Cu siguranta te-ai gandit ce anume se intampla atunci cand deshizi o pagina web. Mai exact, ce anume se afla dincolo de aceasta actiune banala, pe care o faci in fiecare zi atunci cand navighezi pe internet. Desi poate parea simplu, in realitate, acel site necesita o mentenanta la orice ora pentru a putea functiona. Iata de ce, daca vrei sa incepi o afacere online sau sa publici articole pentru blogul tau personal, trebuie sa iei in considerare servicii profesionale de gazduire web sau web hosting.
Ce este de fapt gazduirea web si de ce ai nevoie de ea?
In esenta, gazduirea web este un serviciu care iti permite sa iti publici live website-ul pe internet. Un furnizor de web hosting, similar cu thc.ro, este o adevarata organizatie care ofera acea tehnologie de care ai nevoie pentru a avea un site gazduit.
Gazdele web furnizeaza serverele pe care sunt website-urile accesate de utilizatori. Totodata, serverele functioneaza precum computere care livreaza pagini web. Acestea actioneaza identic cu un depozit care stocheaza datele necesare pentru conectarea site-ului cu diverse browsere.
Evident, exista si posibilitatea sa optezi pentru un constructor de site care sorteaza gazduirea astfel incat sa iti poti publica site-ul fara sa iti faci griji in privinta hostingului. Insa in cele mai multe cazuri, mai ales atunci cand este vorba despre o afacere cu elemente mai complexe pe website, vei avea nevoie de un site gazda pentru publicarea live. Din fericire, singura parte grea este alegerea unui furnizor de servicii de hosting de calitate. In rest, te poti baza pe suportul tehnic pentru orice tine de gazduirea site-ului tau.
Aceste companii de gazduire web sunt responsabile cu gestionarea componentei tehnice, asadar, este important sa intelegi de ce ai nevoie de un astfel de furnizor. Fara un serviciu de acest gen, nu te-ar gasi nimeni pe internet. Website-ul tau este practic un ‘produs’ livrat vizitatorilor direct de pe serverul de gazduire. Atunci cand cineva cauta adresa site-ului tau web, site-ul este trimis la computerul sau device-ul utilizatorului.
Care sunt componentele de gazduire web?
Desi poate parea ca un sistem tot unitar, serviciul de gazduire web are in realitate 4 componente principale care nu trebuie trecute cu vederea.
Primul element este domeniul sau domain hosting. Numele domeniul site-ului tau web este controlat si detinut de compania de la care il cumperi. Insa tu esti proprietarul acestui domeniu pe perioada pe care ai facut achizitia si nimeni nu poate avea un domeniu cu acelasi nume ca al tau.
Un alt component este gazduirea DNS sau hostingul domeniul web care are rolul de a transforma adresele web in adrese de internet, mai excat adresele IP. In fapt, intreg internetul functioneaza pe baza adreselor IP asadar, fara o gazduire DNS un website nu poate sa ruleze in mediul online.
Gazduirea web este serviciul care se ocupa de gazduirea site-ului web. Drept urmare, atunci cand optezi pentru un furnizor de hosting, acorda atentie urmatoarelor aspecte. Astfel, viteza serverului pus la dispozitie de firma specializata trebuie sa acopere nevoile website-ului tau iarbanda de frecventa trebuie sa fie capabila sa sustina cantitatea si diversitatea de informatii de pe site. In plus, update-urile sa fie realizate fara intarzieri si sa beneficiezi de suport tehnic oricand ai nevoie. Un alt aspect extrem de important este ca pachetul de hosting sa iti ofere posibilitatea sa faci o copie de rezerva sau backup pentru site-ul pe care-l detii.
In final, gazduirea email sau email hosting este acel instrument care gazduieste toate emailurile asociate domeniul tau web. Cu ajutorul acestuia poti trimite sau primi emailuri direct de pe o adresa profesionala.
Toate aceste componente pot fi oferite de un singur furnizor de web hosting sau de mai multi. Este recomandat sa optezi pentru o companie care iti pune la dispozitie un pachet complet de servicii, benefice pentru website-ul tau.