Ei au marcat un inainte si un dupa in literatura actuala gratie operelor si talentului lor extraordinar. Vrei sa stii cine sunt ei?
Crearea unei liste cu cei mai buni 10 scriitori din istorie nu este o sarcina usoara. Este adevarat insa ca, de-a lungul timpului, unele femei au deschis calea si au servit drept inspiratie cu lucrarile lor pentru a ajunge la literatura actuala.
Din acest motiv, am ales sa alegem acei scriitori care au marcat un inainte si un dupa datorita artei lor. Mai exact, la cele mai importante lucrari ale sale. Poti veni cu noi?
Cei mai buni 10 scriitori din istorie
Daca esti curioasa sa stii care sunt cele mai bune 10 femei scriitoare din istorie, ce au scris si cand, te invitam sa continui sa citesti.
1. Christine de Pizan / Italia (1364-1430)
Ea s-a nascut la Venetia, dar a locuit la curtea franceza de foarte frageda, unde a primit o educatie care obisnuia sa fie rezervata doar barbatilor. Pasiunea ei pentru literatura s-a trezit cand a avut acces la Biblioteca Regala a Palatului Luvru si s-a remarcat curand ca scriitoare, filozofa si umanista prin inteligenta si usurinta cu cuvintele.
La moartea tatalui sau, colectia sa de poezii O suta de balade a avut un mare succes atat in Franta, cat si in Anglia. Acest lucru i-a permis sa-si recupereze statutul economic si social, fiind catalogata drept prima scriitoare profesionista din istorie.
Christine a profitat de aceasta situatie pentru a critica comportamentele misogine ale societatii. In acest sens, cea mai cunoscuta lucrare a ei este La ciudad de las damas (1405), care este considerata precursorul feminismului occidental si se situeaza la inceputul asa-numitei querella de las mujeres (o dezbatere literara in jurul situatiei femeile si apararea lor impotriva subordonarii).
2. Sfanta Tereza a lui Isus / Spania (1515-1582)
Interesata de religie si pasionata de romanele cavaleresti inca din copilarie, abia in 1535 si-a dat seama ca adevarata ei vocatie a trecut prin manastire si a intrat in Intrupare.
De-a lungul anilor, Sfanta Tereza a lui Isus a inceput sa aiba viziuni si experiente mistice care i-au inspirat munca. In acest sens, Cartea Vietii a aparut (ca multe alte texte) ca material pentru marturisitorul ei, care a incurajat-o sa povesteasca invataturile si viziunile sale.
La aceasta pasiune pentru litere se adauga infiintarea de manastiri (17 de-a lungul vietii) ca misiune principala. In ciuda supravegherii stranse la care a fost supusa Inchizitiei, calugarita a devenit punctul culminant (impreuna cu Sfantul Ioan al Crucii) al misticismului experimental crestin.
3. Sor Juana Ines de la Cruz / Mexic (1648-1695)
Sor Juana Ines de la Cruz a fost o scriitoare din Epoca de Aur spaniola care a ridicat poezia baroc la cea mai inalta expresie. De fapt, pentru multi a fost considerata „a zecea muza”, deoarece a cultivat diverse genuri:
- Liric.
- Auto sacramental.
- Teatru.
- Proza.
A invatat sa citeasca si sa scrie la varsta de trei ani si, de foarte mic, versurile sale s-au remarcat la curtea vicereala din Noua Spanie.
Pe de alta parte, a respins casatoria si a intrat in mai multe manastiri, in care va crea unele dintre cele mai importante lucrari ale sale precum El Divino Narciso sau La Responda a sor Filotea de la Cruz , un manifest care apara dreptul femeilor la educatie.
4. Jane Austen / Regatul Unit (1775-1817)
Nascuta intr-o familie a burgheziei agrare, a fost educata de tatal ei si a avut o viata linistita, cu excursii ocazionale prin Anglia, care au servit in general drept inspiratie pentru scrierile ei.
Din 1809, familia s-a mutat la Chawton si acolo a gasit linistea necesara pentru a-si publica lucrarile. De altfel, in cea mai recunoscuta lucrare a sa, Mandrie si prejudecati (1813) , se regaseste un portret magistral, ironic, cutumiar, acid si personal al vietii pasnice conduse de burghezia de tara a vremii sale prin diferite personaje.
5. Mary Shelley / Regatul Unit (1797-1851)
A fost dramaturg, eseist si biograf britanic. In aceasta linie, este recunoscuta in principal pentru ca a fost autoarea romanului gotic Frankenstein sau modernul Prometeu (1818) , care este considerat primul roman SF modern si care a reusit sa inaugureze genul.
Incadrata in traditia romanului gotic, povestea trateaza diverse teme de interes pentru epoca romantismului : morala stiintifica, crearea si distrugerea vietii sau indrazneala umanitatii in relatia sa cu Dumnezeu. Astfel, romanul se incheie cu marturisirea fapturii ca va pune capat existentei sale mizerabile.
