Pete pe piele, asta ar trebui sa stii despre aceasta leziune

Petele de cafea cu lapte sunt leziuni destul de frecvente pe pielea copiilor . Desi majoritatea sunt de obicei benigne, ele pot indica adesea prezenta unor patologii grave.

Multi parinti, in special cei noi, sunt foarte atenti la orice modificari ale pielii bebelusului, deoarece acestea pot indica o problema de baza. 

Petele cafe-au-lait sunt de obicei plate, au margini neregulate si devin mai vizibile in jurul varstei de 2 ani. Este important de mentionat ca dimensiunea acestuia creste pe masura ce copilul creste, fara ca acest lucru sa fie indicativ pentru vreo patologie.

Ce cauzeaza aceste pete?

In acest caz, exista o cantitate excesiva de melanozomi in interiorul melanocitelor dintr-o anumita zona. Acest lucru face ca in zona sa apara o pigmentare mai inchisa.

Anumite boli sunt, de asemenea, capabile sa creasca numarul de melanocite din piele, motiv pentru care aceste pete pot aparea in diferite parti ale corpului. In plus, studiile stiintifice au aratat o relatie directa intre aceste semne si unele patologii.

Simptomele petelor cafe-au-lait

In acest moment, este important de mentionat ca cafeaua cu pete de lapte pe pielea copiilor nu este produsul unei reactii alergice, deci nu sunt asociate cu mancarime sau durere. In plus, trebuie mentionat si faptul ca aceste pigmentari nu vor provoca cancer.

Este posibil ca petele in sine sa nu prezinte niciun simptom, totusi, atunci cand sunt produsul unei patologii subiacente, copiii vor dezvolta simptome legate de aceasta. In cazul neurofibromatozei, de exemplu, trebuie sa fiti atenti la simptomele vizuale si neurologice, precum si la tumorile pielii.

Pete benigne si maligne

In cele mai multe cazuri, petele cafe-au-lait sunt de obicei benigne si nu indica prezenta vreunei boli. De fapt, studiile au aratat ca doar 25% dintre ele sunt asociate cu o patologie.

Desi este important sa mergeti la specialist atunci cand se observa 6 sau mai multe pete cu un diametru mai mare de 5 milimetri la copii si mai mare de 15 milimetri la adolescenti. Acest lucru ar putea indica neurofibromatoza.

Tratamentul petelor cafe-au-lait

Aceasta alterare pigmentara nu va necesita nici un tratament sau ingrijire speciala. Va ramane cu pacientul pentru tot restul vietii. Cu toate acestea, s-au cautat diverse modalitati pentru a le face mai putin vizibile, dar nu s-au obtinut rezultate grozave.

Atunci cand cafeaua cu pete de lapte pe piele este produsul unei patologii, boala de baza trebuie tratata. Este extrem de important sa se mentina controlul medical constant si sa urmeze in mod exhaustiv tratamentul prescris.

Ce sa faci in prezenta acestor pete?

In cele mai multe cazuri, petele cafe-au-lait sunt semne de nastere benigne, adica nu vor reprezenta niciun pericol pentru sanatatea celor care le au. 

Cu toate acestea, trebuie sa fiti intotdeauna constienti de modificarile pe care le pot prezenta aceste pete si de aparitia unor noi leziuni. Acest lucru se datoreaza faptului ca pot indica prezenta unor boli grave care pun viata in pericol daca nu sunt tratate la timp.

  Recente

  Utilizarea aparatelor auditive afecteaza urechea?

  Nu exista nicio indoiala ca protezele auditive au devenit unul dintre cele mai utilizate instrumente pentru...

  Mărturii botez: ce se poartă în 2023

  Mărturiile pentru botez sunt cadourile pe care părinții bebelușului ce urmează a fi creștinat le oferă invitaților, drept semn de mulțumire a faptului că...

  5 orase din Europa pe care trebuie sa le vizitezi dupa pandemie

  Toata lumea vrea sa calatoreasca la Roma, Londra, Berlin si, desigur, Paris. Dar serios, nu mai are Europa alte bijuterii ascunse? Sigur, este unul...

  Care sunt rezervările ce trebuie făcute cu mult înainte de nuntă

  Pregătirile pentru nuntă sunt o adevărată provocare, de aceea este important să te organizezi din timp și să faci rezervările necesare cu mult înainte...

  Ce sa nu spui niciodata la un interviu!

  In societate, de cele mai multe ori, un om este judecat dupa aparente. Asa ca daca mergi la un interviu de job, trebuie sa...