5 caracteristici care fac covid-19 mortal

Printre milioanele de vieti pierdute din cauza covid-19, exista povesti care sfideaza logica. Corpurile sanatoase, tinere si in plina experienta, cedeaza virusului la fel de usor ca si cum ar fi printre cei mai vulnerabili. In timp ce pentru altii, virusul produce doar simptome usoare, daca exista.

Ce face covid-19 atat de neobisnuit si mortal pentru unii si nu pentru altii? Care sunt caracteristicile sale pe care inca nu le intelegem pe deplin? Doua noi studii au identificat un mecanism crucial al sistemului imunitar care ar putea explica de ce virusul este atat de mortal, dar numai pentru unii oameni. Dar, desigur, nu este singurul lucru care face SARS-CoV-2 atat de special.

Este un coronavirus imbunatatit si reinnoit

SARS-CoV-2 este foarte asemanator genetic cu alte coronavirusuri respiratorii umane, inclusiv SARS-CoV si MERS-CoV. Cu toate acestea, diferentele genetice subtile se traduc prin diferente semnificative in ceea ce priveste cat de usor un coronavirus infecteaza oamenii si cum ii imbolnaveste.

SARS-CoV-2 are aceeasi structura genetica ca si SARS-CoV original, care a provocat un focar global in 2003, dar cu aproximativ 6.000 de mutatii imprastiate in locurile obisnuite in care se schimba coronavirusurile.

SARS-CoV-2 are un set complet diferit de gene numite accesorii, care ofera acestui nou virus un mic avantaj in situatii specifice. De exemplu, MERS are o anumita proteina care opreste capacitatea celulei de a suna alarma despre un intrus viral. SARS-CoV-2 are o gena neinrudita cu o functie inca necunoscuta in acea pozitie a genomului sau.

Insala corpul uman

Fiecare infectie cu coronavirus incepe cu o particula de virus, un invelis sferic care protejeaza un singur lant lung de material genetic si il introduce intr-o celula umana. Materialul genetic ii spune celulei sa produca aproximativ 30 de parti diferite ale virusului, permitand virusului sa se reproduca. Celulele pe care SARS-CoV-2 prefera sa le infecteze au o proteina numita ACE2 la exterior, care este importanta pentru reglarea tensiunii arteriale.

Infectia incepe atunci cand proteinele cu varf lungi care ies din particulele virale se ataseaza de proteina ACE2 a celulei. Din acel moment, varful se transforma, desfacandu-se si retragandu-se folosind parti spiralate, asemanatoare unui arc, care incep ingropate in miezul varfului. Spike reconfigurat se fixeaza pe celula si se ciocneste intre particula de virus si celula. Aceasta formeaza un canal in care lantul de material genetic viral poate serpui catre celula nebanuita.

Se raspandeste usor

SARS-CoV-2 se transmite de la o persoana la alta prin contact apropiat. Focarul din Biserica Shincheonji din Coreea de Sud din februarie este o buna demonstratie a modului si cat de repede se raspandeste SARS-CoV-2. Se pare ca una sau doua persoane infectate cu virusul au stat fata in fata in imediata apropiere a persoanelor neinfectate, timp de cateva minute, intr-o camera aglomerata. In decurs de doua saptamani, cateva mii de oameni din tara au fost infectati, iar mai mult de jumatate din infectiile de la acea vreme erau atribuite bisericii.

Daca aceasta nu este o dovada suficienta, trebuie sa te uiti la statistici. In mai putin de un an, au fost 45 de milioane de cazuri in intreaga lume.

Este nou!

Unii cercetatori spera ca virusul se va slabi in timp printr-o serie de mutatii care il vor adapta pentru a persista la om. Prin aceasta logica, ar deveni mai putin mortal si mai probabil sa se raspandeasca. Dar cercetatorii nu au gasit inca semne ale unei astfel de slabiri, probabil din cauza mecanismului eficient de reparare genetica a virusului.

Pana acum, genomul virusului este foarte stabil si nu a existat nicio modificare a patogenitatii cauzate de mutatia virusului.

Nimeni nu-l cunoaste complet

Cum te poti apara de ceva ce nu cunosti bine? In prezent, exista multe mistere in jurul virusului si coronavirusurilor in general; nuantele modului in care provoaca boli, modul in care interactioneaza cu proteinele din interiorul celulei, structura proteinelor care alcatuiesc noile virusi si modul in care functioneaza unele dintre copiile virusului.

O alta necunoscuta este modul in care covid-19 va raspunde la schimbarile anotimpurilor. Gripa tinde sa urmeze vremea rece, atat in ​​emisfera nordica, cat si in emisfera sudica. Unele alte coronavirusuri umane s-au raspandit la un nivel scazut pe tot parcursul anului, dar apoi par sa atinga apogeul in primavara. Dar nimeni nu stie sigur de ce acesti virusi variaza in functie de anotimp.

Dar dincolo de alarmantul acestei chestiuni, lucrul surprinzator de pana acum despre acest focar este ca, in ciuda tuturor, stim MULTE despre virus. Comunitatea stiintifica a descoperit structurile proteinei spike ale virusului si proteinei ACE2 cu o parte din proteina spike atasata la putin peste o luna dupa ce secventa genetica a devenit disponibila.

Recente

Cum să Începi un Business de Succes cu Artificii

Dacă visul tău este să aduci scântei de bucurie și spectacol în viețile oamenilor, un business cu artificii ar putea fi exact ceea...

Care sunt beneficiile pentru sanatate mintala ale exercitiului fizic?

Exercitiul fizic nu se refera doar la capacitatea aeroba si la dimensiunea musculara. Sigur, exercitiul fizic iti poate imbunatati sanatatea fizica si fizicul,...

Lumea Cosmeticii: Explorarea Beneficiilor, Avantajelor/Dezavantajelor Produselor de Frumusețe

Bun venit, dragi cititori, într-o explorare cuprinzătoare a fascinantei lumi a cosmeticii! În această postare ne vom scufunda în diversele beneficii și avantaje/dezavantaje ale...

Lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a functiona relatia de cuplu

Cum să faci o relație să funcționeze? Ei bine, chiar daca amandoi sunteti foarte ocupati, exista unele lucruri pe care le puteti incerca pentru...

Sfaturi pentru a evita pierderea de bani la pacanele

Sfaturi pentru a evita pierderea de bani la pacanele. Dacă îți place să joci la pacanele, este important să fii conștient de cele mai...