Restaurarea sticlei vechi: Afla acum ce trebuie sa faci

Fie ca ati mostenit o mostenire de familie pretuita cu cateva crapaturi, daca va ganditi sa cumparati o bucata de sticla deteriorata sau ca ati spart accidental vaza antica preferata, deteriorarea nu inseamna intotdeauna sfarsitul sticlariei.

Luati in considerare sa reparati singur obiectul sau sa-l duceti la un specialist in restaurarea sticlei antice. Indiferent daca ai spart un castron de baccarat nepretuit sau esti ingrijorat de crapaturile din pretuita vaza pentru unghii a bunicii, merita sa investighezi costurile de reparatie.

Evalueaza prejudiciul

Inainte de a va decide daca doriti sa va reparati geamul spart, este o idee buna sa evaluati complet deteriorarea. Acordati-va timp pentru a examina piesa si notati orice ar putea fi gresit.

Ruperea nu este singura deteriorare care poate aparea cu sticla vintage. Alte tipuri includ urmatoarele:

  • Chips: sectiuni mici de sticla care lipsesc
  • Crapaturi: Fracturi care trec prin toata sau o parte din sticla, dar nu o fac sa se rupa in bucati.
  • Zgarieturi: deteriorarea suprafetei cauzata de frecarea de alte suprafete sau obiecte
  • Rupere curate: fracturi netede care rup elementele in doua sau trei bucati
  • Shatter – multe spargeri care au ca rezultat un articol in mai multe bucati
  • Decolorare: pete sau decolorare in pete, adesea din cauza apei sau a substantelor chimice.

Este posibil sa aveti si vase „bolnave”. Expertii difera in ceea ce priveste definitiile lor, dar sticla bolnava variaza de la o pelicula alba la o bucata deteriorata de detergenti sau substante chimice care nu pot fi reparate. Potrivit American Cut Glass Association (ACGA), acele mici crapaturi ale sticlei utilitare de epoca, cum ar fi ulcioarele sau vazele care contin lichide, sunt considerate sticla bolnava.

Decideti daca merita reparat

Odata ce o bucata de sticla se sparge, chiar si in doua bucati, valoarea sa monetara se pierde adesea, potrivit The Antiques Almanah. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca este o pierdere totala. Aflati cum restaurarea poate afecta valoarea antichitatii sau colectiei dvs. De asemenea, ia in considerare ce inseamna piesa pentru tine dincolo de valoarea ei, restaurata sau nu.

Luati in considerare valoarea dumneavoastra nemateriala

Este posibil ca decizia dvs. de a repara un articol sa nu se bazeze doar pe valoarea sa monetara. Daca ai de-a face cu o mostenire de familie sau cu ceva pe care-l iubesti, oricum ar putea merita reparat.

Maestru mestesugar, artizan si designer de sticla premiat Marc Konys de la Bruening Glass Works si Mark Konys Glass Design din Ohio ii ajuta pe clienti sa decida ce sa faca cu piesele lor deteriorate de mai bine de 30 de ani. „Ganditi-va la generatiile trecute si viitoare cand luati decizia de a repara bucata de sticla”, spune el. „Intrebati: „Peste o suta de ani, cati dintre acestia vor ramane pe pamant?” Si familia ta il va mai folosi?

Angajati un profesionist

Restauratori experti de antichitati si arte plastice lucreaza in laboratoare si studiouri pentru a conserva sau reconstrui sticla veche inapoi la forma sa originala. Sunt artisti si conservatori foarte pregatiti si calificati, care au experienta de lucru cu diferite materiale si instrumente si au cunostinte istorice despre designeri si companii de arte plastice si decorative.

Stii ce vrei

Cu toate acestea, angajarea unui profesionist este doar inceputul. Trebuie sa fii clar ce iti doresti de la rezultatul final.

„Exista o diferenta intre restaurare si reparare”, spune Konys. “Un restaurator restaureaza o piesa, nu ii face niciodata nimic care sa nu poata fi anulat. Cand repara o piesa, face tot posibilul ca sa arate din nou perfect.”

