Nu exista nicio indoiala ca protezele auditive au devenit unul dintre cele mai utilizate instrumente pentru a desfasura activitati scolare si de munca acasa datorita functiilor lor, deoarece ne permit sa izolam sunetul extern si, in multe, sa facilitam concentrarea, dar v-ati pus pe Ganditi-va ce daune cauzeaza utilizarea sa frecventa in ureche?
In ultimele saptamani, dinamica muncii si educationala s-a schimbat din cauza izolarii pentru a preveni raspandirea in continuare a covid-19. Iar aceasta situatie ne-a determinat sa stam acasa, unde copiii, adolescentii, tinerii si adultii au tendinta de a folosi aceste accesorii mai des, si mai rau, la volum mare, fara a vedea consecintele pe care le-ar putea avea asupra auzului.
De aceea, specialistii in sanatate si-au manifestat ingrijorarea cu privire la acest scenariu, pentru ca acum nu sunt obisnuiti doar sa asculte muzica, videoclipuri, filme sau carti audio, ci si sa fie prezenti in videoconferinte care se tin pentru munca sau invatamant la distanta, ceea ce inseamna ca castile sunt „lipite” de urechi toata ziua.
In acest sens, dr. Fernando Rojas, director comercial al firmei de solutii auditive Med-el Mexico, a mentionat ca castile in sine nu reprezinta un risc pentru sanatate, dar folosirea lor iresponsabila o face.
„Urechea umana poate rezista intre 60 si 80 de decibeli fara a provoca daune, dar nu ar trebui sa fie abuzata mai mult de patru ore odata. Este important de precizat ca, pe masura ce volumul creste cu cinci decibeli, doua ore si jumatate sunt suficiente pentru a aparea deficienta de auz”, a comentat dr. Fernando Rojas.
El a adaugat ca se recomanda ca doar doua ore pe zi sa fie folosite la volume care sa nu compromita ascultatorul, dar daca timpul trebuie sa fie mult mai mare decat atat, trebuie avut in vedere ca decibelii sunt mai mici, de exemplu 40.
Trebuie remarcat faptul ca obiectivul utilizarii corecte a acestor accesorii este acela de a preveni deteriorarea celulelor capilare ale urechii interne prin frecventa inalta si timp prelungit.
Intre timp, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) indica faptul ca utilizarea excesiva a aparatelor auditive ar putea compromite sanatatea auditiva a persoanelor intre 12 si 35 de ani, prezentand leziuni imediate cu o singura expunere, declansand din mici disconforturi in interiorul urechilor, dureri. , mancarime la dificultati de auz.
De aceea este atat de important sa urmati urmatoarele recomandari la scrisoare, care va vor ajuta la prevenirea leziunilor urechii si chiar a surditatii.
• Una dintre actiunile de evidentiat este mentinerea volumului scazut, fara a depasi 60 la suta din volumul maxim al dispozitivelor audio.
• In plus, subliniati orele de utilizare, deoarece utilizarea zilnica a aparatelor auditive personale ar trebui limitata la mai putin de o ora pe zi la un volum redus.
• Folositi casti care sa nu intre in ureche, deoarece sunt mai putin agresive, deoarece nu sunt in contact direct cu pavilionul auditiv.
• Este important sa le curatati constant si de preferinta cu solutii de alcool de 70 la suta sau servetele dezinfectante.
• Vizitarea unui medic pentru controale auzului trebuie efectuata in mod regulat pentru a detecta o posibila pierdere a auzului intr-un stadiu incipient.
Astfel, in aceasta etapa a cursurilor si a muncii online si acasa, populatia este invitata sa-si ingrijeasca urechile pentru a evita disconfortul care ar putea limita activitatile pe viitor.