Cum afecteaza abuzul asupra copiilor viata adulta

Experimentarea oricarei forme de trauma si abuz in copilarie poate avea un impact fundamental asupra calitatii vietii unui adult. Poate ingreuna activitatile de baza de zi cu zi, cum ar fi mancatul, dormitul, munca si studiul. Traumele si abuzul din copilarie va pot afecta, de asemenea, sanatatea mentala, sanatatea fizica si relatiile cu cei din jur.

Cu toate acestea, cercetarile au stabilit ca recuperarea este posibila. Cu ajutorul si sprijinul potrivit, supravietuitorii pot trai o viata sanatoasa. Intelegerea efectelor traumei si abuzului poate ajuta supravietuitorii sa-si conecteze experientele trecute cu provocarile lor actuale si sa gaseasca cai catre un viitor mai sanatos.

Efecte asupra sentimentelor 

Supravietuitorii sunt adesea in afara contactului cu sentimentele lor, confuzi de emotii sau reactii pe care nu le pot explica. Ei au fost adesea crescuti in medii in care expresiile normale ale unui copil de disconfort sau disconfort au fost pedepsite sau ignorate. Este posibil sa fi fost invatati sa-si atribuie emotiile negative asociate cu traumele si abuzul din copilarie, cum ar fi rusinea si furia. Aceasta confuzie persista adesea in viata adulta si poate duce la o experienta sporita de: anxietate, tristete, rusine, vinovatie si neputinta.

Supravietuitorii traiesc adesea cu durere si angoasa cronica. Pentru multi supravietuitori, aceste emotii fac parte din viata lor de zi cu zi, incat nu isi dau seama ca exista alternative. Incapabili sa-si regleze cu usurinta emotiile, pot incerca sa faca acest lucru prin alcool, droguri, sex, jocuri de noroc sau alte comportamente compulsive. Multi supravietuitori sunt, de asemenea, raniti de un sentiment de deznadejde. Toate aceste „strategii de coping” au sens in contextul traumei si abuzului din copilarie.

A invata despre emotii – ce sunt, de unde vin si cum sa le raspundem – este o parte esentiala a gasirii unei cai catre recuperare. Supravietuitorii pot invata modalitati noi si eficiente de a-si regla intensitatea sentimentelor, astfel incat sa nu fie nevoie sa consume alcool sau droguri si/sau sa se taie pentru a-si exprima emotiile. Pentru multi supravietuitori, aflarea despre impactul psihologic al traumei sau abuzului lor ii ajuta sa inteleaga de ce au luptat atat de mult si cum pot merge mai departe.

Recunoasterea acestor sentimente, intelegerea de unde vin si de ce sunt atat de intense este o parte importanta a calatoriei oricarui supravietuitor.

Efecte asupra relatiilor cu ceilalti

Supravietuitorilor le este adesea greu sa aiba incredere in altii. In copilarie, ar fi putut fi tradati chiar de adultii care trebuiau sa-i hraneasca si sa-i protejeze. Drept urmare, supravietuitorilor le este adesea dificil sa formeze si sa mentina relatii. Un studiu amplu al supravietuitorilor adulti ai abuzului asupra copiilor din Australia a constatat ca supravietuitorii au avut o rata mai mare de relatii si casatorii esuate si au raportat niveluri mai scazute de interactiune sociala.

Cand copiii sunt abuzati, ei ajung sa creada mesajele pe care le transmit agresorii lor, cum ar fi „Nu ai valoare” si „Nu ai valoare”. Desigur, aceste mesaje nu sunt adevarate, dar copiii le accepta si le interiorizeaza. Aceste mesaje devin inradacinate ca, pe masura ce un copil care a fost abuzat sau traumatizat creste, adultul supravietuitor va experimenta adesea sentimente de stima de sine scazuta sau de incredere in sine scazuta. 

Efecte asupra sanatatii fizice

Traumele si abuzurile din copilarie nu afecteaza doar mintea, ci si corpul. Copiii care se simt in pericol perpetuu cresc cu un raspuns sporit la stres. Acest lucru, la randul sau, va sporeste emotiile, ingreunand somnul, scade functia imunitara si, in timp, va creste riscul de a face o serie de boli fizice.

Adultii care supravietuiesc sunt expusi unui risc crescut de durere cronica, sindrom de intestin iritabil, diabet, artrita, dureri de cap, boli cardiovasculare si sindrom de oboseala cronica. De asemenea, au mai multe sanse sa fumeze si sa bea mai mult decat alti oameni si sa fie mai putin activi fizic. Toti acesti factori pot afecta sanatatea si bunastarea mai tarziu in viata.

Recente

Printesa Diana: istoria si evolutia celebrei ei tunsori

„Nu ma asculta, sunt aici si ma intreb daca pot sa-mi fac aceeasi coafura ca printesa Diana ”, a scris un utilizator de Twitter,...

Lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a functiona relatia de cuplu

Cum să faci o relație să funcționeze? Ei bine, chiar daca amandoi sunteti foarte ocupati, exista unele lucruri pe care le puteti incerca pentru...

5 alternative gratuite la Microsoft Word si Excel despre care ar trebui sa stii

Microsoft Word si Microsoft Excel sunt unul dintre cele mai populare programe de automatizare de birou astazi si asta pentru ca aproape intotdeauna erau...

13 sfaturi pentru a recunoaste o persoana toxica

Cu totii am avut la un moment dat o experienta similara: de fiecare data cand intram in contact cu o anumita persoana, ne intoarcem...

De ce Yoga pentru reducerea stresului?

Telefonul tau suna, seful tau vrea sa vorbeasca cu tine, iar partenerul tau vrea sa stie ce este pentru cina. Stresul si anxietatea sunt...