Exemple de simbioza: tipuri de relatii in natura

Simbioza provine din doua cuvinte grecesti care inseamna „cu” si „vii”. Descrie o relatie ecologica intre doua organisme din specii diferite care este uneori, dar nu intotdeauna, benefica pentru ambele parti. Cititi mai departe pentru a afla despre diferitele tipuri de simbioze si despre modul in care acestea asigura echilibrul in diverse ecosisteme din intreaga lume.

Tipuri de simbioza

Exista mai multe tipuri de simbioza de luat in considerare atunci cand cautati exemple de simbioza. Fiecare tip se gaseste adesea intr-un singur habitat, dar unele sunt mai comune decat altele. Cele mai comune tipuri de simbioza includ:

  • mutualism – o relatie simbiotica reciproc avantajoasa
  • comensalism – o relatie simbiotica unilaterala
  • parazitism – o specie traieste pe, in sau cu o specie gazda
  • competitie – relatie in care organismele concureaza pentru resurse
  • pradare si ierbivor – simbioza in care un organism se hraneste cu altul

Aceste relatii simbiotice sunt diferite in functie de speciile care beneficiaza cel mai mult si daca pot trai fara celelalte. Cu toate acestea, fiecare permite unui ecosistem sa atinga un echilibru durabil.

Mutualism

Cand oamenii folosesc cuvantul simbioza , de obicei vorbesc despre o relatie simbiotica mutualista. Mutualismul este o relatie stransa si de durata de care beneficiaza ambele parti. Organismele pot folosi alte organisme pentru a curata, proteja sau aduna alimente. In unele relatii mutualiste, organismele nu pot supravietui unele fara altele.

Cateva exemple de mutualism in natura includ:

  • Wrasse mai curat traieste in „statii de curatare” de pe un recif. Indeparteaza si mananca parazitii, tesutul mort si mucusul pestilor de recif , ceea ce ajuta pestii de recif sa ramana sanatosi.
  • Pestii clovn secreta o substanta care ii protejeaza impotriva intepaturii anemonelor de mare . Pot trece prin tentaculele anemonelor, ceea ce ii tine la siguranta de pradatori. Pestii clovn atrag alti pesti pe care anemonele ii pot prinde si mananca.
  • Cand un liliac cu fructe mananca fructele unui smochin , mananca si semintele. Aceste seminte sunt dispersate prin excrementele liliecilor.
  • Albinele colecteaza nectarul din flori , pe care il transforma in hrana. Polenul le freaca corpurile in timp ce colecteaza nectar, iar apoi polenul cade pe urmatoarea floare, care o polenizeaza.
  • Oamenii au o relatie reciproca cu microorganismele, in principal bacteriile , din tractul lor digestiv. Bacteriile ajuta la digestie si regleaza mediul intestinal si, la randul lor, se hranesc cu alimentele pe care le consuma oamenii.

Comensalism

Comensalismul este o relatie unilaterala in care unul dintre organisme beneficiaza foarte mult de simbioza. Celalalt nu se ajuta unul pe celalalt, dar nici relatia nu este deteriorata sau deteriorata. In unele dintre aceste relatii comensale, organismul care primeste beneficii il va folosi pe celalalt pentru protectie sau transport.

Exemple de comensalism in habitate includ:

  • Egreta de vite , o pasare joasa, gasita cautand hrana in turmele de vite, mananca insecte care au fost deranjate atunci cand vacile isi hranesc. Nu afecteaza vitele, dar egretele de vite depind de aceasta sursa de hrana.
  • Un paianjen foloseste un copac pentru a-si construi panza. Copacul nu este afectat, dar paianjenul are nevoie de copac pentru adapost si siguranta.
  • Pestele Remora , un tip de peste rapitor, se ataseaza de rechini si de alti pesti mari . Se despart atunci cand pestii mai mari se hranesc si mananca resturile.
  • Micii pseudoscorpioni fac autostopul pe insecte mai mari pentru a ajunge dintr-un loc in altul. Insecta nu este ranita, dar pseudoscorpionii nu ar putea calatori fara aceasta relatie comensala.
  • Multe buruieni creeaza bavuri intepatoare care se lipesc de parul sau blana animalelor . Pe masura ce animalul calatoreste, aceste bavuri cad, dispersand cu succes semintele plantei.

Parazitism

In parazitism, un organism beneficiaza de relatie in detrimentul celuilalt. Organismul parazit poate trai in interiorul corpului altui organism (endoparazitism) sau la suprafata acestuia (ectoparazitism). Specia gazda este adesea slabita si uneori moare, dar in cele mai multe cazuri parazitul are nevoie de ea pentru a ramane in viata, astfel incat sa poata continua sa se hraneasca cu ea.

