De ce ma indragostesc atat de usor?

Indragostitii nu sunt intotdeauna oameni fericiti. In spatele celor care sunt emotionati instantaneu exista o tendinta periculoasa de idealizare, precum si anumite neajunsuri care cauta sa fie hranite cu dragoste care rareori dureaza si uneori chiar doare.

De ce ma indragostesc atat de usor? De ce ma entuziasmez imediat, in ciuda faptului ca am atat de multe povesti esuate la spate?”.  Sunt multi oameni care isi pun aceleasi intrebari in fiecare zi, incapabili sa inteleaga motivul acelor sentimente ametitoare, acea senzatie de efuziune de fiecare data cand cineva nou iese in viata.

Ei spun ca personalitatea indragostita este una care sare din floare in floare , ceea ce defineste imaturitatea emotionala si chiar un anumit sentiment de iresponsabilitate. La urma urmei, uneori parasesc o relatie pentru a incepe una noua, aruncand dragostea pentru a imbratisa altele noi si profita de acea „gopa de dopamina si serotonina”. Acum, dincolo de faptul ca acest lucru poate fi sau nu aplicabil in toate cazurile, exista un fapt de netagaduit.

De asemenea, sufera. Cine se defineste prin acea volatilitate afectiva, prin indragostirea la fiecare doua ori trei, prin entuziasmul de unii, plictisirea de altii, visarea noului vecin, tanjul dupa acel nou coleg sau inceputul sa vada acea persoana intr-un alt mod? felul in care in fiecare zi serveste cafeaua, sufera dezamagiri si poate fi ranit in multe feluri.

Nu toate iubirile sunt reciproce. Si nu toate cuplurile ajung sa fie ceea ce se credea la inceput. Pentru ca infatuatul se grabeste mereu, risca sa vada ceea ce nu este si, uneori, chiar isi lasa deoparte stima de sine si demnitatea. Sa o analizam in detaliu.

De ce ma indragostesc atat de usor? Acestea sunt cauzele

Nimic nu este la fel de interesant ca sa te indragostesti. Creierul este prins in acel naufragiu chimic orchestrat de neurotransmitatori. Mintea este inflamata de iluzii, fantezii si dorinte. Putine lucruri sunt la fel de placute ca acea atractie pe care dintr-o data putem ajunge sa o experimentam pentru acel cineva care iese brusc in viata noastra.

Arthur Aron, psiholog social expert in motivatie la Universitatea din New York, ne spune intr-un studiu despre un termen interesant: expansiunea sinelui. Atunci cand intalnim pe cineva dezirabil, cand o persoana care ne atrage iese in viata noastra, acea intensitate emotionala ne mareste, reinnoieste asteptarile si chiar ne acordam mai multa atentie sperand sa fim dezirabili celuilalt.

Am putea spune ca atunci cand ne indragostim, nu numai ca viata arata diferit, ci ne vedem si pe noi insine altfel. Este ca si cum ne acoperim cu o pozitivitate efervescenta si acel sentiment poate crea dependenta pentru oamenii indragostiti. Cu toate acestea, sa vedem mai multe motive care pot explica acest fapt.

Tendinta de a idealiza: o forma de suferinta

De ce ma indragostesc atat de usor? Uneori, in spatele acestei intrebari se afla un raspuns foarte specific: pentru ca idealizezi excesiv. Poate ca esti unul dintre acei oameni cu tendinta naturala de a pune un filtru de aur pe ceilalti, punand ingrediente suplimentare pe cine esti atras, cine iti atrage atentia.

Sigmund Freud spunea ca, uneori, atunci cand alegem pe cineva, ceea ce facem este sa-i inzestram cu dimensiuni pe care am dori sa le avem: securitate personala, ingeniozitate, originalitate, carisma, farmec, stralucire intelectuala… Adica cei care se incadreaza in iubirea poate proiecta asupra celorlalti ceea ce ei admira si isi doresc cel mai mult.

Stima de sine scazuta: caut pe oricine care sa-mi umple golurile

Cand mergi prin lume cu o stima de sine remarcabila scazuta, cauti cu disperare ceva sau pe cineva care sa-ti acopere neajunsurile, nesiguranta. Astfel, si aproape fara sa ne dam seama, ne simtim atrasi de oricine ne trateaza bine, care ne complimenteaza, ne trateaza cu afectiune sau ne pune in evidenta vreuna dintre virtutile.

Sunt emotionat imediat (dependenta de infatuare)

Exista dependenti de infatuare, dar nu si de iubire . Adica cine se intreaba ca „de ce ma indragostesc atat de usor?” Trebuie avut in vedere ca, poate, este dependent de dopamina, de acel neurotransmitator care reiese puternic in prima fraza de atractie. Este acea iubire inselatoare care apare cu atractie, cu mintea care se entuziasmeaza, care fantezeaza si rataceste cu dorinta pura.

