Furia si depresia, cum sunt ele legate?

Furia si depresia sunt expresii ale frustrarii, disconfortului si supararii in fata realitatii. Ele reprezinta procesarea esuata a unei stari de rau interne. Cineva care ramane furios este probabil deprimat si invers.

Furia si depresia sunt doua realitati care merg adesea mana in mana . Stereotipul ne spune ca o persoana este deprimata atunci cand pare trista, timida si mai mult sau mai putin incapsulata in sentimentele sale de nefericire. Totusi, acest lucru nu este asa. Aceasta este o fateta a depresiei, dar nu singura. In plus, depresia se manifesta diferit, in functie de temperamentul fiecarei persoane.

Studiile indica faptul ca persoanele cu tendinta la furie sunt, de asemenea, mai vulnerabile la depresie. Mai exact, s-a stabilit o legatura intre depresie si cei care au accese de furie sau accese de furie.

Starile de furie si depresie au de obicei un declansator comun: frustrarea. Aceasta, la randul sau, apare dintr-o dorinta sau un obiectiv care nu a fost atins sau indeplinit. Mai mult decat ceea ce nu se obtine in sine, ceea ce declanseaza disconfortul este lipsa resurselor pentru a procesa acea frustrare . Aceasta este aproape intotdeauna insotita de o parere slaba despre sine si de un trecut cu deficiente afective.

Furie, depresie si inconstient

Din punctul de vedere al inconstientului, furia si depresia fac parte din acelasi proces. Aproape ca poti spune ca sunt echivalente. Ceea ce se diferentiaza unul de celalalt este obiectul catre care sunt indreptati. In timp ce furia este indreptata catre ceva extern, depresia include aceleasi sentimente agresive, dar indreptate catre sine.

Furia si depresia se imbina intr-un mod pe cat de pervers, pe atat de armonic, manifestarile unuia si celuilalt fiind diferite. In manie, mai ales cand exista atacuri sau explozii de agresivitate , apare un comportament distructiv fata de celalalt. Vocea este data cuvintelor care il jignesc, il minimizeaza sau il degradeaza pe celalalt.

Ceva asemanator se intampla in depresie, doar in acest caz persoana indrepta violenta verbala catre ea . Este la fel de distructiva ca si cea care se concentreaza asupra altora. Si este adesea insotita de agresiune fizica directa sau, cel putin, de tentativa de agresiune. Este cazul, de exemplu, al comportamentelor de risc, in care integritatea este pusa in pericol.

Un cerc vicios

Lantul de evenimente care duce la depresie incepe adesea cu o dorinta frustrata. Iti doresti ceva, dar nu primesti si poate ca, in principiu, asta nu-ti face zgomot. Dar daca aceasta situatie de a dori si de a nu realiza se repeta de mai multe ori, se forjeaza in tine un sentiment mult mai profund de frustrare.

In acelasi timp, acest lucru afecteaza increderea pe care o ai in tine si stima de sine iti slabeste. Daca nu exprimi toate acestea, acel grup de emotii ramane in interiorul tau, oprimandu-te . Si poti ajunge intr-un punct in care asta te lacereaza si te rupe inauntru.

In acest moment, s-ar putea sa simti o animozitate constanta fata de lume. In functie de temperamentul tau, o astfel de suparare se va exprima ca o respingere si refuz de a te implica in imprejurimile tale. Sau invers: ca tendinta de a avea un impact negativ asupra a ceea ce te inconjoara, tocmai pentru ca o respingi. Lucrul obisnuit este ca ambele forme de exprimare sunt combinate si se succed.

Asculta si accepta emotiile

Furia si depresia sunt doua stari distructive, atat pentru cei care le experimenteaza, cat si pentru cei din jur. De obicei conduc la conflicte inutile si la situatii de mare intensitate emotionala care ii instraineaza pe ceilalti. La randul lor, vinovatia si izolarea duc la cresterea frustrarii, furiei si depresiei .

Iesirea din toate acestea este simpla si in acelasi timp complexa. Este vorba despre a invata sa ascultam emotiile care sunt in noi si sa le oferim valoarea pe care o merita. Nu recunoasterea acelor sentimente si a nu le lasa sa vorbeasca devine o forta opresiva care mai tarziu ajunge sa ne faca rau noua sau al altora.

Daca simti ca acele sentimente de tristete sau furie s-au transformat intr-o umbra, te invadeaza si nu poti scapa de ele, probabil ca ai nevoie sa vorbesti -sau, mai degraba, sa exprimi- ce se intampla cu tine . Sper ca, cu un profesionist care are capacitatea de a va ajuta sa reinterpretati ceea ce se intampla in lumea voastra interioara. De ce vrei ceea ce vrei si nu primesti si asta ajunge sa te blocheze. In caz contrar, furia si depresia vor incepe sa dicteze ce ti se intampla.

Recente

Ce produse sa folosim pentru protectia solara in functie de tipul pielii

Pentru ca a venit vara, trebuie sa ne gandim si la protectia solara, foarte importanta in aceasta perioada. Dermatologii ne recomanda sa nu iesim...

5 sfaturi pentru a purta corect un costum

De-a lungul anilor inveti sa realizezi ca micile detalii, cum ar fi sa stii sa porti corect un costum, sunt cu adevarat importante. 7 atitudini...

Utilizarea aparatelor auditive afecteaza urechea?

Nu exista nicio indoiala ca protezele auditive au devenit unul dintre cele mai utilizate instrumente pentru...

Totul despre giardia la caini!

Giardia sunt organisme unicelulare care traiesc in intestinul subtirea al cainilor. Infectia cu giardia se numeste giardioza. In general, infectia cu giardia este comuna,...

Nu te astepta niciodata ca altii sa preia conducerea

A lua initiativa este ceva care uneori ne costa foarte mult . De aceea, de cele mai multe ori ne asteptam ca altii sa...