Diverse tehnici de reparare sau restaurare includ:

  • Crearea unei matrite dintr-o piesa rupta folosind un silicon intarit cu platina care poate reproduce detalii fine. De acolo, piesa sparta sau lipsa este turnata in matrita cu rasini care se potrivesc cu sticla de arta.
  • Lustruit sau lustruit fin
  • tesit, gravat acid, placat cu argint si sculptura in piatra
  • Sticla suflata, gravata cu roti de cupru si turnare cu ceara pierduta
  • Utilizati materiale epoxidice speciale sau lipici de intarire cu ultraviolete pentru a fixa bucatile rupte.
  • Aplicati caldura pentru a imbina piesele
  • Lucrati cu nuantele de sticla pentru a crea si replica nuantele piesei originale.

Cum si unde sa gasiti un expert

Contactati un magazin local de antichitati, un evaluator de arte plastice si decorative sau un muzeu pentru recomandari despre specialistii in restaurarea sticlei antice. Daca nu exista, puteti oricand sa trimiteti piesa deteriorata ambalata cu grija unui restaurator de sticla gasit online. Unele surse bune pentru a va ajuta sa gasiti profesionistul perfect pentru sticla dvs. antica specifica includ:

Intrebari pentru restauratori

Cand gasesti un potential restaurator, este o idee buna sa-ti faci ceva timp pentru a-l cunoaste. AIC recomanda adresarea urmatoarelor intrebari:

  • Care este experienta si pregatirea ta?
  • De cat timp exersezi?
  • Care este specialitatea ta?
  • Care este experienta ta la repararea tipului meu de obiect?

AIC sugereaza, de asemenea, sa se solicite profesionistilor referinte si exemple de lucru, care pot fi adesea gasite pe site-urile lor web.

Reparati-l singur

Daca sticla veche deteriorata nu are o valoare monetara prea mare si nu doriti sa investiti in servicii profesionale, puteti incerca sa o reparati singur. In afara de lipici, nu este nevoie de mult pentru a testa. Produse precum cleiul de sticla Loctite pentru repararea spargerilor si oxidul de ceriu Gordon Glass pentru lustruirea zgarieturilor pot fi gasite in magazinele de hardware sau online.

Instructiunile variaza in functie de tipul de daune cu care aveti de-a face. Verificati site-ul web al producatorului pentru tutoriale inainte de a incerca un proiect de reparare a sticlei pe cont propriu.

Reparati-l pentru a crea mai multe amintiri

Inca nu sunteti sigur daca o piesa merita reparata? Konys are cateva sfaturi pentru a va ajuta sa luati o decizie. „Reparati-l daca o veti folosi si creati mai multe amintiri”, spune el. “Reparati-l daca este rar, valoros sau sentimental. Aruncati-l daca este obisnuit si are nevoie de o reparatie majora. Indepartati-l daca il puteti inlocui pentru mai putin pe eBay. Si aruncati-l daca vi se pare urat.”

Recente

Cele mai bune jocuri video pentru copii

Lumea jocurilor este in continua expansiune si devine din ce in ce mai dificil sa ii intelegi contururile si nuantele. Multe jocuri sunt lansate...

Cinci moduri de relaxare

Mereu alergand de aici pana acolo. Ca am intarziat la serviciu, ca trebuie sa predau un referat, ca trebuie sa studiez pentru un examen,...

Tot ce trebuie sa stii despre augmentarea buzelor!

Niciodata femeile nu sunt pe deplin multumite de aspectul lor fizic si vor incerca toate posibilitatile de a arata perfect, chiar apeland la operatii...

Fairmont Acapulco Princess din Mexic

La sapte minute de aeroportul Acapulco si la circa 25 de minute de centrul din Acapulco, se afla unul dintre cele mai elegante si...

Ce au purtat vedetele la gala decernarii premiilor Oscar 2014!

Duminica noaptea a avut loc cea de-a 86-a Gala a Premiilor Oscar la Dolby Theatre din Hollywood, Los Angeles. Showul a fost prezentat de vedeta...