Cele mai rare si mai periculoase 10 alergii din lume

Alergiile apar atunci cand sistemul de aparare al corpului dumneavoastra reactioneaza exagerat la o substanta straina numita alergen, ducand la simptome variind de la stranut si lacrimare pana la eruptii cutanate si, in cazuri severe, anafilaxie care pune viata in pericol.

Alergiile pot fi sezoniere, cum ar fi o alergie la polen, care este mai grava primavara si vara, sau la obiecte, cum ar fi alergia la pisica sau la arahide, care persista pe tot parcursul anului. Cel mai bun mod de a controla alergiile este evitarea sau eliminarea expunerii la alergen si tratarea simptomelor prin luarea de medicamente fara prescriptie medicala sau pe baza de reteta.

Cei mai des intalniti alergeni sunt parul de animale, alimentele, polenul, praful si mucegaiul, cu toate acestea, exista alergeni mai rari si periculosi. Intalneste-i!

Alergie la apa

Cu totii avem nevoie de apa pentru a supravietui, dar unii oameni sufera de urticarie sau arsuri la contactul cu apa. O alergie la apa, cunoscuta sub numele de urticarie acvagena, este una dintr-un grup de afectiuni legate de urticaria fizica.

Acesta este unul dintre cele mai rare tipuri de alergii. Urticaria si mancarimea dispar de obicei in 15 pana la 30 de minute, iar antihistaminicele amelioreaza simptomele alergiei la apa.

Alergie la soare

Urticaria solara este o alta urticarie fizica. Simptomele sunt urticarie cauzate de expunerea la soare. Se poate trata cu antihistaminice, dar idealul este evitarea alergenului. Din fericire, alergia la soare este foarte rara. Cand se intampla, simptomele includ arsura si mancarime; ambele simptome apar in decurs de 30 de minute de la expunerea la soare si dispar in cateva minute de la iesirea de la soare. Reactia pare sa fie cauzata de lumina ultravioleta.

Alergie la electricitate

Oamenii care pretind ca sufera de electrosensibilitate spun ca sunt sensibili la campurile electrice generate de produse precum telefoanele mobile, cuptoarele cu microunde, computerele si liniile electrice.

Simptomele alergiei la electricitate includ dureri de cap, zgomot in urechi, oboseala si multe alte plangeri. Acesta este un tip de alergie aproape inexistent, desi nu imposibil. Au fost facute mai multe studii pentru a vedea daca exista electrosensibilitate si aproape toate au aparut goale.

Alergie la atingere

Dermografismul este un alt tip de urticarie fizica. Afectiunea este numita asa deoarece daca aveti acest tip de alergie, va puteti scrie numele pe piele cu apasarea unei unghii. Presiunea asupra pielii provoaca o reactie de mancarime si urticarie.

Dermografismul afecteaza aproximativ 4% din populatie. Eruptiile trec de la sine in aproximativ 15 pana la 30 de minute.  

Alergie la frig

Urticaria rece, o alta dintre urticaria fizica, este foarte rara, dar potential periculoasa. Urticaria rece poate fi fatala daca o persoana este expusa brusc la frig extrem. Acest lucru poate provoca o eliberare masiva de histamina, care poate scadea sever tensiunea arteriala. Managementul acestui tip de alergie se concentreaza pe prevenire: evitati expunerea unor zone mari de piele la frig si nu inotati niciodata singur.

Alergie la exercitii fizice

Acest tip de alergie a aparut de o mie de ori din anii 1970. In cazurile usoare, alergia la efort nu provoaca decat urticarie, dar intr-o forma mai grava, poate duce la anafilaxie, o afectiune periculoasa in care tensiunea arteriala scade brusc si provoaca probleme de respiratie.

Exista doua tipuri de alergie la exercitii fizice; primul apare dupa consumul de alimente si in decurs de doua ore de la exercitiu, iar celalalt apare fara a manca alimente. In ambele cazuri trebuie sa incetezi sa faci miscare, dar sa fii atent la ce mananci inainte sau dupa.

Alergie la fructele polenizate

Unii oameni sunt alergici la anumite produse (vinete, rosii etc.), iar altii sunt alergici doar la fructe daca sunt crude si polenizate. Aceste din urma persoane sufera de sindrom de alergie orala, care apare atunci cand proteinele dintr-un fruct sau legume crude reactioneaza incrucisat cu polenul.

Fructele care declanseaza in mod obisnuit aceasta alergie includ merele, telina, pepenii, piersici si bananele.

Alergie la vin

De obicei, cand cineva spune ca este alergic la vin, ceea ce este cu adevarat alergic la sulfiti, compusi gasiti in vinurile rosii si berile negre care pot duce la mancarimi la ochi si congestie nazala.

Din fericire, multe companii sunt constiente de aceasta alergie relativ comuna si, prin urmare, au inceput sa produca beri si vinuri fara sulfiti.

Alergie la carne

Cei mai multi oameni stiu ca capusele provoaca boala Lyme, dar putini oameni stiu ca un anumit tip de capusa, capusa Lone Star, poate determina si victimele sa dezvolte o alergie la carnea rosie.

Potrivit cercetarilor, aceste capuse isi fac victimele alergice la carbohidratii alfa-gal gasiti la vaci si porci.

De aici, de fiecare data cand omul musca carne rosie, se declanseaza un raspuns negativ al anticorpilor. Aceste capuse sunt predominante in special in estul de sud-est al Statelor Unite si pot provoca alergii chiar si la persoanele care au mancat carne de porc si vita toata viata.

Alergie la transpiratie

Pentru persoanele cu urticarie colinergica, exercitiul este o adevarata durere. De fiecare data cand pielea lor este expusa la caldura sau la transpiratie, acesti oameni izbucnesc in urticarie cu mancarime. Si in cazurile severe, acest lucru poate duce chiar la anafilaxie, o reactie alergica care pune viata in pericol, in care organismul intra in soc si nu mai respira.

Recente

Catalin Botezatu a ajuns la concluzia ca desi are bani, este nefericit din cauza ca nu si-a gasit jumatatea!

Se stie ca banii nu aduc neaparat si fericirea. Se pare ca la aceeasi concluzie a  ajuns si Catalin Botezatu, care, desi dispune de...

Ce parfumuri prefera barbatii pe pielea femeilor

S-a dovedit stiintific ca exista anumite mirosuri mai placute pentru barbati, atunci cand femeile poarta anumite parfumuri pe pielea lor.Unele mirosuri starnesc fantezii si...

10 trucuri de frumusete ale Cleopatrei pe care le poti aplica pentru a avea o piele mai frumoasa

Pe baza de miere, lapte, uleiuri esentiale si material seminal, Cleopatra si alte regine ale Egiptului obisnuiau sa isi pastreze frumusetea naturala, mai importanta...

Cum alegi o coafura in functie de forma fetei

Fiecare femeie are o forma complet diferita a fetei si fiecare este favorizata de o coafura diferita. Fata ovala, fata alungita sau fata in...

Sfaturi pentru a evita pierderea de bani la pacanele

Sfaturi pentru a evita pierderea de bani la pacanele. Dacă îți place să joci la pacanele, este important să fii conștient de cele mai...