13 semne ca terapia ta nu merge bine

Din fericire, mersul la psiholog este o practica din ce in ce mai normala, asa ca in prezent exista mai multe informatii despre ce avem dreptul sa ne asteptam atunci cand mergem la consultatie . Cu toate acestea, si din pacate, mai exista unii „profesionisti” care profita de ignoranta care domneste de ceva vreme despre aceasta meserie si de increderea pe care o acorda clientii pentru a o folosi in propriul beneficiu sau a se relaxa in legatura cu practica lor.

In aceasta postare, iti oferim cateva chei care te vor ajuta sa detectezi daca terapia ta este benefica si productiva sau daca, dimpotriva, este convenabil sa pui la indoiala munca pe care o faci cu persoana care te trateaza. Daca iti suna alarma, nu ezita sa vorbesti sincer cu terapeutul tau pentru a-i afla punctul de vedere sau pentru a cere o a doua parere de la un alt profesionist care iti inspira incredere.

1. Nu este psiholog specializat in terapie

Astazi exista multi oameni care se angajeaza sa ofere sfaturi „psihologice” altora. Multi dintre ei nu au calificarile necesare si, prin urmare, nu au suficiente instrumente si cunostinte. Psihologul este specialistul profesionist in comportamentul uman si de aceea este persoana instruita sa explice, sa prezica si sa modifice comportamentul, emotiile si gandurile. Psihologii sanitari si clinicieni sunt specialisti in utilizarea acestor cunostinte in consultatie (retineti ca multi psihologi sunt dedicati altor domenii, precum munca sau educatia, diferite de terapie).

Un terapeut care nu are studii in Psihologie nu va avea toate instrumentele necesare pentru a va ajuta intr-un mod eficient, bine intemeiat si riguros si pentru a selecta tehnicile care s-au dovedit a fi utile si a le arunca pe cele care va pot fi daunatoare.

2. Actiunile lor nu au o baza stiintifica

Psihologia este o profesie stiintifica si de aceea profesionistii care o practica trebuie sa -si bazeze actiunile pe corpul de cunostinte stiintifice acumulate de aceasta disciplina de-a lungul mai multor decenii. Din pacate, exista inca terapeuti care nu isi bazeaza practica pe dovezi dar care opteaza pentru alte tipuri de abordari fara eficacitate dovedita.

Paradigma cognitiv-comportamentala este cea care a primit cel mai mult sprijin din partea comunitatii stiintifice pana in prezent, asa ca ar trebui sa te asiguri ca terapeutul tau lucreaza in acest cadru si aplica tehnici dovedite bazate pe o analiza individualizata a cazului tau.

3. Nu asculta activ sau vorbeste prea mult despre sine

Psihologul tau ar trebui sa fie o persoana cu capacitate de ascultare, care sa fie atenta la ceea ce ii spui si care retine aceste informatii pentru a le folosi in beneficiul tau. Aceasta ascultare este importanta pe tot parcursul terapiei, dar este esentiala in timpul primelor sedinte de evaluare, cand ar trebui sa fie atenti la ceea ce le spui , punandu-ti intrebari pertinente pentru a intelege pe deplin situatia ta si modul in care te afecteaza .

Fiti atenti daca terapeutul petrece putin timp ascultandu-va, ignora punctul dvs. de vedere despre munca pe care o desfasurati, nu isi aminteste informatiile importante pe care le transmiteti de la sesiune la sesiune, arata plictiseala in timpul sedintei sau face comentarii nedorite sau dezinteresate sau intrebari.

Dezvaluirile de sine (informatii pe care terapeutul le ofera despre el insusi) sunt o resursa care poate fi folosita in unele momente ale terapiei dar intotdeauna cu un scop specific de a te ajuta si cu masura, intrucat tu esti protagonistul terapiei tale. Un terapeut nu este un model pe care ar trebui sa-l imitam in viata noastra, ci un ghid care isi foloseste cunostintele tehnice pentru a te ajuta sa atingi obiectivele pe care ti le-ai propus.

