Shoganai: Puterea acestui cuvant japonez

Traducerea acestui cuvant japonez Shoganai inseamna „nu exista de ales” sau „nu se poate face nimic in privinta asta”. Expresia shoganai, pe langa faptul ca este un cuvant, este si un mod de a vedea viata. Din perspectiva occidentala, poate da impresia ca este vorba de conformism. Cu toate acestea, mentalitatea japoneza este foarte diferita de cea occidentala in multe lucruri, iar shoganai este un bun exemplu in acest sens.

Pe de alta parte, indica norme culturale asupra carora ai putin control. Aceasta notiune de suferinta, in parte, deriva din shikata ga nai: nerespectarea normelor culturale si conventiilor sociale duce la o viata cu putine optiuni, dar rezistenta in suferinta.

Shoganai: Cum se interpreteaza?

Sintagma poate fi interpretata cu anumite conotatii negative, deoarece unii pot percepe lipsa de reactie la adversitate ca automultumire sau conformare, atat cu fortele sociale, cat si cu fortele politice.

Cu toate acestea, Shoganai este o expresie japoneza care este dificil de tradus in engleza. Cel putin, daca vreti sa traduceti cu sensul sau deplin, intrucat, desi este adevarat ca in limba noastra avem cuvinte sau expresii care ne pot transmite cu o anumita apropiere ideea care se ascunde in spatele shoganai, realitatea este ca este una dintre acele expresii ale limbii japoneze care nu are o traducere fidela in alta limba.

Japonezii sunt experti in a accepta viata asa cum vine si folosesc un cuvant numit shoganai pentru a descrie acest concept. Dar shoganai nu este doar un cuvant, este o filozofie a vietii.

Sensul literal al lui Shoganai este „care nu poate fi evitat”, totusi nu se refera la disperare sau descurajare. Inseamna sa accepti ca ceva este in afara controlului tau. Incurajeaza-i pe oameni sa realizeze ca nu a fost vina lor si sa mearga mai departe fara regret.

Utilizarea frazei

Expresia a fost folosita de multi scriitori occidentali pentru a descrie capacitatea poporului japonez de a-si mentine demnitatea in fata unei tragedii sau a nedreptatii inevitabile, mai ales atunci cand circumstantele sunt in afara controlului lor.

Din punct de vedere istoric, ea a fost aplicata situatiilor in care poporul japonez in ansamblu a trebuit sa sufere, inclusiv ocuparea Japoniei de catre aliati si internarea japonezilor americani si japonezilor canadieni.

Astfel, in timpul primei conferinte de presa oferite de imparatul Shōwa, la Tokyo in 1975, a fost intrebat ce parere are despre bombardamentele atomice de la Hiroshima, acesta a raspuns: „Este foarte regretabil ca au fost aruncate bombe nucleare si imi pare rau pentru cetateni. din Hiroshima, dar „nu a putut fi evitat” pentru ca s-a intamplat in timpul razboiului”.

Nu-ti face griji

A spune shoganai nu inseamna a te conforma cu ceea ce avem, ci mai degraba a-l accepta daca este fara speranta. In spatele acestei expresii se afla gandul ca, in viata, sunt lucruri care depind de noi si lucruri care nu.

Lucrurile care depind de noi, cele pe care le putem rezolva, nu vor fi o problema, intrucat le putem influenta prin actiunile noastre, deci nu merita sa ne ingrijoram. La fel, in ceea ce priveste lucrurile pe care nu le putem controla, acele lucruri care se intampla accidental si care sunt dincolo de controlul nostru, sunt lucruri pe care nu le putem influenta.

In consecinta, sa ne ingrijoram pentru ele sau pur si simplu sa le dedicam atentia este o pierdere de timp utila, precum si o actiune contraproductiva, deoarece ne va genera un sentiment negativ. Din acest motiv, ca nimic bun nu se poate obtine din ingrijorarea a ceea ce nu are solutie.

