Accidentul de munca se plateste,vezi cum poti sa obtii despagubiri

Accidentele de munca pot avea consecinte destul de serioase asupra sanatatii si bunastarii noastre.

Din fericire pentru noi toti, exista legi si mecanisme de protectie pentru toate victimele accidentelor de munca.

Este important sa cunoastem toate drepturile noastre si sa stim exact cum putem obtine compensatii financiare pentru accidentele de munca suferite.

Accidentele de munca si implicatiile lor

Un accident de munca este acel eveniment care are loc in timpul desfasurarii activitatilor profesionale ce poate duce la raniri usoare sau destul de grave, traume sau in unele cazuri chiar pierderi de vieti omenesti.

Aceste accidente pot aparea in orice mediu de lucru fara exceptii,de la birouri la santierele de constructii,fabrici, mall-uri, magazine,etc.

Este important de precizat faptul ca toti angajatorii au responsabilitatea de a crea si mentine un mediu de munca sigur pentru toti angajati sai si de a respecta normele de securitate si sanatate impuse de legislatia in vigoare.

Care sunt drepturile si compensatiile care se pot obtine?

Legea prevede ca toti cei care au suferit un accident de munca au dreptul la compensatii pentru daunele suferite.

Aceste compensatii pot acoperi:costurile medicale si de tratament,concediul medical,salariul pierdut sau diverse beneficii financiare pierdute pe perioada recuperarii,despagubiri pentru vatamari corporale si psihologice,plus alte cheltuieli aparute ca urmare a accidentului suferit.

Pentru a obtine aceste compensatii,este necesar sa urmezi cativa pasi:

Raporteaza accidentul

Informeaza imediat angajatorul despre accidentul suferit si verifica daca exista o inregistrare oficiala a acestuia.Angajatorul are obligatia legala sa declare accidentul de munca in cel mai scurt timp posibil.

Documentarea corecta a accidentului este importanta pentru a avea probe solide in procesul de obtinere a compensatiilor.

Solicita asistenta medicala

Este important sa soliciti si sa primesti ingrijire medicala imediata si apoi sa obtii toate documentele si rapoartele medicale emise sau poti solicita eliberarea unui certificat medico-legal.

Acestea documente vor servi ca dovezi ale gravitatii ranilor si a impactului accidentului avut asupra sanatatii voastre.

Consulta un avocat specializat in despagubiri accidente de munca

Este recomandat sa consulti si sa soliciti asistenta unui avocat specializat in dreptul muncii,al accidentelor de munca si totodata specializat in obtinerea de despagubiri.

Un avocat cu experienta in acest domeniu iti poate oferi indrumare juridica si ajuta in procesul de obtinere a compensatiilor materiale.

Colecteaza dovezi si documente relevante

Pentru a sustine cererea ta de despagubire,este important sa strangi toate probele si documentele medicale si tot ce tine legat de accidentul de munca pe care tocmai l-ai suferit.

Vei avea nevoie fotografii,marturii de la martori,inregistrari video sau orice alta dovada care sa ateste faptul ca accidentul a avut loc si ca ai suferit prejudicii din cauza lui si mai ales ca nu sa produs din vina ta.Impreuna cu avocatul tau, depune o cerere de despagubire

Negociaza sau demareaza un proces legal

In functie de circumstantele produceri accidenteului si complexitatea cazului tau, exista posibilitatea de a negocia cu direct angajatorul sau asiguratorul responsabil pentru a ajunge la un acord privind despagubirile solicitate.

Daca negocierile nu sunt satisfacatoare pentru tine si nu ai obtinut cea ce ti-ai propus,poti decide sa demarezi un proces in instanta pentru a solicita daune pentru accidentul suferit.

Accidentul de munca se plateste in conformitate cu drepturile legale ale angajatului si legile in vigoare din tara unde sa produs accidentului.

Nu ezita sa cauti ajutor si sa lupti pentru drepturile tale in cazul unui accident de munca!

Recente

Remedii la domiciliu pentru ameliorarea si prevenirea frecarii pe picioare

Anotimpurile calde sunt aproape si probabil ca vrei sa porti o rochie sau o fusta pentru a merge la plimbare, totusi apare si frizarile...

Lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a functiona relatia de cuplu

Cum să faci o relație să funcționeze? Ei bine, chiar daca amandoi sunteti foarte ocupati, exista unele lucruri pe care le puteti incerca pentru...

Totul despre colicile la bebelusi!

Marea majoritate a bebelusilor au in primele luni de viata asa-numitele colici abdominale. Ei devin agitati, plang mult si misca nervos din picioare. Crampele...

Reflectii pentru a ne aminti ca vremurile rele vor trece

Iata 5 reflectii cu acelasi mesaj: vremurile rele vor trece. Vremurile rele vor fi lasate in urma. S-au pierdut in arhivele blogului si am decis...

Ghiozdane ieftine moderne cu design placut pentru copii

Intoarcerea la scoala este interesanta atat pentru copii, cat si pentru parinti. Si prima zi de scoala include in mod natural un ghiozdan elegant....