Pete pe piele, asta ar trebui sa stii despre aceasta leziune

Petele de cafea cu lapte sunt leziuni destul de frecvente pe pielea copiilor . Desi majoritatea sunt de obicei benigne, ele pot indica adesea prezenta unor patologii grave.

Multi parinti, in special cei noi, sunt foarte atenti la orice modificari ale pielii bebelusului, deoarece acestea pot indica o problema de baza. 

Petele cafe-au-lait sunt de obicei plate, au margini neregulate si devin mai vizibile in jurul varstei de 2 ani. Este important de mentionat ca dimensiunea acestuia creste pe masura ce copilul creste, fara ca acest lucru sa fie indicativ pentru vreo patologie.

Ce cauzeaza aceste pete?

In acest caz, exista o cantitate excesiva de melanozomi in interiorul melanocitelor dintr-o anumita zona. Acest lucru face ca in zona sa apara o pigmentare mai inchisa.

Anumite boli sunt, de asemenea, capabile sa creasca numarul de melanocite din piele, motiv pentru care aceste pete pot aparea in diferite parti ale corpului. In plus, studiile stiintifice au aratat o relatie directa intre aceste semne si unele patologii.

Simptomele petelor cafe-au-lait

In acest moment, este important de mentionat ca cafeaua cu pete de lapte pe pielea copiilor nu este produsul unei reactii alergice, deci nu sunt asociate cu mancarime sau durere. In plus, trebuie mentionat si faptul ca aceste pigmentari nu vor provoca cancer.

Este posibil ca petele in sine sa nu prezinte niciun simptom, totusi, atunci cand sunt produsul unei patologii subiacente, copiii vor dezvolta simptome legate de aceasta. In cazul neurofibromatozei, de exemplu, trebuie sa fiti atenti la simptomele vizuale si neurologice, precum si la tumorile pielii.

Pete benigne si maligne

In cele mai multe cazuri, petele cafe-au-lait sunt de obicei benigne si nu indica prezenta vreunei boli. De fapt, studiile au aratat ca doar 25% dintre ele sunt asociate cu o patologie.

Desi este important sa mergeti la specialist atunci cand se observa 6 sau mai multe pete cu un diametru mai mare de 5 milimetri la copii si mai mare de 15 milimetri la adolescenti. Acest lucru ar putea indica neurofibromatoza.

Tratamentul petelor cafe-au-lait

Aceasta alterare pigmentara nu va necesita nici un tratament sau ingrijire speciala. Va ramane cu pacientul pentru tot restul vietii. Cu toate acestea, s-au cautat diverse modalitati pentru a le face mai putin vizibile, dar nu s-au obtinut rezultate grozave.

Atunci cand cafeaua cu pete de lapte pe piele este produsul unei patologii, boala de baza trebuie tratata. Este extrem de important sa se mentina controlul medical constant si sa urmeze in mod exhaustiv tratamentul prescris.

Ce sa faci in prezenta acestor pete?

In cele mai multe cazuri, petele cafe-au-lait sunt semne de nastere benigne, adica nu vor reprezenta niciun pericol pentru sanatatea celor care le au. 

Cu toate acestea, trebuie sa fiti intotdeauna constienti de modificarile pe care le pot prezenta aceste pete si de aparitia unor noi leziuni. Acest lucru se datoreaza faptului ca pot indica prezenta unor boli grave care pun viata in pericol daca nu sunt tratate la timp.

  Recente

  Incearca cele mai romantice pozitii sexuale din codul Kama Sutra!

  Kama Sutra este cea mai cunoscuta carte indiana, ca un glossar care contine peste 100 de pozitii sexuale. Am tot vorbit despe pozitii sexuale impotriva...

  7 activitati de cuplu pentru a consolida relatia

  Dormitul impreuna nu este singurul lucru pe care un cuplu trebuie sa-l faca pentru a-si intari legatura. Dupa un timp, ce vei face cand...

  Apeleaza la tractari auto specializate ori de cate ori ai nevoie

  E bine sa ai pe cine sa te bazezi atunci cand esti intr-o situatie mai dificila. Daca ai ramas blocat cu masina undeva si...

  Lucruri care nu trebuie sa iti lipseasca din masina

  Este foarte important pentru orice posesor de masina si conducator auto ca in autoturismul sau sa aiba cateva lucruri esentiale pentru a fi pregatit...

  Cum sa lupti impotriva celulitei: dieta, exercitii si remedii

  Sunteti unul dintre cei care credeti ca este imposibil sa luptati impotriva celulitei si ca nu exista nicio metoda care sa va ajute sa...