Exemple de simbioza parazitara includ:

  • Puricii si tantarii se hranesc cu sangele altor organisme . In acest tip de relatie parazitara, gazda trebuie sa ramana in viata si sa nu sufere daune mari.
  • Barnacles se ataseaza de corpurile balenelor . In timp ce majoritatea lipacelor au relatii mutualiste cu balenele, unii lipape incetinesc balena in timp ce inoata, afectand negativ balena.
  • Teniile traiesc in intestinul subtire al animalelor . Ei mananca hrana partial digerata a animalului, privand gazda de ceva hrana si nutritie.
  • Paduchii de cap traiesc din cantitati mici de sange de pe scalp. Gazda umana simte mancarime de par atunci cand paduchii musca si se misca.
  • Viespile parazitoide isi incep viata ca depunand oua sau alte insecte vii . Cand eclozeaza, larvele se hranesc cu corpul celeilalte insecte pana cand insecta gazda moare.

Competenta

Multe specii concureaza pentru aceleasi resurse intr-un ecosistem, ceea ce se numeste simbioza competitiva. Poate parea ca acest tip de relatie este opusul simbiozei, dar ecosistemele depind de echilibrul diferitelor specii prezente. Daca o specie are o abundenta de resurse si alta nu, ambele specii ar putea suferi si posibil sa dispara.

Exemple de simbioza a competitiei includ:

  • Buretii de mare si corali concureaza pentru hrana si resurse marine. Daca buretii de mare au acces exclusiv la resurse, vor avea succes, dar coralul va muri. Lipsa coralilor afecteaza negativ reciful, ceea ce inseamna ca buretii de mare ar putea muri.
  • Sacalii si animalele mici au aceeasi sursa de apa. Daca sacalii preiau o groapa de adapare si restrictioneaza accesul altor animale, celelalte animale vor muri sau se vor muta intr-o noua locatie, luand cu ei provizia de hrana a sacalilor.
  • Atat lupii , cat si ursii vaneaza aceeasi prada in habitatele lor. Dar daca ursii consuma toata prada din zona, lupii vor muri si habitatul va deveni dezechilibrat.

Predare si ierbivor

Predarea este procesul prin care un organism se hraneste cu altul, de obicei un animal mananca un alt animal. Relatiile erbivore implica un animal care mananca o parte sau toata planta.

Poate parea ca pradarea nu este un exemplu de simbioza, deoarece un singur organism supravietuieste intalnirii. Cu toate acestea, fara pradare, alte specii ar deveni prea numeroase, iar resursele ar deveni o sursa. Animalele pradatoare (sau chiar ierbivorele) nu ucid niciodata toti membrii speciilor de prada decat daca relatia simbiotica este dezechilibrata.

De exemplu:

  • Un leu urmareste si ucide o gazela , facand turma mai mica. Turma are acum mai putine animale cu care sa imparta resursele, iar fiecare gazela supravietuitoare este mai puternica ca urmare.
  • Oile pasc destula iarba pentru a ramane hranite. Lumina soarelui si apa sunt distribuite mai uniform in restul ierbii, permitandu-i sa creasca.
  • Vidrele de mare mananca o varietate de creaturi marine , inclusiv stele de mare, scoici si caracatite. Fiecare dintre aceste animale devine mai puternica ca urmare a pradarii, care le protejeaza de alte animale.

Recente

Aplicatii care iti permit sa vizionezi filme online de acasa

Este întotdeauna minunat să ne întâlnim cu prietenii sau familia și să ne relaxam pe canapea pentru a viziona un film sau să ne...

Fairmont Acapulco Princess din Mexic

La sapte minute de aeroportul Acapulco si la circa 25 de minute de centrul din Acapulco, se afla unul dintre cele mai elegante si...

Este normal sa ai sanii asimetrici?

In 2013, in timp ce Jennifer Lawrence promova The Bright Side of Things, ea a recunoscut ca, dupa ce si-a facut o radiografie, si-a...

Mircea Badea ii raspunde amenintator lui Oreste!

Mircea Badea a facut unele declaratii spre sfarsitul saptamanii trecute pe pagina sa personala de Facebook referitoarea la un interviu dat de Oreste penru...

Fotografia de Botez in Pitesti – Capturand Cea Mai Dulce Initiere

Fotografia de Botez in Pitesti - Capturand Cea Mai Dulce Initiere Botezul este un moment sacru si plin de emotie in viata unui copil...