Iata ce analize trebuie sa faci in perioada preconceptionala!

Orice femeie isi doreste la un moment dat sa dea nastere unei noi vieti, dar pentru aceasta este nevoie de un consult preconceptional. In urma efectuarii acestui consult, medicul te va informa asupra stilului de viata pe care sa-l adopti, asupra alimentatiei si va stabili impreuna cu tine o serie de analize obligatorii, care pot fi diferite de la o femeia la alta.

 

Iata ce analize trebuie sa faci in perioada preconceptionala, pentru a te asigura ca vei avea un bebelus sanatos!

 

Hemoleucograma, aflarea grupei de sange si a antigenului Rh

Aceste analize vor depista cu siguranta daca exista anumite probleme precum o infectie, anemie sau trombocitopenie. De asemenea, aflarea grupei de sange si a Rh-ului este foarte importanta, deoarece acest tip de analiza te informeaza asupra unei posibile incompatibilitati de sange intre mama si fat. In cazul in care mama are Rh-ul negativ, se vor efectua analize si pentru aflarea Rh-ului tatalui.

 

Indicele glicemic

Este foarte important sa se afle nivelul glicemiei din sange, deoarece daca nivelul este peste limita, poate fi un semn al diabetului.

 

Depistarea unei posibile infectii cu virusul HIV

Acest test este obligatoriu si se aplica in cazul tuturor femeilor ce doresc sa devina mamici. Nu te speria, este un test de rutina, pentru a elimina orice indoieli!

 

Testul pentru Chlamidia

Pentru acest test se va recolta substanta din colul uterin. Este foarte importanta aceasta analiza, deoarece aceste infectii pot produce avortul spontan. Daca testul este pozitiv, atunci va fi recomandat un tratament prin care viitoarea mamica va scapa de aceasta bacterie.

 

Testul Babes- Papanicolau

Este un test pe care orice femeie activa sexual ar trebui sa si-l faca cel putin o data pe an. In urma rezultatelor, medicul te poate informa daca exista displazii cervicale sau cancer de col uterin.

 

AgHBS si  Ac anti HVC

AgHBS (Antigenul hepatitic B de suprafata) si Ac anti HVC ( Ac anti virus hepatic C) constituie markeri ai infectiei cu virusul hepatic B sau C. In cazul in care pacienta va avea acesti antigeni negativi, se poate solicita vaccinare imporiva virusului ce produce hepatita B. Insa daca viitoarea mamica are unul dintre acesti virusi, nasterea nu va putea fi naturala, ci se va recurge la cezariana.