Presupunem ca exista momente cand ingrijorarea este pozitiva . Ea denota interes si responsabilitate fata de problema in cauza. Putini oameni le pasa de placere. De obicei, exista motive pentru acest lucru. De exemplu: gasiti solutia unei probleme, evitati problemele; acordati lucrurilor importanta pe care o merita etc.
Cu toate acestea, ingrijorarea excesiva si/sau constanta este daunatoare te stresezi Si asta nu serveste sa te faca sa te simti mai bine si nici sa previi ceea ce te temi.
1. Acceptati incertitudinea
A avea control asupra tuturor aspectelor vietii noastre si asupra vietii oamenilor pe care ii iubim este o utopie. Prin urmare, va trebui dezvoltata o oarecare toleranta la incertitudine pentru a trai mai bine.
Incertitudinea este foarte grea. Uneori devine chiar mai rau decat negativul care se intampla. Ati vazut vreodata ca imaginatia poate fi mai terifianta decat realitatea in sine?
Presupunand acest lucru si ca exista putine certitudini in viata, cea mai sanatoasa alternativa pentru toata lumea este sa nu va faceti griji pentru situatii ipotetice in viitor : acceptati incertitudinea.
2. Stabileste o perioada de ingrijorare
Acest obicei, desi suna artificial, este eficient.
Ca toate obiceiurile , necesita practica . Dar odata dobandita, are avantaje considerabile: acela de a reduce anxietatea si de a creste sentimentul de autocontrol (a face o buna stime de sine).
Sa-ti faci griji doar dimineata sau numai dupa un pui de somn, de exemplu (niciodata inainte de culcare noaptea) este mai usor decat sa-ti spui: „ Nu ma voi mai ingrijora. »
Daca, de exemplu, aleg sa-mi fac griji de la 4 la 5 dupa-amiaza, voi amana fiecare gand negativ pana cand sosesc ora sau minutele pentru reflectie. Exista timpul necesar pentru a analiza o problema sau o situatie fara a acoperi intreaga zi.
Daca decid sa aman grijile pentru cateva saptamani, ma pot odihni mai linistit pana cand este timpul sa-mi fac griji.
3. Intrebati gandurile negative
Exista o serie de ganduri care nu au niciun motiv sa fie; sunt irationali. Acestea ne fac sa vedem aspecte ale realitatii sau ale viitorului intr-un mod terifiant, pesimist.
Modul de a face fata acestor fantome este sa le infrunti ; intrebati-i. De ce trebuie sa se intample asta? Ce i-ai spune unei alte persoane care se ingrijoreaza din cauza asta? …
La fiecare raspuns (rational) ei vor fi mai neinarmati.
4. Invata sa te relaxezi
Persoanele cu tendinta de a se ingrijora excesiv au in relaxare o resursa de a se odihni de atata stres.
Exista tehnici care, practicate consecvent, sunt eficiente, precum: exercitii de respiratie (lent si profund), relaxare musculara progresiva si meditatie.
Exista si alte activitati sau idei care ajuta la deconectare. Combinatia perfecta pentru relaxare ar putea fi o combinatie buna de diferite optiuni.
Depinde de tine sa hotarasti compozitia sa.
5. Ai grija de tine
Nu este suficient doar pentru a satisface nevoile biologice de baza (mananca, dormi…). Trebuie sa muncesti din greu la asta. Obiceiurile proaste ne fac mai vulnerabili fizic si mental la anxietate.
O alimentatie adecvata, un somn odihnitor, practicarea exercitiilor fizice…
Da, acele probleme legate de bunastare nu sunt compatibile cu anxietatea.
Aceste 5 tehnici pentru a elimina grijile in exces provin de la Helpguide.org. Mai jos aveti mai multe idei care sunt utile pentru acelasi lucru.
6. Ramaneti la lucrul real
Inainte sunt situatii greu de rezolvat, desi frica ta poate sa fi contribuit la largirea lor speculand cu rezultate foarte negative.
Incercati sa priviti panorama in mod obiectiv, ramanand la fapte. Si, daca ti se pare foarte greu, incearca tehnica scrisului.
Ia-ti o bucata de hartie. Impartiti foaia in doua jumatati. Intr-una dintre ele, scrieti faptele; in cealalta, ce te ingrijoreaza. Acolo poti vedea problema nud si, daca este cazul, cat de mult s-a desprins mintea ta de realitate.
7. Treci peste greseli
Exista ingrijorari care apar din greselile facute in trecut. Petreci timp amintindu-le, reanalizandu-le, simtindu-te vinovat pentru ele si gandindu-te cat de rau te vor afecta in viitor.
In loc sa recunosti greseala si sa mergi mai departe (sa corectezi, daca este necesar), continui sa te invarti.
Iertarea este raspunsul pentru a rupe aceasta dinamica. Iarta-te ca esti uman si concentreaza-te pe ceea ce vei face acum .
8. Gandeste-te mai putin la viitor
Din cand in cand, este util sa te uiti in sus pentru a vedea incotro te indrepti. Chiar si asa, nu ai nicio certitudine despre ce se va intampla.
Daca mintea va picteaza un viitor intunecat, deconectati-va de acolo si intoarceti-va in prezent. Cel mai bun mod de a face fata viitorului este sa actionezi astazi , care este locul in care exista loc de actiune.
Gandeste-te mai putin la ziua de maine si fa ce poti face acum.
9. Uita ce pot crede altii
Ai puncte slabe. Faci greseli si esuezi. Si? Suntem cu totii la fel, desi fiecare are un lot diferit.
Daca esti criticat de oameni la care nici nu mergi si nici nu vii (cu atat mai putin ei o sa-ti dea o mana de ajutor), nu o lua atat de mult. Lasa-ti comentariile sa scape. Nu trebuie sa fii perfect si nu trebuie sa faci efort pentru a mentine o imagine in fata lor.
Lasa deoparte grijile despre ceea ce cred sau spun altii despre situatia ta si dedica acele energii pentru a avea grija de ceea ce vrei sa faci .
10. Faceti un plan de actiune
Gandeste-te la ce vei face acum in privinta acestor situatii dificile. Fa-ti un plan, chiar daca este departe de a fi planul perfect.
De indata ce puteti, continuati cu prima actiune a planului . Cu asta te indrepti spre solutie si astfel greutatea grijilor se usureaza destul de mult.