4. Nu explica deciziile si liniile directoare ale acestora si nu raspunde la intrebarile dvs

Mersul la psiholog nu este o chestiune de credinta , asa cum nu este in cazul altor profesionisti. Psihologul are o serie de cunostinte si strategii pentru a va rezolva problemele si ar trebui sa va poata explica intr-un mod simplu, inteles si logic de ce va sugereaza indrumarile sau tehnicile pe care le propune in fiecare moment.

Este posibil ca el sa-ti ceara prompt increderea pentru a aplica o anumita strategie chiar daca iti este greu sa o intelegi sau sa ai incredere in eficacitatea ei, dar trebuie sa existe intotdeauna un motiv convingator si bine intemeiat in spatele fiecareia dintre actiunile sale, care trebuie sa existe. converge cu bunele practici si cunostinte profesionale.oameni de stiinta disponibili pe tratamente psihologice eficiente pentru a va rezolva cererea.

5. Minimizati problema sau propuneti solutii simpliste

Ghidurile sau strategiile terapeutice nu trebuie sa fie intotdeauna complexe, intr-adevar, uneori, schimbarile simple pot duce la rezultate surprinzatoare cu mai putin efort decat ne-am anticipat. Un psiholog bun va face tot posibilul pentru a gasi cea mai simpla si rapida modalitate de a oferi solutii la problemele tale.

Dar simplu nu este simplist. Psihologul tau ar trebui sa inteleaga ca, oricat de simpla sau mica ar parea problema ta in ochii celorlalti, este importanta pentru tine si este nevoie de efort pentru a o aborda singur . Sfaturi simpliste precum „Nu-ti mai face griji”, „Ceea ce ai nevoie este mai mult somn”, „Daca ai avea un partener, toate problemele tale s-ar rezolva”, „Nu te mai plange atat de mult si iesi si traieste”, „Uita-te la ce este pozitiv. ai in viata ta”, „Daca ai slabit problemele tale s-ar rezolva”… nu sunt suficiente si pot fi chiar contraproductive.

Un psiholog bun va indica treptat pasii de urmat pentru a putea face schimbarile care te costa. Desi trebuie sa-ti amintesti ca niciun psiholog nu poate face aceste schimbari in locul tau: tu esti principalul responsabil pentru procesul tau .

6. Creeaza mai multe probleme decat rezolva.

Un semnal rosu important este observarea ca, pe masura ce terapia progreseaza , ne confruntam cu mai multe probleme, confuzie sau disconfort decat atunci cand am inceput . Este adevarat ca in timpul terapiei ne dam seama uneori ca, acum ca ne simtim mai bine sau avem alte prioritati, incepem sa gandim diferit anumite lucruri. Cu alte ocazii, psihologul poate puncta unele aspecte pe care le considera problematice sau care au legatura cu problema pentru care am venit (relatie pe care trebuie sa ne-o explice). In aceste cazuri, pot aparea noi solicitari sau lucruri care au trecut neobservate anterior pot fi „inlaturate” de la noi.

Cu toate acestea, aceasta ar trebui sa fie exceptia si nu regula si ar trebui sa se produca intotdeauna pe baza progresului in obiectivele pe care le-am stabilit la inceputul terapiei . Psihologul nostru trebuie sa fie capabil sa ne explice ce se intampla si trebuie sa observam ca facem progrese catre bunastarea noastra.

Un psiholog care insista sa abordeze obiective care nu sunt importante sau dezirabile pentru tine, care iti creeaza noi probleme sau care le complica mai degraba decat le rezolva, nu actioneaza etic.

7. Terapia nu se termina niciodata

O alta problema care ii determina pe multi oameni la neincredere in psihologi, uneori ca urmare a celei anterioare, tine de faptul ca multe terapii dureaza prea mult, uneori la infinit.

Un bun psiholog va face o planificare buna a tratamentului si va cauta acele strategii mai eficiente si mai eficiente pentru a realiza schimbarea propusa de client in cel mai scurt timp posibil . Procesul terapeutic poate fi mai lung sau mai scurt in functie de complexitatea si numarul de obiective de abordat, precum si de motivatia si colaborarea clientului sau de circumstante fara legatura cu terapia care poate aparea. Cu toate acestea, terapiile eficiente care dureaza mai mult de un an sunt rare , iar atunci cand acest lucru se intampla, exista de obicei un sentiment clar de progres si realizare (sau exista un motiv evident care nu poate fi controlat de terapeut pentru care acest lucru nu s-a intamplat).

