Totul despre giardia la caini!

Giardia sunt organisme unicelulare care traiesc in intestinul subtirea al cainilor. Infectia cu giardia se numeste giardioza. In general, infectia cu giardia este comuna, dar boala este destul de rara.

Infectarea cainilor se face prin mancarea chistului parzitului. Giardia ataca peretele intestinal si se divide. Dupa mai multe divideri, poate ajunge in fecale. Giardia din fecale poate fi foarte periculoasa pentru mdiu, apa si poate infecta alte animale sanatoase, chiar si oameni.

Marea majoritatea a infectiilor cu giardia sunt simptomatice. Animalele tinere sunt de obieci cele mai afectate. Aceste infectii nu tin cont de rasa sau sexul animalului, dar sunt mult mai frecvent intalnite la animalele aflate in spatii ingradite(canise), adaposturi pentru animale si pet shop-uri.

Cel mai intalnit simptom care dovedeste ca animalul tau are giardia este diareea, care poate fi acuta, cronica sau intermitenta. Animalele infectate pierd de obicei din greutate, desi pofta de mancare ramane neafectata. Fecalele nu au un aspect normal, avand o culoare pala, un miros urat si fiind putin apoase. Alte semne ca animalul tau ar putea avea giardia sunt varsaturile si flatulenta.

Daca sunt observate unul sau mai multe dintre simptomele specifice giardiozei, cel mai bine este sa ne ducem cainele la un cabinet veterinar pentru a fi examinat. Medicul veterinar va realiza teste de diagnostic  care sunt necesare pentru a sti daca animalul are giardioza sau o alta boala. Va fi nevoie de examinarea amprentelor din materiile fecale cu ajutorul micoscopul pentru a vedea cu care dintre cele doua stadii ale bolii ( chisturi sau trofozoiti) avem de a face.

Puteti trata animalul infectat cu fenbendazol timp de 5 zile, dupa care mutati-l intr-o zona dezinfectata. Dupa ce l-ati mutat,  mai tratati-l pentru inca 5 zile cu albendazol sau fenbendazol.

Este important sa stim ca daca diagnosticul final al giardiozei este pozitiv, rezulaltele negative nu exclud parazitoza.

Cu toate ca cel mai des intalnit simptom al giardiozei este diareea, aceasta poate surveni si din alte cauze: modificari bruste ale dietei animalului, mancarea in exces sau consumarea prea multor resturi alimentare ramase de la masa stapanaului.

Chisturile pot trai o lunga perioada de timp si in afara gazdei in mediul rece si umed, asa ca parcurile, pajistile, cotetul cainilor si alte locuri pot fi inca contaminate cu fecale animale si pot fi o sursa de imbolnavire pentru cainele tau. E recomandat sa-ti tii cainele  departe de zonele posibil contaminate de fecalele altor animale.

Giardia de la caini poate infecta si oamenii, asa ca este recomandata o igiena personala perfecta atat adultilor, cat si copiilor care se joaca cu animalele in zonele potential afectate.

Recente

Visezi…insecte! Ce se va intampla?

Visele sunt creatiile propriului nostru subconstient influentat de tot ceea ce am vrea sa experimentam, ne temem sau am experimentat deja! Chiar daca nu suferim...

Reflectii pentru a ne aminti ca vremurile rele vor trece

Iata 5 reflectii cu acelasi mesaj: vremurile rele vor trece. Vremurile rele vor fi lasate in urma. S-au pierdut in arhivele blogului si am decis...

Fiecare cuplu ar trebui sa incerce urmatoarele lucruri pentru sex mai pasional

Cuplurile caută întotdeauna modalități noi și mai murdare de a-și extinde orizontul în dormitor, mai ales dacă au fost împreună de ceva timp. Toți...

Cum sa lupti impotriva celulitei: dieta, exercitii si remedii

Sunteti unul dintre cei care credeti ca este imposibil sa luptati impotriva celulitei si ca nu exista nicio metoda care sa va ajute sa...

Aplicatii care iti permit sa vizionezi filme online de acasa

Este întotdeauna minunat să ne întâlnim cu prietenii sau familia și să ne relaxam pe canapea pentru a viziona un film sau să ne...