarele:
– Durere locala sau modificarea sensibilitatii mamelonului;
– Contractura capsulara ce presupune formarea unui tesut fibros in jurul implantului, ce duce la strangerea si micsorarea sanului. In acest caz trebuie repetata interventia;
– Deplasarea implanturilor catre partea mediana a toracelui;
– Ruptura implantului, care este destul de rara;
– Aparitia hematoamelor, suprainfectarea plagii sau cicatricile inestetice sunt si acestea riscuri ale operatiei de marire a sanilor.