6 curiozitati ale culturii egiptene

Egiptul antic s-a remarcat prin numeroasele sale inovatii in medicina, stiinta si literatura. Era, de asemenea, o societate mult mai egalitara decat contemporanii sai. Din aceste motive, si din multe alte motive, va invitam intr-o calatorie catre acest mare moment din istoria noastra.

Cultura egipteana a fost una dintre cele mai admirate si mitologizate. Vorbim poate despre cea mai prospera civilizatie pe care a cunoscut-o istoria umanitatii, aceeasi care ani de zile a fost leaganul marilor ganditori si al unor progrese stiintifice, tehnice si academice incredibile.

De fapt, dupa Mesopotamia, Egiptul a fost a doua enclava in care s-a dezvoltat limbajul scris: celebrele hieroglife. Acestea  provin de la cuvintele hiero  (sacru) si glif (gravat) si urmeaza o structura care nu fusese vazuta pana acum in teritoriile mesopotamiene din Sumer si Acadia.

Desi practica si interpretarea acestor imagini a fost uitata de secole, devine din ce in ce mai comun sa gasesti oameni interesati de subiect. Acest lucru se datoreaza revitalizarii pe care o experimenteaza cultura egipteana datorita, in mare parte, globalizarii si ascensiunii retelelor sociale.

6 curiozitati ale culturii egiptene

1. Piramidele au fost construite de oameni liberi

In ciuda credintei populare, piramidele Egiptului nu au fost construite de sclavi. Barbatii care lucrau in ele o faceau cu contracte de trei luni, primeau un salariu si, in plus, se bucurau de mult respect in ciuda originilor lor umile.

Asa era admiratia pe care i-au provocat, incat, daca mureau in timpul lucrului, puteau fi ingropati in mormintele necropolei din Giza.  In acest fel, erau mai aproape de piramidele faraonilor, ceea ce era o onoare. Sclavii, intre timp, erau adesea folositi pentru munca casnica.

2. Iubeau pisicile

Multi oameni cunosc adoratia pe care egiptenii o aveau pentru pisici, dar nu inteleg nivelul de veneratie extrema pe care l-au marturisit fata de ei . Acest lucru se datoreaza faptului ca cultura egipteana a considerat aceste animale ca fiind intrupari ale zeului Ra, in rolul sau de ucigas al sarpelui Apophis (intruchiparea haosului si a raului).

Mai tarziu, figura lui Ra a fost subordonata celei a zeitei Bastet. Protector al caselor si zeita a razboiului, aceasta zeitate a transformat pisicile in fiinte sacre si de neatins care, ceva mai tarziu, aveau sa devina animale domestice.

3. Au inventat mortarul

Acest compus folosit pentru a face elemente de constructie a fost creat de egipteni. L-au folosit pentru a ghida bazele piramidelor, desi in prezent se dezbate daca etruscii au avut de-a face si cu aspectul acestui element.

Piramida lui Keops a fost prima in care s-a folosit mortar, in jurul anului 2600 i.Hr. Din acel moment si drept urmare s-au dezvoltat diferite tipuri de tencuieli, printre care tencuieli de asezare, tencuieli de finisare si tencuieli decorative.

4. Era o societate mult mai egalitara decat cea greaca sau romana

In Egiptul Antic, femeile aveau mai multe drepturi decat contemporanii lor romani si greci. De fapt, in cultura egipteana a  existat divort, ei puteau mosteni  (ca si in cultura celtica), iar abuzul era descurajat.

In plus, femeile ar putea avea propria lor afacere si sa lucreze in multe meserii . Majoritatea, da, erau legate de sanatate si maternitate.

5. Piciorul stang al statuilor este intotdeauna in fata dreptului

Daca ne uitam la orice statuie construita in perioada de aur a Egiptului Antic, vom vedea ca piciorul stang este intotdeauna inainte . Acest lucru se intampla deoarece cultura egipteana a considerat ca partea stanga era partea vietii, deoarece inima se afla acolo.

De fapt, in timpul atacurilor asupra templelor, dusmanii obisnuiau sa distruga picioarele si picioarele stangi ale statuilor. Astfel, simbolic, au distrus „viata” faraonului in cauza si acesta era sortit sa fie uitat pentru totdeauna.

6. Culoarea lui pentru doliu era rosu

Culoarea neagra, in mod ironic, a fost asociata cu noroc. Aceasta credinta a aparut datorita prevestirii bune legate de culoarea neagra a malurilor Nilului, care s-a innegrit din cauza namolului abundent, anuntand ca urmatoarea recolta va fi fertila.

Culoarea rosie, la randul ei, a fost asociata cu culoarea interiorului sicrielor. Era si culoarea folosita pentru a reprezenta furia vietii, agresivitatea luptei si, intr-un mod mai putin simbolic, sangele sacrificiilor de animale pe care familiile mai bogate si le puteau permite la inmormantari.

Cultura egipteana a servit la dezvoltarea numeroaselor elemente culturale (si nu atat de culturale) pe care acum le consideram ale noastre. Inovatiile sale medicale si stiintifice raman in fruntea oricarei alte civilizatii;  arhitectura sa impresionanta este, de asemenea, considerata unul dintre cele mai impresionante exemple de megalomanie existente.

Recente

Ghiozdane ieftine moderne cu design placut pentru copii

Intoarcerea la scoala este interesanta atat pentru copii, cat si pentru parinti. Si prima zi de scoala include in mod natural un ghiozdan elegant....

Cum să organizezi o petrecere tip Gender Reveal perfectă

Cum să organizezi o petrecere tip Gender Reveal perfectă Organizarea unei petreceri de tip Gender Reveal este un moment special în viața oricărui părinte,...

Masti pentru un ten perfect!

De cele mai multe ori, timpul sau bugetul nu ne permite sa mergem la un cabinet de cosmetica. Alternativa ideala la tratamentele de la...

Totul despre colicile la bebelusi!

Marea majoritate a bebelusilor au in primele luni de viata asa-numitele colici abdominale. Ei devin agitati, plang mult si misca nervos din picioare. Crampele...

Merita sa detii un card de fidelitate

Merita sa detii un card de fidelitate? In zilele noastre aproximativ 80% din detinatorii magazinelor de specialitate iti vor oferi posibilitate de a-ti realiza un card de...