Shoganai: Forma de pensar japonesa

Mentalitatea japoneza nu este conformista, ci practica si plina de intelepciune. Prefera sa se concentreze pe ceea ce poate fi corectat si sa evite pierderea timpului si a energiei cu ceea ce nu putem schimba. In acest fel, evitam sa suferim mai mult si inutil, in acelasi timp ca putem profita de intregul nostru potential in lucruri care ne vor face fericiti si care depind in totalitate de actiunile si atitudinile noastre.

Acest cuvant are de-a face cu impermanenta lucrurilor. Este imposibil sa ai controlul asupra a tot ceea ce se intampla si cand ceva nu merge bine: shoganai. Adica, da-i drumul si mergi mai departe.

Intr-o traducere literala ar putea insemna: „nu este nimic de facut in privinta asta”. Poate suna negativ, deoarece renuntarea la nimic de facut poate parea insensibil, plin de compasiune sau neglijent. Dar, ca orice filozofie, ea trebuie aplicata si realizata in cel mai bun mod si fara descurajare.

Dati-i drumul

Asa ca, in loc sa se planga, japonezii folosesc shoganai pentru a merge mai departe. A fost folosit foarte mult in dezastrele naturale cand oamenii au pierdut totul. A fost un mod de a continua si de a avea putere in fata tragediei.

Cu siguranta ne confruntam cu o mentalitate practica. Este mai bine sa te concentrezi pe ceea ce poate fi rezolvat decat pe inevitabil. O modalitate grozava de a va gestiona energiile si de a le canaliza in ceea ce meritati. De asemenea, posibilitatea de a suferi este redusa.

Japonezii sunt constienti ca exista suferinta si nedreptate in viata. Cand nu poate fi schimbat sau evitat, este mai bine sa il acceptati. Cu cat risipim mai putina energie pentru inevitabil, cu atat avem mai multa pentru ceea ce este evitat. De exemplu, daca o furtuna periculoasa ne obliga sa amanam avionul pe care urmeaza sa-l luam: shoganai.

Cultura japonesa

Toate acestea ne fac sa ne gandim putin, la tot timpul pe care il pierdem dorind sa schimbam lucruri pe care nu le putem si suferim neobosit in acest sens.

Timpul este ceva ce odata pierdut nu poate fi recuperat. Cat timp am fi economisit in vietile noastre, doar acceptand lucrurile si mergand mai departe?

Poate ca am fi putut investi acel timp pierdut in ceva util, care ne-ar fi adus ceva benefic. Dar, din pacate, nu este in cultura noastra.

Ne dorim sa controlam intreaga noastra viata, de la prima pana la ultima zi, dar, din pacate, nu este cazul.

Pe scurt, pentru a incheia, pot spune ca data viitoare cand se intampla ceva in viata noastra, unde nu avem control, ei bine, Shoganai.

Recente

Care sunt rezervările ce trebuie făcute cu mult înainte de nuntă

Pregătirile pentru nuntă sunt o adevărată provocare, de aceea este important să te organizezi din timp și să faci rezervările necesare cu mult înainte...

Cum sa lupti impotriva celulitei: dieta, exercitii si remedii

Sunteti unul dintre cei care credeti ca este imposibil sa luptati impotriva celulitei si ca nu exista nicio metoda care sa va ajute sa...

Cum sa avem un par sanatos?

Ingrijirea parului este ceva care ne ingrijoreaza pe multi dintre noi. Dupa vara, parul tinde sa cada mult mai des si aspectul sau este...

Cum sa alegi cadoul potrivit pentru cineva

In fiecare luna, trebuie sa introducem o categorie in bugetul personal pentru cadouri. Exista intotdeauna un eveniment sau o ocazie care solicita un cadou:...

Machiaj pentru ten gras

Ten gras, uscat, mixt, cu riduri, cu acnee, cu pete... Exista diferite tipuri de ten si de asemenea linii de produse specifice pentru a...