Exista experti care pot identifica un vin bun, precum si originea si vechimea acestuia cu o singura inghititura. Cu toate acestea, multi nu prea stiu sa aleaga un vin bun in timpul unei cine sau intr-un supermarket si, desi sommelierii il fac sa para prea complicat, exista de fapt cativa pasi pe care ii puteti face pentru a va face o idee daca aveti un produs bun sau nu.daca gasesti ceva diferit si mai atractiv.
Urmatoarele sfaturi te vor ajuta sa identifici un vin bun chiar daca nu esti un expert si chiar daca nu ajungi sa fii somelier, macar vei avea cateva notiuni de baza pentru a invata despre bunul gust.
Verifica sticla
Primul pas pe care il putem face este sa privim cu adevarat sticla si sa verificam spatele. Eticheta poate parea stralucitoare, dar informatiile de care aveti nevoie sunt pe spate, unde mentioneaza ce fel de arome are, procesul de invechire si – cel mai important – regiunea, pe care nu o putem pierde. Exista unele tari care sunt cunoscute pentru vinul lor bun, asa ca amintiti-va de ele. In unele cazuri, chiar si vinul sugereaza deja cu ce fel de mancare poate fi asociat, ceea ce este destul de util. Pe de alta parte, daca nu cunoasteti marca, nu este rau sa o cercetati.
Pe de alta parte, puteti verifica sticla in alte moduri. Daca sticla are praf pe partea corpului din partea de sus, inseamna ca a fost depozitata in pozitie verticala pentru o lunga perioada de timp, ceea ce nu trebuie facut deoarece dopul se usuca si permite intrarea oxigenului in sticla, ceea ce oxideaza sticla. .bautura conferindu-i un miros si un gust neplacut. Sticlele trebuie depozitate pe partea lor.
Verifica mirosul
Odata ce avem un vin deschis, putem verifica calitatea acestuia cu ajutorul simturilor, mirosul fiind principalul, deoarece este mai agil la identificarea esentelor de fructe si a altor tipuri de detalii. Daca mirosul este intr-adevar placut si poti identifica arome fructate sau florale, este un vin bun gata de gustat , dar daca vei obtine un miros de mucegai „rupt” cu siguranta il vei observa si vei sti ca este mai bine sa faci. alege o alta bautura.
Invata din balanta
Acesta este un element frecvent mentionat la somelieri si, desi poate pentru unii este mai usor de identificat, nu este prea complex. Odata ce il simtim mirosul, il putem gusta si aici intervine echilibrul, atunci cand niciuna dintre componentele pe care le include bautura nu iese prea mult in evidenta, ci mai degraba sunt intr-o prezentare perfect echilibrata. Daca alcoolul are brusc un gust prea mult sau chiar aroma de fructe este foarte evidenta (parca ar avea un gust prea mult ca de struguri), nu este un vin bun.
Invata din adanc
Cu vinul in gura , il putem face sa mearga astfel incat simtul gustului sa identifice fiecare dintre straturile bauturii. Poate ca are gust de fructe, dar dincolo de asta putem gasi elemente de alte tipuri de arome si atunci observam daca un vin este mai bun decat altul. Daca se descopera „straturi” interesante de aroma, va fi mai placut sa-l bei si sa gasesti cu ce alimente sa-l combini. Daca nu poti identifica mai mult decat o simpla aroma echilibrata de fructe, nu e rau, dar exista vinuri care vor lasa un impact mai mare.
Cata aroma a mai ramas
O alta modalitate usoara de a-ti da seama daca vinul tau este bun este sa observi cat de mult dureaza aroma in gura. Cu cat mai mult, cu atat mai bine. Daca odata ce l-ai trecut aroma a disparut si nu mai ramane nici un pic din ce ai simtit la degustare, nu este un vin atat de buna. Aici este o chestiune de secunde (cu 10 fiind ceva cu adevarat exceptional), dar este un element simplu pe care il putem identifica.