6. Rosalia de Castro / Spania (1837-1885)
Fiica ilegitima a unei hidalga si a unui preot, Rosalia de Castro a intrat in istorie ca una dintre marile poete ale secolului al XIX-lea spaniol , o precursoare a poeziei spaniole moderne impreuna cu marele Becquer.
A scris atat in limba galica, cat si in spaniola. De fapt, el este una dintre figurile emblematice ale Rexurdimento galic sau renasterea literaturii galice, care practic disparuse de un secol.
„In genunchi in fata imaginii brute, duhul meu, pierdut in infinit, poate nelegiuit, punand la indoiala raiul si iadul in acelasi timp, tremur si clatina. Ce suntem noi? Ce este moartea? Clopotul cu ecourile lui raspunde gemetelor mele de sus si fara efort campia arzatoare imi scalda chipul slabit. Ce suferinta ingrozitoare! Numai Tu poti vedea si intelege, Doamne!”
Stilul sau a amestecat personalul cu naturalul, denotand anxietate si neliniste in multe cazuri. In acest fel, textele pe care le-a scris au trecut de la cea mai pura critica sociala la indoieli metafizice, singuratate, moarte si departare de realitate din cauza depresiei pe care a suferit-o din cauza mortii fiului sau.
7. Agatha Christie / Regatul Unit (1890-1976)
Agatha Christie, maestru al romanelor de suspans si mister, este autorul cel mai bine vandut dupa Shakespeare si Biblie. Potrivit Cartei Recordurilor Guinness , piesele sale au fost adaptate de nenumarate ori.
Lectura unor autori precum Wilkie Collins sau Arthur Conan Doyle i-a starnit interesul pentru lectura si l-a determinat sa scrie primele sale romane politiste. In prima sa lucrare, The Mysterious Case of Styles, el l-a prezentat deja pe detectivul pitoresc care avea sa joace in mare parte din opera sa: Hercule Poirot.
8. Emily Dickinson / Statele Unite ale Americii (1830-1886)
Fara Emily Dickinson, criticii avertizeaza ca poezia contemporana nu ar fi putut fi realizata. Nascuta in Amherst, de-a lungul anilor a decis sa se izoleze de lumea exterioara si de viata sociala la o varsta foarte frageda, corespondand doar cu cativa dintre cunoscutii ei.
Din anii 1860, a abandonat stilul liric tipic al vremii si a dezvoltat o poezie intima, sentimentala si profunda datorita invataturii sale puritane.
„In floarea mea m-am ascuns astfel incat, daca m-ai purta in piept, fara sa banuiesti, ai fi si tu acolo… Si numai ingerii vor sti restul. In floarea mea m-am ascuns astfel incat, scapand din paharul tau, tu, fara sa stii, aproape sa simti singuratatea pe care ti-am lasat-o.
– In floarea mea am ascuns –
De aceea, doar 5 dintre poeziile sale au fost publicate in viata; intrucat ea nu voia sa iasa la iveala. La ani de la moartea ei, peste 1800 de texte lirice si diverse scrisori au fost cunoscute datorita surorii sale si au cucerit criticii si publicul, facand-o una dintre marii poeti ai Statelor Unite alaturi de Walt Whitman sau Edgar Allan Poe.
9. Simone de Beauvoir/ Franta (1908-1996)
Recunoscuta alaturi de Virginia Woolf si „propria ei camera” drept una dintre cele mai mari figuri care lupta pentru drepturile femeilor in cel de-al doilea val feminist, a fost o filosofa, profesoara si scriitoare franceza.
A scris romane, eseuri, biografii si monografii pe teme politice, sociale si filozofice. Astfel, lucrarea sa Al doilea sex (1949) a marcat un inainte si dupa nu numai pentru literatura, ci si pentru gandirea actuala; intrucat s-a rupt cu aspectul diferential clasic dintre femei si barbati.
10. JK Rowling/Marea Britanie (1965-prezent)
Desi este probabil sa il cunosti deja, ti-l prezentam. JK Rowling (care scrie sub pseudonim) este un scriitor, producator de film si scenarist britanic cunoscut in intreaga lume pentru ca este autorul seriei de carti Harry Potter (1997), care s-a vandut in peste jumatate de miliard de exemplare.
Desigur, critica literara evidentiaza marea noutate a acestei lucrari pentru genul fantastic: un hibrid de elemente epice, satirice, costumiste si politiste care construiesc o poveste plauzibila pentru imaginatia cititorului.
Cei mai buni scriitori din istorie deschid portile literaturii noi
Surorile Bronte, Clara Janes, Gloria Fuertes, Isabel Allende, Emilia Pardo Bazan, Gabriela Mistral… Acestea sunt doar cateva dintre scriitoarele care, din pacate, au ramas in afara listei. Au marcat insa si un inainte si un dupa pentru noua literatura si trebuie luate in considerare lucrarile lor.
In aceasta linie, sunt artisti care isi croiesc drum datorita contributiilor celor mai buni scriitori din istorie si propriei esente personale: Dolores Redondo, Elvira Lindo, Eva Garcia Saenz de Urturi, Laura Gallego etc. Si tu? O sa-ti fie dor de ei?