Totul despre agorafobie!

Agorafobia reprezinta teama de a ne afla in spatii publice (ex. mijloace de transport in comun) si spatii deschise (aglomeratie). Cuvantul provine din grecescul “agora” insemnand “piata” si “phobos” care este “frica”.

Teama a fost precedata sau succedata de un atac de panica sau o tulburare anxioasa. Ultimele studii, efectuate pe pacientii cu agorafobie, constata ca aproximativ doua treimi dintre acestia au avut un atac de panica in trecut, la cel putin un an diferenta intre acesta si aparitia semnelor de fobie.

Multi pacienti cu agorafobie devin anxiosi la lumina zilei, altii in momentele in care apune soarele si intensitatea luminii scade. Numarul persoanelor cu aceasta fobie creste in timpul verii, din cauza cresterii pulsului si a deshidratarii. De asemenea, din cauza temperaturilor ridicate, pacientii vor fi nevoiti sa petreaca timp in afara casei, care devine un cosmar. Unii dintre ei sunt nevoiti sa iasa afara doar insotiti de o persoana de incredere.

Printre simptomele persoanelor cu agorafobie putem numara: tremuraturi, puls rapid, transpiratii, dureri toracice, dificultati de respiratie, senzatie de sufocare, greata, ameteli, teama ca va lesina, teama ca va muri.

Cauze ale agorafobiei:

• Factori biologici: hipersecretia de adrenalina, sensibilitate crescuta la schimbari hormonale, hipersensibilitate la unii stimuli fizici etc.

• Factori de personalitate: hipersensibilitate la factori de natura emotionala, perfectionism, nevoia de control, un nivel ridicat de creativitate etc.

• Factori familiali: prezenta unui parinte cu tulburare anxioasa, abuzul fizic sau psihic, critica exagerata din partea parintilor, mediul familial cu reguli foarte stricte etc.

Pentru a trata agorafobia este recomandata combinarea tratamentul medicamentos, continand antidepresive si alte medicamente pentru anxietate, cu interventia cognitiv – comportamentala. Daca pacientul intrerupe tratamentul medicamentos, el poate experimenta din nou aceleasi stari ale atacului de panica.

Tratamentul nemedicamentos reprezinta imbinarea celor doua tipuri de pshioterapie: cognitiva si comportamentala. Discutarea si impartasirea experientei in psihoterapia individuala si de grup ajuta la recuperarea pacientului si de a alunga agorafobia.

Recente

De ce ai nevoie pentru a avea o viata intima implinita

Beneficiile sexului se extind dincolo de dormitor. Studiile au descoperit că o partida de sex buna poate îmbunătăți sănătatea inimii și chiar să-ți sporească...

Cum sa-ti faci propriile emoji-uri pe iPhone si Android

Ti-ai vazut prietenii impartind videoclipuri si emoji-uri cu personaje de desene animate care arata ca ei? Vrei sa faci la fel? In onoarea viitoarei...

5 sfaturi pentru a avea o fata sanatoasa si stralucitoare fara machiaj

Cum sa ai o piele frumoasa? Este una dintre intrebarile pe care ni le punem constant pentru a arata perfect, determinandu-ne sa vedem folosirea...

Tunsoarea frantuzeasca: Ce ar trebui sa stii despre parul parizian

Tunsoarea frantuzeasca nu este altceva decat o reflectare a filozofiei pariziene: less is more. Femeile franceze au capacitatea incredibila de a-si face parul sa...

Cum să organizezi o petrecere tip Gender Reveal perfectă

Cum să organizezi o petrecere tip Gender Reveal perfectă Organizarea unei petreceri de tip Gender Reveal este un moment special în viața oricărui părinte,...