Cand ne confruntam cu o productie artistica, creierul nostru lucreaza pentru a da forma si sens informatiilor care ajung la noi. Adica, avem o capacitate innascuta de a organiza forme si modele in moduri care au sens.
Ca arta are un impact profund asupra oamenilor este de netagaduit. Ne poate atrage pur si simplu intr-un mod superficial, dar are si o putere puternica ca stimul pentru a atrage o parte din memorie din memoria noastra catre centrul nostru de constiinta. Reactiile fiecaruia sunt diferite. Ele ne pot duce in trecut sau in locuri foarte indepartate, dar capacitatea lor de a produce un efect asupra noastra este incontestabila. Sa vorbim despre efectul artei asupra creierului nostru.
Creierul nostru este capabil sa recunoasca imediat formele unui tablou, liniile si umbrele sale. Creierul nostru incearca sa recunoasca fetele in aproape tot ceea ce vedem . Aceasta tendinta se datoreaza faptului ca creierul este obisnuit sa caute familiaritatea cu obiectele pe baza modelelor sau formelor, chiar si atunci cand informatiile sunt incomplete.
Cand ne confruntam cu o productie artistica, creierul nostru lucreaza pentru a da forma si sens informatiilor care ajung la noi. Adica, avem o capacitate innascuta de a organiza forme si modele in moduri care au sens.
Indiferent de aceasta capacitate, stim si acum ca efectul artei asupra creierului nostru este similar cu cel al privirii unei persoane dragi: creste fluxul de sange catre creier cu pana la 10%.
Cunoasterea incorporata
O alta tendinta pe care o are creierul este aceea de a dori sa se plaseze „in interiorul” cadrului. Neuronii oglinda transforma imaginile din cutie in emotii reale. Aceasta este cunoasterea incorporata .
Cu cat lucrarea este analizata mai mult, cu atat mai mult in interiorul creierului nostru va fi localizat, ceea ce va „traduce” mesajul picturii in emotii umane . De aceea, vizualizarea unui peisaj desert poate produce o senzatie de atingere a pielii cu soarele sau chiar caldura.
Chimia creierului
Intr-o serie de experimente inovatoare de cartografiere a creierului, profesorul Semir Zeki, neurobiolog la University College London, a examinat creierul voluntarilor in timp ce se uitau la 28 de imagini.
Ei au descoperit ca aceeasi parte a creierului care este entuziasmata atunci cand te indragostesti de cineva este stimulata atunci cand privesti opere de arta grozave sau imagini de o mare frumusete . Vizionarea operei de arta declanseaza o crestere brusca a substantei chimice de bine, dopamina , in cortexul orbitofrontal al creierului, rezultand sentimente de placere intensa.
Se stie ca dopamina si cortexul orbitofrontal sunt implicate in dorinta si afect, care evoca sentimente placute in creier. Este un efect puternic asociat adesea cu dragostea romantica si consumul de droguri recreationale.
Creand arta
Daca simplul act de a privi arta produce aceste tipuri de raspunsuri in creier, implicarea in procesul creativ merge mult mai departe. Crearea de arta, in oricare dintre variantele sale, revitalizeaza creierul in moduri diferite de simpla privire.
Studiile au asociat un efect al artei asupra creierului nostru, care este legat de cresterea conectivitatii functionale a creierului, impreuna cu activarea imbunatatita a cortexului vizual. Cercetatorii compara crearea de arta cu exercitiile pentru creier si chiar sugereaza ca, la fel cum exercitiile fizice ajuta corpul, crearea de arta poate ajuta la mentinerea mintii ascutite si limpede la batranete.
Chiar si creatia artistica proprie ne ajuta sa facem fata situatiilor stresante si dificile care apar in viata noastra de zi cu zi. Nu trebuie sa fii un artist recunoscut pentru a crea arta. Dimpotriva, procesul creativ fara asteptari este modalitatea de a te bucura din plin de el.
Cursuri de arta terapie si pictura in grup
Ambele au fost consolidate ca tendinta in crestere. Cursurile de arta in grup la studiourile locale si chiar la baruri va permit sa va amestecati cu prietenii in timp ce creati o piesa de arta frumoasa. Chiar si carti de colorat create pentru adulti. Acestea va ajuta sa va relaxati si sa va eliberati de stres dintr-o zi stresanta.
Arta aplicata terapiei este un instrument de proiectie foarte eficient . Dezvoltarea abilitatilor artistice imbunatateste foarte mult atentia, starea de constiinta si imbunatateste controlul emotional, autocunoasterea si stima de sine.
In plus, ajuta la rezolvarea problemelor care au afectat in trecut si care se manifesta in prezent. Acest efect al artei asupra creierului nostru este folosit cu persoanele care sufera de stres post-traumatic rezultat din conflicte de razboi, abuz sexual sau dezastre naturale. De asemenea, s-a dovedit a fi eficient la persoanele care sufera de boli fizice precum cancerul, dementa sau Alzheimer, precum si in numeroase tulburari psihologice precum depresia si anxietatea.
Reactia creierului la stimulii vizuali ai unei opere de arta este doar prima parte a unui proces in mai multe etape . Intelegerea modului de a privi arta va permite sa profitati la maximum de experienta, mentinandu-va creierul activ si angajat. Inceperea unui proces creativ propriu este adesea urmatorul pas.