Totul despre agorafobie!

Agorafobia reprezinta teama de a ne afla in spatii publice (ex. mijloace de transport in comun) si spatii deschise (aglomeratie). Cuvantul provine din grecescul “agora” insemnand “piata” si “phobos” care este “frica”.

Teama a fost precedata sau succedata de un atac de panica sau o tulburare anxioasa. Ultimele studii, efectuate pe pacientii cu agorafobie, constata ca aproximativ doua treimi dintre acestia au avut un atac de panica in trecut, la cel putin un an diferenta intre acesta si aparitia semnelor de fobie.

Multi pacienti cu agorafobie devin anxiosi la lumina zilei, altii in momentele in care apune soarele si intensitatea luminii scade. Numarul persoanelor cu aceasta fobie creste in timpul verii, din cauza cresterii pulsului si a deshidratarii. De asemenea, din cauza temperaturilor ridicate, pacientii vor fi nevoiti sa petreaca timp in afara casei, care devine un cosmar. Unii dintre ei sunt nevoiti sa iasa afara doar insotiti de o persoana de incredere.

Printre simptomele persoanelor cu agorafobie putem numara: tremuraturi, puls rapid, transpiratii, dureri toracice, dificultati de respiratie, senzatie de sufocare, greata, ameteli, teama ca va lesina, teama ca va muri.

Cauze ale agorafobiei:

• Factori biologici: hipersecretia de adrenalina, sensibilitate crescuta la schimbari hormonale, hipersensibilitate la unii stimuli fizici etc.

• Factori de personalitate: hipersensibilitate la factori de natura emotionala, perfectionism, nevoia de control, un nivel ridicat de creativitate etc.

• Factori familiali: prezenta unui parinte cu tulburare anxioasa, abuzul fizic sau psihic, critica exagerata din partea parintilor, mediul familial cu reguli foarte stricte etc.

Pentru a trata agorafobia este recomandata combinarea tratamentul medicamentos, continand antidepresive si alte medicamente pentru anxietate, cu interventia cognitiv – comportamentala. Daca pacientul intrerupe tratamentul medicamentos, el poate experimenta din nou aceleasi stari ale atacului de panica.

Tratamentul nemedicamentos reprezinta imbinarea celor doua tipuri de pshioterapie: cognitiva si comportamentala. Discutarea si impartasirea experientei in psihoterapia individuala si de grup ajuta la recuperarea pacientului si de a alunga agorafobia.

Recente

Bebelusul tau: a treia luna de viata

A treia luna de viata aduce cu sine descoperiri noi si evident o dezvoltare a bebelusului tau. Citeste in randurile care urmeaza care sunt...

CinePark in Bucuresti

In perioada 24 mai – 14 septembrie, Parcul Herastrau va gazdui cea de-a doua editie a festivalului CinePark. Vei putea viziona filme in aer...

Cele mai rare si mai periculoase 10 alergii din lume

Alergiile apar atunci cand sistemul de aparare al corpului dumneavoastra reactioneaza exagerat la o substanta straina numita alergen, ducand la simptome variind de la...

Cum sa ai un par frumos si sanatos

Daca vrei sa arati un par perfect, sanatos si stralucitor , trebuie sa stii ca va trebui sa ajustezi cateva puncte din rutina...

Lapte praf HIPP – Mancare pentru bebelusi fara inginerie genetica

Laptele praf HIPP contine o cultura naturala de acid lactic care este obtinuta initial din laptele matern. Contine DHA, care este o cerinta legala...