Care este propunerea concreta: Fii bun cu tine insuti? In actiuni ca acestea, ne vom aminti sa le avem mereu la indemana. In continuare, 7 foarte descriptive.
1. Ai grija de elementele de baza
Se repeta foarte mult sa cultivam obiceiuri bune pe care le cunoastem cu totii (sa dormi ce este necesar, sa mananci echilibrat, sa faci sport, sa gasesti un canal pentru excesul de stres, sa te imbraci pentru a fi prezentabil etc.).
Dar merita sa ne amintim, in timp ce persista confuzia ca „a avea grija de tine” inseamna sa faci ceea ce iti doresti cel mai mult in acel moment.
Si nu. A avea grija de tine inseamna a face ceea ce este mai bine pentru tine , ceea ce poate sa nu fie cea mai usoara sau cea mai placuta optiune disponibila.
Avand grija de tine, esti amabil cu tine.
2. Rezerva-ti un spatiu mic
Orice zi? Nu, azi.
Acorda-ti putin timp in care sa faci o activitate cu care sa te simti bine. Cu asta arati si bunatate fata de tine insuti.
Pe de o parte sunt elementele de baza (de la punctul 1) si, pe de alta parte, aceste detalii pe care ti le oferi exclusiv pentru a le savura : un pui de somn scurt dupa masa, cateva minute de citit, o plimbare…
Scopul este sa va relaxati si sa va simtiti confortabil . Un alt cadou bun, nu? Si nu ai nevoie de altcineva sa ti-l dea.
3. Ofera-ti recunoasterea pe care o meriti
Asa cum apreciezi faptele bune pe care le fac altii, apreciaza-le pe ale tale.
Recunoasteti si bucurati-va de ceea ce ati facut (sau faceti) bine astazi. Altii pot (sau nu) sa observe sau sa celebreze faptele tale bune.
Asta independent de faptul ca tu, care ai fost martor la munca ta buna, te dedici chiar daca este un zambet de satisfactie. Si este un mic gest al celor care servesc la mentinerea unei relatii bune cu tine insuti.
4. Arata respect pentru tine insuti
Toate aceste cadouri despre care vorbim (si cele despre care veti citi) sunt legate de respect. Pentru a fi amabil cu tine insuti, trebuie sa incepi de acolo: sa te tratezi cu consideratia pe care o meriti .
Ce inseamna asta intr-o zi data?
- Implica aprecierea persoanei care esti fara a te compara cu ceilalti.
- Implica sa gandesti pentru tine si sa dai valoare propriilor criterii.
- De asemenea, luati decizii si asumati-va responsabilitatea pentru ele.
- Implica implinirea cuvantului pe care ti-l dai.
- etc.
Adica toate acele acte despre care stii ca sunt un semn de respect fata de ceilalti, indreptate catre tine insuti (ca meriti acelasi respect).
5. Fa pace cu tine insuti
Cu totii facem greseli. Spre meritul nostru exista actiuni (sau omisiuni) de care nu suntem mandri. Unele dintre ele NU pot fi modificate.
In lotul tau, ca si in al tuturor, vor fi greseli, oportunitati pe care le dai drumul, esecuri variate din ceea ce ai invatat deja necesar.
Ce urmeaza? iertare .
Aceeasi iertare pe care o acordati unei persoane care s-a pocait de raul pe care l-a facut si i-ati acordat-o sa ramana in pace.
Aceasta este aceeasi iertare pe care o meriti pentru ceea ce nu mai poate fi schimbat. Gata cu vina. Gata cu reprosurile. Si gata de autoflagelare. Ofera-ti pacea si libertatea de care ai nevoie pentru a merge mai departe.
Si ce se poate schimba? Asta deschide alte posibilitati: Gandeste-te la ce poti face in privinta asta si apuca-te de treaba.
6. Uita de perfectiune
Perfectiunea este un ideal. Prin urmare, nerealist si nesanatos, daca traiesti constient de ceea ce iti lipseste pentru a deveni perfect.
Omul are puncte forte si puncte slabe. Omul are dreptate si gresit. Asa este si trebuie acceptat asa cum este . Ceea ce nu este un obstacol pentru a schimba si/sau a imbunatati ceea ce credeti ca este potrivit.
Asa ca, daca esti uman, fii bun si bun cu tine, eliberandu-te de presiunea de a fi perfect.
7. Construieste viata pe care ti-o doresti
Foloseste tot ce ai pentru a modela viata pe care ti-o doresti. Incepe cu azi. Foloseste-ti calitatile, succesele, ceea ce ai invatat din greselile tale…
Sarbatoreste setul de resurse pe care le ai si pune-le la treaba. Ofera-ti enorma satisfactie de a-ti transforma aspiratiile in realitate.
Actiuni precum aceste sapte pe care le-am amintit sunt implicite in propunerea: „ Fii bun cu tine insuti ”.
Dupa cum puteti vedea, ele sunt marea de substanta. De aceea le defalcam in practicile zilnice pe care le cititi aici.