Vinovatia este un sentiment amar pe care il traim atunci cand privim inapoi cu sentimentul ca comportamentul nostru nu a fost adecvat.
Se poate baza pe un eveniment real sau imaginar , dar emotia care este traita la evocarea evenimentului in cauza poate fi la fel de neplacuta in ambele cazuri.
Sentimentul de vinovatie este unul dintre cele mai distructive pe care le putem experimenta, pentru ca acea fantoma a trecutului isi extinde influenta asupra a ceea ce traim astazi si, uneori, efectul ei este paralizant.
Cu toate acestea, nu toata lumea se simte vinovata in acelasi mod sau din aceleasi motive.
De exemplu, exista oameni care sunt capabili sa faca rau in mod constient altuia fara sa se simta vinovati si, in schimb, se simt vinovati pentru ca au mancat trei ciocolate la desert.
In ceea ce priveste intensitatea exista si diferente. Este posibil ca cineva sa nu traiasca in pace dupa ce a acuzat in mod fals o alta persoana, de exemplu. Si pentru altul poate fi un usor disconfort care se depaseste cu trecerea a cateva zile.
Este atunci cand sentimentul de vinovatie devine o povara, cand trebuie sa luam masuri in acest sens. Nu are rost sa ocolim subiectul: „Nu vreau sa vorbesc despre asta”. — Nu-mi aminti asta.
Preferam sa stea pe spate. Nu-l vedem acolo, dar este acolo si ii vom simti din nou amaraciunea in alta perioada.
Idei pentru a depasi sentimentul de vinovatie
1. Numiti asta responsabilitate
Sentimentul de vinovatie este amestecat cu convingerile si principiile personale. Impreuna formeaza o sfera pe care trebuie sa-ti faci timp pentru a o dezlega.
Ce ai facut in trecut? ai furat? Ai ranit accidental pe cineva? Obiectiv, ce te deranjeaza sau te chinuie? Asuma-ti responsabilitatea, daca este ceva pentru care ar trebui sa-ti asumi responsabilitatea.
Faptul gol, fara adaugiri, te va lasa sa-i pui un nume: eroare, esec, neglijenta, crima…? Nu conteaza ce este. Este mai bine asa decat sa numiti totul „vinovat”.
2. Accepta ca esti om
Oamenii fac greseli tot timpul. Nu numai asta. De asemenea, uneori actionam impulsiv sau egoist, fara a masura consecintele pe care aceasta le poate implica.
Absolut toti facem greseli ; incalcam norme si precepte; iar uneori nu ne comportam cu integritate si corect.
Este demn de laudat si de dorit sa avem tendinta de a oferi intotdeauna ce este mai bun din noi, dar nu suntem masini programate sa actioneze intotdeauna la fel. Fie ca ne place sau nu, vom esua si vom face rau altor oameni de sute de ori.
Ca fiecare dintre noi poarta la infinit toate acele greseli si greseli… are vreun sens?
3. Iarta-te
Iertarea te va elibera. Cuvantul cheie pentru a scapa de povara trecutului este ca, doar atat: iertare.
Iertarea il elibereaza pe „vinovat” si pe cel care a fost vatamat. Doar trageti o linie pentru a incepe de la capat, lasand durerea in urma.
Uneori este nevoie de timp. Este nevoie de rabdare si compasiune pentru a o acorda; virtuti care nu se cuceresc intr-o zi.
Dar capacitatea de a ierta ne va face viata mai usoara. In primul rand, sa invatam sa ne iertam pe noi insine si apoi, desigur, sa iertam greselile altora.
4. Continua
Vinovatia se refera doar la trecut si nu mai exista.
A te simti rau pentru ceva care nu mai exista sau poate fi schimbat a putut sa fure momente, zile sau ani intregi. Si este de preferat sa lasam trecutul sa plece.
Cand ai reusit sa te ierti, poti sa-ti ridici capul si sa continui sa mergi. Senzatia de liniste pe care o simtim este proportionala cu durerea cu care a trait anterior.
Desigur, eliberarea vinovatiei este de multe ori mai dificila decat sa urmezi patru pasi si sa simti o usurare instantanee. Este nevoie de rabdare si incercarile necesare, fara a pierde din vedere obiectivul. Desigur, compania merita, nu crezi?