Totul despre agorafobie!

Agorafobia reprezinta teama de a ne afla in spatii publice (ex. mijloace de transport in comun) si spatii deschise (aglomeratie). Cuvantul provine din grecescul “agora” insemnand “piata” si “phobos” care este “frica”.

Teama a fost precedata sau succedata de un atac de panica sau o tulburare anxioasa. Ultimele studii, efectuate pe pacientii cu agorafobie, constata ca aproximativ doua treimi dintre acestia au avut un atac de panica in trecut, la cel putin un an diferenta intre acesta si aparitia semnelor de fobie.

Multi pacienti cu agorafobie devin anxiosi la lumina zilei, altii in momentele in care apune soarele si intensitatea luminii scade. Numarul persoanelor cu aceasta fobie creste in timpul verii, din cauza cresterii pulsului si a deshidratarii. De asemenea, din cauza temperaturilor ridicate, pacientii vor fi nevoiti sa petreaca timp in afara casei, care devine un cosmar. Unii dintre ei sunt nevoiti sa iasa afara doar insotiti de o persoana de incredere.

Printre simptomele persoanelor cu agorafobie putem numara: tremuraturi, puls rapid, transpiratii, dureri toracice, dificultati de respiratie, senzatie de sufocare, greata, ameteli, teama ca va lesina, teama ca va muri.

Cauze ale agorafobiei:

• Factori biologici: hipersecretia de adrenalina, sensibilitate crescuta la schimbari hormonale, hipersensibilitate la unii stimuli fizici etc.

• Factori de personalitate: hipersensibilitate la factori de natura emotionala, perfectionism, nevoia de control, un nivel ridicat de creativitate etc.

• Factori familiali: prezenta unui parinte cu tulburare anxioasa, abuzul fizic sau psihic, critica exagerata din partea parintilor, mediul familial cu reguli foarte stricte etc.

Pentru a trata agorafobia este recomandata combinarea tratamentul medicamentos, continand antidepresive si alte medicamente pentru anxietate, cu interventia cognitiv – comportamentala. Daca pacientul intrerupe tratamentul medicamentos, el poate experimenta din nou aceleasi stari ale atacului de panica.

Tratamentul nemedicamentos reprezinta imbinarea celor doua tipuri de pshioterapie: cognitiva si comportamentala. Discutarea si impartasirea experientei in psihoterapia individuala si de grup ajuta la recuperarea pacientului si de a alunga agorafobia.

Recente

Iata ce analize trebuie sa faci in perioada preconceptionala!

Orice femeie isi doreste la un moment dat sa dea nastere unei noi vieti, dar pentru aceasta este nevoie de un consult preconceptional. In...

5 avantaje de viziona filme de comedie

Desi este de obicei asociata doar cu distractia si petrecerea timpului liber, vizionarea de filme are avantaje atat pentru sanatatea psihologica, cat si pentru...

10 metode de contraceptie la care poti apela oricand

Fiindca stiinta progreseaza mereu, avem la dispozitie o multime de metode de contraceptie si sunt destul de sigura ca vor mai aparea altele noi,...

Ipocrizia: Ce este si pentru ce este?

Ipocrizia este un tip de minciuna . Privind-o cu amabilitate, parca persoana care poseda aceasta calitate joaca un rol. De fapt, aceasta este mai...

Iata ce exercitii de tonifiere poti face in apa!

Sportul in apa este benefic articulatiilor si este mult mai placut si mai simplu de efectuat. De asemenea, ne ajuta la imbunatarirea circulatiei si...