Cataracta este o pelicula subtire, opaca, ce apare la nivelul cristalinului si blocheaza trecerea fasciculului luminos catre retina, producand tulburari mari ale vederii.
Este foarte important ca parintii sa fie foarte atenti si sa observe daca copilul prezinta posibile tulburari de vedere si sa nu uite de consultul periodic la oftalmolog.
Printre posibilele cauze, amintim:
- diabetul zaharat
- expunerea frecventa la radiatii
- mostenire genetica
- virectomia atrage dupa sine in majoritatea cazurilor cataracta
- leziuni oculare
- varsta inaintata
- retininita pigmentara
- glaucomul
Alti factori ce pot influenta aparitia cataractei:
Alcoolul- In special celor ce simt o dependenta fata de alcool, le poate favoriza aparitia cataractei;
Fumatul- Fumatorii sunt mult mai predispusi sa dezvolte cataracta, deoarece fumul care vine de la tigara contine substante ce ne pot afecta cristalinul;
Corticoterapia – Persoanele carora le-au fost administrate medicamente cu puternic efect antiinflamator pot suferi de aceasta afectiune.
Infectiile din perioada sarcinii pot afecta si copilul si ii poate cauza cataracta inca din primele zile de la nastere.
Nivelul crescut de trigliceride – Daca aceste celule se depun in vasele sangvine, pot aparea anumite agravari ale cataractei.
Simptome:
- vedere dubla
- vedere neclara
- sensibilitate mare la lumina
- necesitatea schimbarii dese a lentilelor ochelarilor
- tulburari vizuale ce ne pot impiedica desfasurarea activitatilor zilnice
Daca observati oricare dintre simptomele de mai sus, este indicat sa faceti un consult pentru a indeparta orice dubii. Diagnosticul se va pronunta in urma cercetarii istoricului medical si efectuarea examenului clinic. Prin acestea se clarifica cauzele care au declansat cataracta. In cazul in care tulburarile vizuale nu vor putea fi remediate prin operatie, medicul oftalmolog iti va oferi toate informatiile de care ai nevoie pentru a avea o viata de calitate.
Tratament
Cea mai des folosita si de asemenea si cea mai sigura modalitate de tratament a simptomelor cataractei consta in interventia de indepartare a cristalinului, care a fost distrus de cataracta. Acesta va fi inlocuit cu un implant ocular care va avea aceleasi functii.
Interventia chirurgicala nu este recomandata decat mai tarziu in evolutia bolii, la inceput pacientii avand nevoie sa poarte ochelari sau lentile de contact.
Exista insa cazuri in care cataracta apare la copiii mici, afectandu-le serios vederea. Aceasat se numeste cataracta juvenila.
Cataracta nu trebuie operata decat daca ne afecteaza serios desfasurarea obsinuita a activitatilor de peste zi!