Psihologul nu ar trebui sa devina un profesionist „sef” catre care sa ne adresam la aerisire sau de fiecare data cand trecem printr-un petec rau. Dimpotriva, este un profesionist care ne va instrui in acele abilitati care ne lipsesc sau ne va ajuta sa gasim resursele sociale sau personale care ne sunt utile pentru a functiona bine si a fi confortabil cu viata noastra fara a avea nevoie in continuare de ajutorul lui in viitorul..

8. Se concentreaza pe trecut, in loc de prezent si viitor

Un semn clar ca desfasuram o terapie ineficienta este ca petrecem prea mult timp ne gandim la evenimentele trecute din copilarie sau adolescenta , fara a petrece mult timp identificand ce strategii ne pot fi utile pentru a fi bine acum sau pentru a ne planifica in mod adecvat viitorul.

Este adevarat ca cunoasterea trecutului ne poate ajuta sa intelegem mai bine istoria noastra de invatare si, din acest motiv, este normal ca psihologul tau sa te intrebe despre asta. In anumite ocazii, daca a existat o situatie dureroasa sau complicata, poate fi necesar sa revenim la ea pentru a lucra la ea si a inceta sa ne „persecutam”. In ciuda acestui fapt, un bun profesionist isi va dedica majoritatea eforturilor pentru a afla cum este ziua ta de zi cu zi si pentru a-ti oferi solutii practice si concrete pentru a-ti imbunatati starea de bine in prezent si pentru a-ti atinge obiectivele.

Daca simti ca terapia consta in a parcurge acelasi lucru in cercuri fara a ajunge la concluzii sau solutii, sau ca terapeutul tau nu sugereaza exercitii sau strategii specifice de aplicat in viata ta, ia in considerare o schimbare, deoarece pe langa pierderea timpului esti Tu. poate ajunge sa se simta mai rau si sa se gandeasca prea mult la lucruri.

9. Te face sa te simti prost cu tine insuti sau iesi prost din sedinte

Cand o persoana vine la terapie, de obicei o face cu interesul de a se imbunatati si de a se simti bine in ceea ce priveste viata lui si a ei insisi. Prin urmare, este logic sa ne asteptam ca mersul la psiholog sa fie o experienta placuta care ne determina sa ne crestem abilitatile si sa ne simtim mai bine cu noi insine.

Este posibil sa existe momente specifice ale procesului in care confruntarea cu anumite lucruri genereaza un oarecare disconfort sau te costa mai mult, dar acesta trebuie sa fie ceva concret. Psihologul tau ar trebui sa fie o persoana care te respecta si sa te faca constient de abilitatile si aptitudinile tale, precum si de posibilitatile tale de a te imbunatati. Daca te simti mai rau mergand la terapie decat inainte sau daca terapeutul tau iti ofera o imagine foarte negativa despre tine, ia in considerare schimbarea profesionistilor.

10. Te indeparteaza de cei dragi

Relatiile sociale sunt o parte esentiala a unei vieti pline si sanatoase. Din acest motiv, psihologul dumneavoastra va va ajuta, in general, sa va imbunatatiti calitatea relatiilor si poate chiar sa va incurajeze sa incepeti altele noi .

Este adevarat ca, ca urmare a schimbarilor din terapie, uneori ne departam de unii oameni (de ex., decidem sa rupem relatia, sa ne distantam de anumiti prieteni etc.). Dar aceasta trebuie sa fie decizia noastra. Terapeutul tau nu trebuie sa insiste sa rupi anumite relatii impotriva vointei tale si nici nu ar trebui sa insulte sau sa-i descalifice pe cei dragi in timpul terapiei.