Sunt foarte placute acele substante pe care creierul le secreta in stadiile incipiente ale indragostirii . Atat de mult incat cineva ajunge mereu sa cada in ele. Nici macar nu am inceput inca o relatie cu cineva cand vine un strain care ne atrage iremediabil. Indiferent daca asta se termina cu o intalnire sexuala sau nu, intr-o relatie sau nu, creierul nu poate sa nu-si creeze sperante.

Personalitatea dependenta

In spatele personalitatii dependente se afla adesea frica de singuratate. De asemenea, profilul cuiva care trebuie sa aiba mereu pe cineva de mana, fara sa fie nevoie ca acel cineva sa fie cel potrivit. Important este sa ai o persoana de cealalta parte a pernei, de cealalta parte a canapelei.

Acea frica si angoasa de singuratate ii face sa se simta atrasi de oricine, la un moment dat, manifesta interes pentru ei. Asa ceva ii poate face sa „sare” de la o persoana la alta si de la o relatie la alta, de fiecare data cand cineva arata un fel de deferenta sau deferenta.

De ce ma indragostesc atat de usor? Pentru ca nu invat din experientele trecute

Sunt oameni care nu invata din greselile lor. Mai mult, oricat de dureroase au fost experientele trecutului, ele le repeta din nou. De ce se intampla? Referitor la acest subiect exista un fapt interesant. Tilmann Klein si Dr. Markus Ullsperger de la Institutul Max Planck din Leipzig, (Germania) ne povestesc intr-un articol despre progresul cercetarii lor.

Motivul pentru care unii oameni nu invata din esecurile sau greselile lor ar putea fi de origine genetica si orchestrat de ceea ce este cunoscut sub numele de mutatia A1. Ceea ce face aceasta modificare este reducerea numarului de receptori D2 din creier, care sunt locurile in care dopamina este cuplata.

In ce se traduce asta? In a nu mai avea niciun interes sau motivatie in a invata din esecurile trecute . Astfel incat sa le repeti continuu.

In concluzie, este inca important sa stim ce orchestreaza comportamentul de indragostire. Cunoasterea cauzelor care il motiveaza sa se entuziasmeze aproape constant de unii oameni si dupa altii ne poate ajuta sa-l controlam. La urma urmei, aceste situatii ultimul lucru pe care il aduc este fericirea. Sa ne gandim la asta.

Este posibil sa inveti sa te indragostesti mai incet?

Pentru inceput, poti incepe prin a te reconcilia cu singuratatea ca concept . Este probabil ca in spatele fiecarei pasiuni trecatoare sa existe o frica profunda de singuratate, asa ca o prima strategie este sa recunoastem singuratatea ca un moment propice pentru cunoasterea de sine si sa ne redescoperim cu placerea propriei noastre companii.

De asemenea, intarirea stimei de sine si invatarea sa ne pretuim asa cum suntem ne va ajuta progresiv sa evitam indragostirile la prima vedere si sa hranim rabdarea de a ne indragosti treptat pe baza a ceea ce invatam si pretuim despre cealalta persoana.

Pastreaza-ti atentia in prezent, concentreaza-te pe ziua de azi si pe lucrurile pe care le faci in fiecare zi pentru a-ti atinge fiecare obiectiv. De multe ori aceste zdrobiri vin din dorinta de a evita problemele noastre actuale si le deghizam punandu-ne iluziile intr-un viitor idealizat si imposibil alaturi de cineva pe care tocmai l-am intalnit.

In sfarsit, invata sa-ti acorzi timp sa cunosti acea persoana care iti place, sa te indragostesti incetul cu incetul si sa te bucuri de fiecare dintre acei pasi mici catre iubire, desigur, fara asteptari false si fara idealizari.

Recente

Cum sa-ti faci propriile emoji-uri pe iPhone si Android

Ti-ai vazut prietenii impartind videoclipuri si emoji-uri cu personaje de desene animate care arata ca ei? Vrei sa faci la fel? In onoarea viitoarei...

Fiecare cuplu ar trebui sa incerce urmatoarele lucruri pentru sex mai pasional

Cuplurile caută întotdeauna modalități noi și mai murdare de a-și extinde orizontul în dormitor, mai ales dacă au fost împreună de ceva timp. Toți...

Shoganai: Puterea acestui cuvant japonez

Traducerea acestui cuvant japonez Shoganai inseamna „nu exista de ales” sau „nu se poate face nimic in privinta asta”. Expresia shoganai, pe langa faptul...

8 povesti sexuale despre zei greci care iti vor oferi obiective de relatie

Daca iti place mitologia, stii ca nu trebuie sa cauti mai departe decat sa cauti pe google „povesti despre zeul grecesc” pentru a gasi...

7 uleiuri pe baza de plante pentru pielea ta

Nu cu mult timp in urma, existenta uleiurilor pentru piele suna nebunesc, era o fraza incongruenta in lumea ingrijirii pielii, o grasime care, mai...