Copii si divort – cum sa-ti ajuti copilul sa treaca printr-un divort

Pentru copii, separarea si divortul pot fi o perioada deosebit de trista, stresanta si confuza. Exista insa modalitati de a-ti ajuta copiii sa faca fata tulburarii unei despartiri.

Ajutandu-va copilul printr-un divort

O separare sau divort este o experienta extrem de stresanta si emotionala pentru toti cei implicati, dar copiii simt adesea ca intreaga lor lume s-a intors cu susul in jos. La orice varsta, poate fi traumatic sa asistati la dizolvarea casatoriei parintilor si la despartirea familiei. Copiii se pot simti socati, incerti sau suparati. Unii se pot simti chiar vinovati, invinovatindu-se pentru problemele de acasa. Divortul nu este niciodata un proces perfect si, inevitabil, un astfel de timp de tranzitie nu se intampla fara o masura de durere si greutati. Dar puteti reduce dramatic durerea copiilor dvs., facand din bunastarea lor prioritatea principala.

Rabdarea, reasigurarea si urechea ascultatoare pot minimiza tensiunea pe masura ce copiii invata sa faca fata circumstantelor nefamiliare. Oferind rutine pe care copiii dvs. se pot baza, va reamintiti-le ca pot conta pe dumneavoastra pentru stabilitate, structura si ingrijire. Si prin mentinerea unei relatii de lucru cu fostul tau, iti poti ajuta copiii sa evite stresul si angoasa care vin cu vizionarea parintilor in conflict. Cu ajutorul tau, copiii tai nu pot doar sa navigheze cu succes in acest timp nelinistitor, ci chiar pot iesi din el simtindu-se iubiti, increzatori si puternici – si chiar cu o legatura mai stransa cu ambii parinti.

Cum sa le spui copiilor despre divort

Cand vine vorba de a le spune copiilor tai despre divortul tau, multi parinti ingheata. Faceti conversatia putin mai usoara atat pentru dvs. cat si pentru copiii dvs. pregatind ceea ce veti spune inainte de a va aseza sa discutati. Daca puteti anticipa intrebari dificile, tratati-va cu propriile anxietati inainte de timp si planificati cu atentie ceea ce le veti spune, veti fi mai bine echipat pentru a va ajuta copiii sa se ocupe de stiri.

Ce sa spun si cum sa o spun

Greu, poate incercati sa atingeti un ton empatic si sa abordati cele mai importante puncte chiar in fata. Ofera-le copiilor tai avantajul unei explicatii cinstite – dar prietenoase cu copiii.

Spune adevarul. Copiii tai au dreptul sa stie de ce primesti un divort, dar motivele lungi nu le pot confunda decat. Alege ceva simplu si sincer, de genul „Nu ne mai putem intelege”. Poate trebuie sa le reamintiti copiilor ca, desi uneori parintii si copiii nu se inteleg intotdeauna, parintii si copiii nu inceteaza sa se iubeasca intre ei sau sa divorteze unul de celalalt.

Spune te iubesc.” Oricat de simplu ar parea, sa-i anuntam pe copii ca dragostea dvs. pentru ei nu s-a schimbat este un mesaj puternic. Spuneti-le ca veti mai avea grija de ei in toate felurile, de la fixarea micului dejun pana la a-i ajuta cu temele.

Schimbari de adresa. Evitati intrebarile copiilor dvs. cu privire la schimbarile din viata lor, recunoscand ca unele lucruri vor fi diferite, iar altele nu. Spuneti-le ca impreuna puteti trata fiecare detaliu in timp ce mergeti.

Evitati blamarea

Este vital sa fii sincer cu copiii tai, dar fara a fi critic cu sotul tau. Acest lucru poate fi deosebit de dificil atunci cand au avut loc evenimente dureroase, cum ar fi infidelitatea, dar cu putina diplomatie, puteti evita sa jucati jocul de vina.

Prezentati un front unit. Pe cat poti, incearca sa fii de acord in prealabil cu privire la o explicatie pentru separarea sau divortul tau – si ramai la ea.

Planificati-va conversatiile. Faceti-va planuri de a vorbi cu copiii dvs. inainte de a avea loc orice schimbare in regimul de viata. Si intentionati sa discutati cand sotul dvs. este prezent, daca este posibil.

Ajuta-ti copilul sa indure divortul

Pentru copii, divortul poate simti o pierdere intensa – pierderea unui parinte, pierderea unitatii familiale sau pur si simplu pierderea vietii pe care o cunosteau. Puteti ajuta copiii sa -si intristeze pierderea si sa se adapteze la noile circumstante ajutandu-i sa-si exprime emotiile.

Asculta. Incurajeaza-ti copilul sa-si impartaseasca sentimentele si sa-i asculte cu adevarat . Este posibil sa simta tristete, pierdere sau frustrare in legatura cu lucruri pe care poate nu le-ati asteptat.

Ajuta-i sa gaseasca cuvinte pentru sentimentele lor. Este normal ca copiii sa aiba dificultati in a-si exprima sentimentele. Ii puteti ajuta observand starea de spirit si incurajandu-i sa vorbeasca.

