Totul despre agorafobie!

Agorafobia reprezinta teama de a ne afla in spatii publice (ex. mijloace de transport in comun) si spatii deschise (aglomeratie). Cuvantul provine din grecescul “agora” insemnand “piata” si “phobos” care este “frica”.

Teama a fost precedata sau succedata de un atac de panica sau o tulburare anxioasa. Ultimele studii, efectuate pe pacientii cu agorafobie, constata ca aproximativ doua treimi dintre acestia au avut un atac de panica in trecut, la cel putin un an diferenta intre acesta si aparitia semnelor de fobie.

Multi pacienti cu agorafobie devin anxiosi la lumina zilei, altii in momentele in care apune soarele si intensitatea luminii scade. Numarul persoanelor cu aceasta fobie creste in timpul verii, din cauza cresterii pulsului si a deshidratarii. De asemenea, din cauza temperaturilor ridicate, pacientii vor fi nevoiti sa petreaca timp in afara casei, care devine un cosmar. Unii dintre ei sunt nevoiti sa iasa afara doar insotiti de o persoana de incredere.

Printre simptomele persoanelor cu agorafobie putem numara: tremuraturi, puls rapid, transpiratii, dureri toracice, dificultati de respiratie, senzatie de sufocare, greata, ameteli, teama ca va lesina, teama ca va muri.

Cauze ale agorafobiei:

• Factori biologici: hipersecretia de adrenalina, sensibilitate crescuta la schimbari hormonale, hipersensibilitate la unii stimuli fizici etc.

• Factori de personalitate: hipersensibilitate la factori de natura emotionala, perfectionism, nevoia de control, un nivel ridicat de creativitate etc.

• Factori familiali: prezenta unui parinte cu tulburare anxioasa, abuzul fizic sau psihic, critica exagerata din partea parintilor, mediul familial cu reguli foarte stricte etc.

Pentru a trata agorafobia este recomandata combinarea tratamentul medicamentos, continand antidepresive si alte medicamente pentru anxietate, cu interventia cognitiv – comportamentala. Daca pacientul intrerupe tratamentul medicamentos, el poate experimenta din nou aceleasi stari ale atacului de panica.

Tratamentul nemedicamentos reprezinta imbinarea celor doua tipuri de pshioterapie: cognitiva si comportamentala. Discutarea si impartasirea experientei in psihoterapia individuala si de grup ajuta la recuperarea pacientului si de a alunga agorafobia.

Recente

Cum sa sarbatoresti Botezul fetitei tate cu un trusou Botez traditional romanesc

     Botezul este un moment special în viața unui copil . Iar alegerea unui trusou elegant și frumos pentru fetița ta poate adăuga...

Afla ce i-ar spune Teo Trandafir iubitului sau, daca ar fi sa o ia de la capat!

Teo Trandafir a scris pe blogul sau personal un mesaj cu privire la felul in care si-ar imagina ea pe iubitul sau, daca ar...

Cum sa faci o manichiura si pedichiura acasa pas cu pas

Nimeni nu poate nega importanta unei manichiuri si pedichiuri bune in aspectul tau final. Fie ca vrei sa iti porti rochia cu niste sandale...

Tehnologiile din aparatele de aer conditionat care ne fac viata mai buna

Aparatele de aer condiționat nu sunt doar simple dispozitive de răcire, ci elemente esențiale în multe locuințe și birouri, contribuind semnificativ la confortul nostru...

Mihai Bendeac aduce iarasi injurii, de data aceasta privind preotii!

Mihai Bendeac  este au ateu convins si are convingerea ca am trai intr-o lume mult mai buna fara religia si preotii care incearca sa...