11. Treceti linia profesionala

In timpul terapiei ne punem increderea si intimitatea in mainile altei persoane si este normal sa dezvoltam simpatie si afectiune pentru ea, mai ales atunci cand sunt empatici cu noi si ne acorda atat de multa atentie si ajutor. Psihologul tau este responsabil sa foloseasca aceasta incredere si simpatie in mod responsabil si in beneficiul tau si va evita sa intre intr-o relatie cu tine (sentimentala, de munca…) care ar putea fi daunatoare pentru tine.

Codul de Etica al Psihologilor stabileste ca psihologii trebuie sa se comporte onest si responsabil, ca trebuie sa evite sa profite de pozitia lor de putere pentru a profita sau in folosul lor sau al altora si ca nu trebuie sa se preteze la situatii confuze.

Nu ai incredere in terapeutul tau daca iti sugereaza sa ai o relatie sexuala sau sentimentala in timpul terapiei, daca mentine contact fizic cu tine care te incomoda, daca iti propune colaborari gratuite de care beneficiaza pe cheltuiala ta sau orice alt tip de practica similara.

12. Te judeca sau iti impun propriul sistem de valori

Rolul psihologului este de a va ajuta sa va atingeti propriile obiective , indiferent daca acestea coincid sau nu cu deciziile pe care le-ar lua in viata personala. Fiecare persoana are prioritatile si valorile noastre si, evident, si psihologii. Un bun profesionist trebuie sa fie capabil sa-si separe parerile personale de munca sa terapeutica, in care devin un instrument la dispozitia ta care sa te ajute pe drumul tau personal (intotdeauna in limitele legii si urmand anumite principii etice si deontologice).

Psihologul dumneavoastra nu ar trebui sa va judece sau sa va descalifice pe baza actiunilor si deciziilor dumneavoastra personale. Ar trebui sa te ajute sa-i intelegi rolul, sa iei decizii sanatoase conform propriilor prioritati si criterii rationale si sa te invete strategii astfel incat sa poti lua propriile decizii si sa le duci la indeplinire.

13. Nu trimite alti profesionisti

Niciun psiholog nu este expert in toate domeniile, cu atat mai putin in alte discipline care sunt in responsabilitatea altor profesionisti. Un psiholog ar trebui sa fie constient de limitarile sale si sa va anunte daca stabileste ca nu are abilitatile pentru a va ajuta cu o anumita problema sau daca vede ca munca lui cu dvs. nu functioneaza si nu stie cum sa continue eficient. .

Daca urmati un proces terapeutic, speram ca nu ati fost identificat in punctele anterioare si ca va aflati in mainile unui profesionist competent si responsabil. Daca aveti indoieli, va incurajam sa le discutati cu profesionistul care va insoteste , care va va putea oferi o explicatie despre ceea ce se intampla si va va ajuta sa va rezolvati preocuparile si sa evaluati progresul. Uneori trecem prin situatii complicate in terapie sau prin faze oarecum delicate care „ne ies in cale”, asa ca a avea incredere in persoana care are grija de noi este esentiala .

Cu toate acestea, daca credeti ca terapeutul dumneavoastra nu actioneaza intr-o maniera etica si profesionala sau ca nu are suficiente cunostinte pentru a va ajuta, nu ezitati sa cereti o a doua opinie sau sa cereti ajutor altui psiholog in care aveti incredere.

Recente

Fairmont Acapulco Princess din Mexic

La sapte minute de aeroportul Acapulco si la circa 25 de minute de centrul din Acapulco, se afla unul dintre cele mai elegante si...

Este sexul bun pentru depresie?

Depresia este o afectiune de sanatate mintala care provoaca sentimente prelungite de tristete si lipsa de speranta. Este una dintre cele mai frecvente afectiuni...

Motive pentru care femeile nu sunt atrase de sex

Foarte multe femei considera ca sexul nu este o prioritate, si aici vorbim mai ales de femeile casatorite, cu copii. Ei bine, specialistii in...

Reflectii pentru a ne aminti ca vremurile rele vor trece

Iata 5 reflectii cu acelasi mesaj: vremurile rele vor trece. Vremurile rele vor fi lasate in urma. S-au pierdut in arhivele blogului si am decis...

Utilizarea aparatelor auditive afecteaza urechea?

Nu exista nicio indoiala ca protezele auditive au devenit unul dintre cele mai utilizate instrumente pentru...