Sa fie sinceri. Copiii ar putea fi reticenti sa-si impartaseasca adevaratele sentimente de frica de a va rani. Spune-i ca orice spun ei este in regula. Acestia te pot invinovati pentru divort, dar daca nu sunt capabili sa-si impartaseasca sentimentele cinstite, vor avea mai greu timp sa lucreze prin ei.

Faceti vorbirea despre divort un proces continuu. Pe masura ce copiii imbatranesc si sunt maturi, de multe ori au intrebari, sentimente sau ingrijorari noi despre ceea ce s-a intamplat, asa ca poate doriti sa treceti din nou pe acelasi teren din nou.

Recunoaste-ti sentimentele. Este posibil sa nu puteti remedia problemele lor sau sa le schimbati tristetea in fericire, dar este important pentru dvs. sa le recunoasteti sentimentele, mai degraba decat sa le respingeti. De asemenea, puteti inspira incredere aratand ca intelegeti.

Spuneti copiilor ca nu au vina

Multi copii cred ca au avut ceva de-a face cu divortul, amintind de vremurile in care se certau cu parintii lor, au primit note slabe sau au intrat in probleme. Pentru a-i ajuta pe copiii tai sa renunte la aceasta conceptie gresita:

Setati inregistrarea drept. Repetati de ce ati decis sa obtineti un divort. Uneori, auzirea adevaratului motiv al deciziei dvs. va poate ajuta.

Fii rabdator. Copiii pot parea ca „il inteleg” intr-o zi si se simt siguri in ziua urmatoare. Trateaza cu rabdare confuzia sau neintelegerile copilului tau.

Reasigura. De cate ori trebuie, reamintiti-le copiilor ca ambii parinti vor continua sa ii iubeasca si ca nu sunt responsabili pentru divort.

Oferiti liniste si dragoste

Copiii au o abilitate remarcabila de a se vindeca atunci cand li se ofera sprijinul si dragostea de care au nevoie. Cuvintele, actiunile si capacitatea dvs. de a ramane consecvent sunt instrumente importante pentru a va asigura copiilor de dragostea voastra neschimbata.

Ambii parinti vor fi acolo. Spuneti-le copiilor dvs. ca, desi circumstantele fizice ale unitatii familiale se vor schimba, ei pot continua sa aiba relatii sanatoase si iubitoare cu ambii parinti.

Va fi bine. Spuneti-le copiilor ca lucrurile nu vor fi intotdeauna usoare, dar ca vor rezolva. Sa stii ca va fi in regula poate oferi stimulent copiilor tai sa ofere o sansa noua situatiei.

Apropiere. Apropierea fizica – sub forma de imbratisari, pieptene pe umar sau simpla apropiere – are un mod puternic de a-ti linisti copilul despre iubirea ta.

Fii sincer. Cand copiii ridica ingrijorari sau nelinisti, raspundeti cu sinceritate. Daca nu stiti raspunsul, spuneti cu blandete ca nu sunteti sigur in acest moment, dar ca veti afla si va fi in regula.

Ofera stabilitate prin divort

In timp ce este bine pentru copii sa invete sa fie flexibili, adaptarea la multe circumstante noi simultan poate fi foarte dificila. Ajuta-ti copiii sa se adapteze la schimbari, oferind cat mai multa stabilitate si structura in viata lor de zi cu zi.

Nu uitati ca stabilirea structurii si a continuitatii nu inseamna ca aveti nevoie de programe rigide sau ca rutina mamei si tatalui trebuie sa fie exact aceeasi. Dar crearea unor rutine obisnuite la fiecare gospodarie si comunicarea constanta a copiilor dvs. la ce sa va asteptati va oferi copiilor dvs. un sentiment de calm si stabilitate.

Confortul rutinelor

Copiii se simt mai in siguranta si mai in siguranta atunci cand stiu la ce sa se astepte in continuare. Stiind ca, chiar si atunci cand isi schimba locuintele, ora de luat masa este urmata de teme si apoi o baie, de exemplu, poate stabili mintea unui copil.

Mentinerea rutinei inseamna, de asemenea, continuarea respectarii regulilor, a recompenselor si a disciplinei cu copiii. Rezistati tentatiei de a strica copiii in timpul unui divort, neaplicand limitele sau lasandu-le sa incalce regulile.

Recente

Mesaj romantic postat de Lora!

Despre Lora, toti stim ca este intr-o casnicie fericita, ca isi iubeste mult sotul si ca dovada, nu omite nicio ocazie de a-i arata...

Ce boala are Anthony Hopkins?

Marele sau talent si felul sau deosebit de a juca personaje de tot felul, de la un romantic, psihopat la cineva care sufera de...

Avantajele și dezavantajele achiziționării unei case noi versus una veche

Achiziționarea unei locuințe este una dintre cele mai mari și semnificative decizii financiare pe care le poate face o persoană. Alegerea între o casă...

Cum sa gatiti legumele in serie

Pentru micutul dvs care de-abia a inceput sa manance, preparati o singura serie de legume gatite. Cand bebelusul dvs incepe sa consume hrana solida, acesta...

Semnificatia viselor conform lui Sigmund Freud

Celebrul psihanalist si filozof Sigmund Freud a investit multi ani in cercetarile sale in analiza semnificatiei viselor, aceasta cercetare poate fi vazuta reflectata in...