Totul despre agorafobie!

Agorafobia reprezinta teama de a ne afla in spatii publice (ex. mijloace de transport in comun) si spatii deschise (aglomeratie). Cuvantul provine din grecescul “agora” insemnand “piata” si “phobos” care este “frica”.

Teama a fost precedata sau succedata de un atac de panica sau o tulburare anxioasa. Ultimele studii, efectuate pe pacientii cu agorafobie, constata ca aproximativ doua treimi dintre acestia au avut un atac de panica in trecut, la cel putin un an diferenta intre acesta si aparitia semnelor de fobie.

Multi pacienti cu agorafobie devin anxiosi la lumina zilei, altii in momentele in care apune soarele si intensitatea luminii scade. Numarul persoanelor cu aceasta fobie creste in timpul verii, din cauza cresterii pulsului si a deshidratarii. De asemenea, din cauza temperaturilor ridicate, pacientii vor fi nevoiti sa petreaca timp in afara casei, care devine un cosmar. Unii dintre ei sunt nevoiti sa iasa afara doar insotiti de o persoana de incredere.

Printre simptomele persoanelor cu agorafobie putem numara: tremuraturi, puls rapid, transpiratii, dureri toracice, dificultati de respiratie, senzatie de sufocare, greata, ameteli, teama ca va lesina, teama ca va muri.

Cauze ale agorafobiei:

• Factori biologici: hipersecretia de adrenalina, sensibilitate crescuta la schimbari hormonale, hipersensibilitate la unii stimuli fizici etc.

• Factori de personalitate: hipersensibilitate la factori de natura emotionala, perfectionism, nevoia de control, un nivel ridicat de creativitate etc.

• Factori familiali: prezenta unui parinte cu tulburare anxioasa, abuzul fizic sau psihic, critica exagerata din partea parintilor, mediul familial cu reguli foarte stricte etc.

Pentru a trata agorafobia este recomandata combinarea tratamentul medicamentos, continand antidepresive si alte medicamente pentru anxietate, cu interventia cognitiv – comportamentala. Daca pacientul intrerupe tratamentul medicamentos, el poate experimenta din nou aceleasi stari ale atacului de panica.

Tratamentul nemedicamentos reprezinta imbinarea celor doua tipuri de pshioterapie: cognitiva si comportamentala. Discutarea si impartasirea experientei in psihoterapia individuala si de grup ajuta la recuperarea pacientului si de a alunga agorafobia.

Recente

Ce cadou ii poti lua sefului

Se apropie ziua de nastere a sefului si nu stiti ce sa ii luati? Ei bine, in acest caz lucrurile haioase sau glumele pe...

Euphoria: 10 lucruri pe care s-ar putea sa nu le stii despre serialul cu Zendaya in rol principal

„Euphoria” a fost un succes pentru HBO Max si are multe de-a face cu interpretarea Zendayei. Actrita in varsta de 26 de ani a...

Presopunctura? Aflati ce este si durerea pe care o puteti calma

Exista ceva numit presopunctura si aici va vom spune ce este si durerea pe care o puteti calma cu usurinta. Daca esti o persoana care...

Recenzie carte – "Charisma" de Andrew Leigh

Charisma este darul celor care federalizeaza opinii si care isi influenteaza durabil semenii. Charisma este calitatea unei persoane care ii seduce sau chiar ii...

Cum sa gatiti legumele in serie

Pentru micutul dvs care de-abia a inceput sa manance, preparati o singura serie de legume gatite. Cand bebelusul dvs incepe sa consume hrana solida, acesta...