5 avantaje de viziona filme de comedie

Desi este de obicei asociata doar cu distractia si petrecerea timpului liber, vizionarea de filme are avantaje atat pentru sanatatea psihologica, cat si pentru cea fizica. Relaxarea si reducerea stresului, permiterea catharsisului si dezvoltarea creativitatii sunt unele dintre primele grupuri.

De fiecare data cand vizionam un film sau un serial ne bucuram (adesea inconstient) de minunatele beneficii psihologice ale cinematografiei, cine nu a fost marcat de un film care a ajutat la schimbarea perspectivei lor asupra vietii? Sau ai intotdeauna in minte o scena care te-a ajutat sa intelegi parti din viata ta? Sau va amintiti acea comedie care v-a usurat atat de mult intr-o perioada de criza? Din punct de vedere psihologic, a ne vedea reflectati intr-un anumit personaj sau scena este incredibil de util pentru a reflecta si a analiza cele mai mari probleme sau temeri ale noastre. Tocmai pentru a profita de toate beneficiile psihologice oferite de un serial sau un film de lung metraj, apare filmoterapia, o tendinta psihologica care profita de beneficiile cinematografiei in favoarea recuperarii psihologice.

Pentru a intelege mai bine conceptul de filmoterapie, va propunem mai jos cateva dintre aceste beneficii psihologice ale cinematografiei (pe care, asa cum am spus la inceput, cu siguranta le-am experimentat vreodata). Elemente foarte imbogatitoare pentru orice terapie care completeaza munca desfasurata cu pacientul. Prin aceste beneficii, este posibil sa se lucreze la un nivel terapeutic de la diferite niveluri si cu o mare varietate de abordari, dar tinand seama intotdeauna ca mass-media audiovizuale sunt instrumente care completeaza sesiunile (asa cum ar putea face o carte sau un articol) si de care au nevoie deci a unei terapii solide.

In cele din urma, amintiti-va ca beneficiile filmoterapiei, desi pot fi extinse (cu rezultate excelente) la nivel terapeutic, sunt, fara indoiala, resurse „potrivite pentru toate publicurile”, deoarece in cinematograf putem gasi intotdeauna o viziune, o emotie sau o reflectie nou si minunat, sau asa cum a spus Steve Martin in Grand Canyon (Lawrence Kasdan, 1991) „Asta face parte din problema ta, nu ai vazut suficiente filme. Toate enigmele vietii au raspuns in ele “.

Sa vedem mai jos cateva dintre aceste beneficii ale cinematografiei (pe care le-am experimentat cu siguranta la un moment dat):

Ne revitalizeaza

Ca o calatorie de relaxare, deconectare, un moment bun si perspective noi pentru privirea noastra interioara, multe filme reprezinta un moment pentru a ne oferi odihna mentala si, in acelasi timp, un exercitiu de vizualizare pozitiva prin imagini care ne fac mai usor sa atunci cand vine vorba de a ne vedea in situatii noi sau cand ne confruntam cu schimbari.

Ne expune temerilor noastre

De multe ori, vizionarea unei anumite scene sau film ne face sa ne confruntam cu cele mai mari frici si ne expune senzatiilor noastre, permitandu-ne sa fim mai constienti de ele si sa putem lucra pentru a le stinge.

Ne ajuta sa ne concentram mai bine asupra problemelor noastre

Unele filme ne fac sa vedem lumina unei probleme vazandu-ne reflectate in personaj sau in circumstantele care se dezvolta. Cand ne identificam cu un personaj care are aceleasi probleme, empatia noastra creste si ii asimilam evolutia personala mult mai bine. In acest fel, in timpul povestii, putem invata multe despre procesul decizional al personajului si dificultatile acestuia.

Are o functie catartica

Potrivit lui Aristotel, catharsisul este „facultatea tragediei de a descarca privitorul propriilor sale pasiuni scazute, vazandu-le proiectate asupra personajelor piesei. Cand vizionam un film, de multe ori traim aceste pasiuni impreuna cu personajele, dar fara teama de a suferi adevaratele lor efecte. Filme violente, scenarii catastrofale, teroare, actiune, aventuri la margine … toate acestea sunt povesti care ne provoaca o mare descarcare emotionala si ne descarca in multe ocazii in viata noastra de zi cu zi.

Ne face sa radem

Puterea rasului asupra sanatatii noastre fizice si mentale este incontestabila. In acest sens, cinematograful a devenit in societatea noastra actuala una dintre cele mai mari surse de „ras”, deci ce terapie mai buna decat vizionarea unui film sau a unui serial plin de umor si a vedea beneficiile acestuia.

Recente

Cum sa-ti faci propriile emoji-uri pe iPhone si Android

Ti-ai vazut prietenii impartind videoclipuri si emoji-uri cu personaje de desene animate care arata ca ei? Vrei sa faci la fel? In onoarea viitoarei...

De ce Yoga pentru reducerea stresului?

Telefonul tau suna, seful tau vrea sa vorbeasca cu tine, iar partenerul tau vrea sa stie ce este pentru cina. Stresul si anxietatea sunt...

Cele mai bune marci de sampanie: delicii spumante

Vinul spumant a luat nastere in Franta in secolul al XVII-lea ca un experiment pentru nobilimea vremii. Ulterior a fost perfectionat si popularizat de...

Ce au purtat vedetele la gala decernarii premiilor Oscar 2014!

Duminica noaptea a avut loc cea de-a 86-a Gala a Premiilor Oscar la Dolby Theatre din Hollywood, Los Angeles. Showul a fost prezentat de vedeta...

Cum sa ai parul sanatos si stralucitor

Vrei sa stii cum sa ai parul sanatos si stralucitor? Stim ca este ceva care te ingrijoreaza, de aceea te vom ajuta. Daca credeti...