Virusii care au facut istorie pe net

Iti fura parola, iti infecteaza fisierele si memoria, intra pe usa din spate a sistemelor tale, instaleaza programe malitioase si la final iti fac computerul sa nu mai raspunda comenzilor tale. Acestia sunt virusii, troienii si viermii de calculator.

Dar a fost o vreme, nu foarte indepartata, cand virusii erau creati doar pentru distractie. Nu pentru a face rau, ci doar pentru a vedea daca functioneaza. Creatorii lor erau in majoritatea cazurilor programatori tineri si extrem de talentati care isi petreceau cea mai mare parte a vietii in fata calculatoarelor. Cu toate ca erau constienti de puterea pe care virusii lor o puteau avea atunci cand se propagau cu rapiditate de la un fisier la altul, de la un computer la altul, ei se multumeau sa creeze fete zambitoare sau picaturi de ploaie care iti apareau pe ecran. Aproape ca nu te deranjau, sau chiar ti se pareau dragute. Dar vom vedea cum bariera dintre aceste jocuri inocente si acte ilegale si vatamatoare este extrem de subtire. Iata povestea celor mai faimosi virusi, de la cei inofenzivi la cei care isi aratau coltii in final.

1. Virusul “Te Iubesc”: acesta a lovit internetul in 2000 infectand pozele si fisierele de muzica din computere. Se putea identifica prin subiectul mail-ului care era “I Love You” sau “Joke: Very Funny” virusul a devenit treptat tot mai periculos infectand fisiere importante trebuind in final sa-ti restartezi computerul. Alte mesaje erau date de ziua mamei sau cu subiectul “Hai sa ne intalnim la o cafea”. Mai rau, altele pretindeau ca sunt mail-uri de la companii anti-virus si te puneau sa instalezi o aplicatie care cica te-ar fi scapat de virusi insa, de fapt, ti-i dadea.

2. Virusul HPS: primul din aceasta serie a fost creat pentru Windows 98 si si-a luat numele dupa o boala care este transmisa de catre sobolani.  HPS il face pe cel infectat sa aiba probleme respiratorii, insa omologul sau pentru internet nu era deloc la fel de periculos. Virusul HPS a fost lansat intr-o duminica si crea o imagine in oglinda a ceea ce era afisat pe ecran. Interesant este ca acest virus a fost creat pentru Windows 98 inainte ca acesta sa fie lansat pe piata.

3. Drogatul sau Virusul Marijuana: a fost unele dintre primele virusuri, infectand primele sisteme DOS prin dischete. Prima data a afectat Noua Zeelanda in 1988 si nu facea altceva decat sa afiseze pe ecran mesajul “Computerul tau este drogat. Legalizati Marijuana”. Insa unele dintre cele 90 de variante ale acestui virus (cu nume ca Donald Duck, Hawaii, Rostov, Smithsonian, StonedMutation) reuseau pana la urma sa-ti blocheze computerul.

4. Virusul PolyPoster: acesta chiar reusea sa te faca de ras. PolyPoster nu numai ca iti infecta fisierele MS Word dar le si posta pe grupuri pe internet fara ca tu sa-ti dai seama, cu atragatorul mesaj “Informatii picante despre Monica Lewinsky”. Virusul se infiltra in computerele tuturor curiosilor care deschideau aceste fisiere.

5. Viermele Caric-A: aparut tot in perioada scandalului cu Bill Clinton, acest program malitios se activa dupa ce deschideai un atasament de mail cu o caricatura a lui Clinton cantand la saxofon din care iesea un sutien.

6. Viermele Wurmark: a aparut in 2005 si era ascuns intr-o poza cu un batranel haios. Dupa ce descarcai poza in computer, viermele instala un troian care le permitea hacker-ilor sa preia controlul partilor infectate din calculator. Nu numai ca si tu transmiteai fara sa vrei mai departe virusul, mai mult, iti si stergea la intamplare fisiere din computer sau le trimitea la contactele din lista de mail.

7. Virusul Creier: creat de doi frati din Pakistan in 1986 acest virus nu s-a vrut virus la inceput. Fratii au creat programul cu scopul de a proteja un software medical de a fi piratat. Dar s-a dovedit a fi primul virus care sa infecteze calculatorul. Cunoscut sub diferite nume ca Lahore, Pakistani, Pakistani Brain, Brain-A, UIUC, Ashar sau gripa pakistaneza acest virus infecta Local Disk-ul, ii schimba numele in Brain si afisa textul in fisierele infectate. Mai manca si 7 KB din memoria computerului facandu-l sa meraga foarte greu. Se pare ca cei doi frati nu mintisera cand au zis ca a fost totul o greseala, pentru ca si-au facut publice numele, adresele, numerele de telefon intr-un mail similar prin care ii rugau pe toti cei infectati sa-i contacteze pentru vaccin.

8. Craniul: acum este vorba despre un virus de mobil. In 2004 acest troian a infectat cele mai noi modele de telefoane Nokia care foloseau sistemul de operare Symbian. Cei care erau infectati de Craniu isi gaseau iconitele de pe ecranul mobilului transformate in mici cranii si oase. Singurul lucru pe care il puteau face cu sofisticatele mobile era sa dea sau sa primeasca telefoane, celelalte functii inteligente fiind neoperabile.

9. Tantarul: Intr-o incercare de a stopa pirateria, sistemul Symbian OS a infectat in 2004 pe toti cei care incercau sa descarce ilegal versiuni ale jocului Mosquito (Tantarul), joc creat special pentru mobilele inteligente. Odata instalat in mobil, troianul trimitea mesaje text cu preturi exorbitante fara ca oamenii sa isi dea seama. Era simplu sa scapi de virus, singurul lucru era sa dezinstalezi jocul. Insa nu-ti dadeai seama ca este ceva in neregula cu mobilul pana nu-ti venea prima factura exorbitanta.

10. Viermele Cuebot-K: acesta a facut multa valva. Sistemul antipiraterie creat de Windows, Windows Genuine Advantage (WGA), era acuzat de catre utilizatori ca fiind de fapt o forma de spyware. Microsoft a incercat sa rezolve problema creand o versiune noua a programului, lucru de care au profitat programatorii de virusuri creand viermele Cuebot-K. Acest program din 2006 a aparut pe net pretinzand ca este noua versiune Microsoft. Se lansa singur cand deschideai computerul si afisa mesaje cum ca dezinstalarea lui va face computerul sa se blocheze. Dar ce facea cel mai rau, era sa deschida o usa din spate prin care hackerii puteau sa-ti intre in computer.

[sursa: TimpulTau]

Leave a Reply

 

 

*

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.