10 metode de contraceptie la care poti apela oricand

Fiindca stiinta progreseaza mereu, avem la dispozitie o multime de metode de contraceptie si sunt destul de sigura ca vor mai aparea altele noi, poate peste 5 ani. Insa momentan ne descurcam cu ce avem la dispozitie. Reginele.ro iti prezinta 10 metode de contraceptie si te sfatuieste care este momentul cel mai bun pentru a le folosi.

Prezervativul. Este poate cea mai cunoscuta si folosita metoda de contraceptie. Este totodata si singura metoda care te protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Este bine sa folosesti aceasta metoda de contraceptie atunci cand schimbi destul de des partenerii (pentru a evita eventualele boli in primul rand, si apoi o sarcina nedorita).

Pilulele contraceptive. Aceasta este cea de-a doua cea mai folosita metoda de contraceptie din lume, deoarece presupune doar administrarea unei singure pilule pe zi, la aceeasi ora. Pilulele nu sunt scumpe si ofera o protectie de 98-99% impotriva sarcinilor nedorite. Foloseste aceasta metoda atunci cand ai un partener stabil si nu aveti nici o boala cu transmitere sexuala.

Diafragma. Diafragma este un mic dispozitiv care se fixeaza la capatul uterului si opreste trecerea spermatozoizilor. De preferat se utilizeaza impreuna cu un spermicid sau o alta metoda de protectie. Diafragma se introduce in uter inainte de actul sexual si se tine pana la 24 de ore dupa.

Steriletul. Este una dintre metodele recomandate de catre medici, in special femeilor care nu doresc sa ia in fiecare seara cate o pastila. Steriletul se introduce de catre medic in uter si impiedica ovulul fecundat sa se prinda de peretii uterului. Steriletul este scos dupa 5 ani, tot de catre medicul ginecolog, asadar este recomandat a fi folosit in cazul cuplurilor de lunga durata.

Spermicidele. Acestea pot fi folosite oricand, insa de cele mai multe ori trebuie asociate cu alte metode de contraceptie (precum steriletul sau diafragma). Eficienta acestora este mai scazuta, de doar 75%. Spermicidele au rolul de a omori spermatozoizii inainte ca acestia sa ajunga la ovul si sa-l fecundeze.

Burete contraceptiv. Este o metoda relativ noua pentru Romania si presupune inserarea unui burete in vagin, inainte de contactul sexual. Acesta are rolul de a nu lasa spermatozoizii sa ajunga in interiorul uterului si sa intalneasca ovulele. Buretele contraceptiv se poate folosi de mai multe ori (atunci cand este indepartat se spala, se curata si se pastreaza pentru urmatoarea data).

Implanturile hormonale. Acestea se folosesc in cazul femeilor care nu isi doresc in viitor (cam 4-5 ani) un copil. Implanturile se insereaza sub piele si actioneaza precum pilulele contraceptive (se bazeaza pe hormonii care opresc ovulatia).

Pastila de a doua zi. Aceasta se foloseste doar in cazuri de urgenta, atunci cand ti s-a rupt prezervativul sau ai uitat sa iti iei pilulele contraceptive. Pastila de a doua zi se administreaza cat mai repede dupa contactul sexual neprotejat pentru a preveni o eventuala sarcina.

Metoda calendarului. Este o metoda naturala de contraceptie, insa care nu da rezultatele dorite intotdeauna. Femeile care folosesc aceasta metoda trebuie sa aiba un ciclu foarte regulat pentru a-si calcula zilele in care pot ramane insarcinate. Se va evita sexul neprotejat in acele zile (sau abstinenta).

Metode definitive. Daca te-ai hotarat ca nu mai vrei sa ai copii niciodata, atunci iti poti lega trompele uterine (in cazul barbatilor procedura se numeste vasectomie). Procedura este una definitiva, iar riscul sa ramai insarcinata dupa operatie este de sub 0,1% (se intampla foarte rar, in functie si de metoda de legare a trompelor, ca un ovul sa ajunga in uter si sa fie fertilizat).

Recente

10 pasi pentru a pierde in greutate la locul de munca

Antreneaza-te si slabeste. Sticla de apa care se odihneste langa computer poate sa nu fie suficienta daca ceea ce faci este sa cresti dimensiunea...

Recenzie carte – "Charisma" de Andrew Leigh

Charisma este darul celor care federalizeaza opinii si care isi influenteaza durabil semenii. Charisma este calitatea unei persoane care ii seduce sau chiar ii...

Poti gasi un partener fara sa apelezi la online dating?

Aplicatii precum Tinder, Bumble, Hinge, Grindr si altele sunt instrumentele online de gasire a unui partaner si totusi, uneori acestea nu functioneaza. Este cu...

Cele mai frecvente motive pentru care nu imi creste parul?

Una dintre cele mai frecvente preocupari la femei este cresterea parului lor, marea majoritate isi doresc sa arate stralucitor, abundent si lung, dar nu...

Mircea Badea ii raspunde amenintator lui Oreste!

Mircea Badea a facut unele declaratii spre sfarsitul saptamanii trecute pe pagina sa personala de Facebook referitoarea la un interviu dat de Oreste penru...