Semnificatia viselor conform lui Sigmund Freud

Celebrul psihanalist si filozof Sigmund Freud a investit multi ani in cercetarile sale in analiza semnificatiei viselor, aceasta cercetare poate fi vazuta reflectata in celebra sa carte publicata in 1899 intitulata „Interpretarea viselor”.

Aceasta carte a fost o punte de legatura intre psihologie si alte studii despre lumea viselor, deoarece a afirmat ca exista o mare componenta mentala in ele: expresia subconstientului. Daca doriti sa cunoasteti semnificatia viselor conform lui Sigmund Freud, va recomandam sa continuati sa cititi acest articol. In el veti gasi tot ce trebuie sa stiti despre opera si filozofia legate de visele acestui curios autor, precum si un mic dictionar de vise.

Interpretarea viselor de catre Freud

Inainte de a vorbi despre una dintre cele mai faimoase carti ale psihanalistului austriac, este important sa comentam ca aceasta se bazeaza pe teoria psihanalizei, aceasta teorie afirma existenta proceselor mentale dincolo de gandirea noastra constienta.

Acest fragment adaptat din cartea sa ne ofera o idee despre axa principala a teoriei sale: pentru Sigmund Freud, visele sunt o expresie a lumii subconstiente si ca motivatia acestei activitati de vis este implinirea instinctelor si dorintelor care nu au a fost multumite in ziua respectiva. Adica sunt incercari ale inconstientului de a satisface si rezolva ceea ce nu a fost realizat in mod constient.

De exemplu, uneori visam sa rezolvam un conflict cu cineva sau visam ca atingem obiective care, in opinia noastra, sunt de neatins. Conform teoriei lui Freud, acest lucru se datoreaza faptului ca o parte neconstienta a creierului nostru cauta sa ne rezolve problemele in timpul orelor in care mintea constienta este „ dezactivata ”.

Teoria viselor – Cum sunt interpretate?

Sigmund Freud considera ca „ fiecare vis este interpretabil ”, adica tot ceea ce visam are un mesaj din subconstientul nostru. Daca vrei sa interpretezi ceea ce ai visat in functie de semnificatia viselor conform lui Sigmund Freud, trebuie mai intai sa analizezi ce elemente apar si ce pondere au in viata ta.

Exercitiu de interpretare psihologica a viselor

Pentru a putea analiza la ce ai visat, ai nevoie de o bucata de hartie, un pix si sa iti amintesti bine continutul visului. Scrieti ceea ce ati visat imediat ce va ridicati, deoarece, odata cu trecerea timpului, uitam. De asemenea, este important sa observam cum ne-am simtit in timpul visului (daca ne-am simtit fericiti, tematori, daca am fost suparati …).

Odata ce avem totul scris, trebuie sa ne punem urmatoarele intrebari:

Cine era in vis?

Cu ce ​​ma confruntam?

Cum s-a incheiat conflictul?

Cum ma simt dupa vis?

Cu aceasta interpretare, putem merge dincolo de cautarea de semnificatii la figurile care apar (cum ar fi cautarea semnificatiei viselor cu serpi ) si putem analiza continutul psihologic al viselor.

Interpretarea viselor: exemple

In continuare, vom prezenta trei exemple de vise recurente la oameni si le vom interpreta conform teoriei psihanalizei a lui Freud:

Intelesul visului in care cadem

Conform celor mai recente teorii evolutive, exista cei care afirma ca acest vis poate fi un reziduu al fricii stramosilor nostri de a dormi in aer liber. Totusi, potrivit psihanalizei, sensul visului in care cadem se afla intr-o situatie delicata din viata noastra de zi cu zi care ne provoaca disconfort si anumite vertijuri, cum ar fi frica de a lua o decizie importanta.

Intelesul zborului in vise

Pe de alta parte, zborul este de obicei un simbol al libertatii si independentei. Conform interpretarii viselor de catre Sigmund Freud, visul ca zburam este de obicei legat de dorinta reprimata de a fi oameni independenti si autonomi.

Alti cercetatori sustin ca acest vis poate fi o reflectare ca ne-am eliberat de o povara importanta in viata noastra constienta. Prin urmare, ne simtim atat de usori incat suntem capabili sa zburam in subconstientul nostru.

Intelesul de a fi urmarit in vise

In cele din urma, unul dintre cele mai recurente vise pe care le avem este sa fim urmariti. Conceptul pare destul de clar: a fi urmarit genereaza un sentiment de angoasa si disconfort in fata a ceva cu care nu ne-am confruntat inca, asa ca fugim si ne intoarcem cu spatele la ceva sau cineva din vis. Daca ai visat sa fii persecutat, gandeste-te daca exista un fel de conflict cu care trebuie sa te confrunti.

Recente

Care sunt beneficiile pentru sanatate mintala ale exercitiului fizic?

Exercitiul fizic nu se refera doar la capacitatea aeroba si la dimensiunea musculara. Sigur, exercitiul fizic iti poate imbunatati sanatatea fizica si fizicul,...

Andreea Marin s-a afisat cu medicul turc in Romania

Andreea Marin a decis sa nu se mai ascunda de ochii lumii si s-a afisat cu medicul turc, cu care se vehicula ca ar...

Pete pe piele, asta ar trebui sa stii despre aceasta leziune

Petele de cafea cu lapte sunt leziuni destul de frecvente pe pielea copiilor . Desi majoritatea sunt de obicei benigne, ele pot indica adesea...

Dieta cu probiotice!

Probioticele au un rol foarte important in mentinerea sanatatii, acestea reducand inflamatiile si eliminand bacteriile daunatoare organismului. Afla acum ce include dieta cu probiotice si...

Informatii utile despre placerea feminina

Dupa cum stiu multi, un orgasm este de obicei o eliberare sexuala intens placuta. Orgasmele pot fi usoare sau intense. Ele pot fi experiente...