Superstitii de Sfantul Andrei

Superstitii de Sfantul Andrei:

– Noaptea de Sfantul Andrei este una dintre noptile cele mai bune pentru a se face vraji si farmece si este numita si Noaptea Strigoilor.

– In datinile romanilor, in noaptea de 30 noiembrie se spune ca ies moroii si strigoii. Pentru a fi feriti de acestia, oamenii isi ungeau cu mujdei de usturoi ferestrele si usile caselor.

– Ziua de Sfantul Andrei se mai numeste si Ziua Lupului, caci se spune ca in aceasta zi lupul devine mai ager, isi poate indoi gatul care de altfel este teapan (de unde si expresia cand ai gatul intepenit, ca ai gat de lup) si astfel nimic nu-i poate sta in calea atacului lui.

– Sfantul Andrei, considerat si stapanul fiarelor salbatice, se spune ca in noaptea zilei de 30 noiembrie le elibereaza si le trimite sa manance toate vitele celor care nu tin aceasta sarbatoare.

– Se spune ca cei care nu tin sarbatoarea de Sf. Andrei se vor imbolnavi.

– De asemenea, se mai spune ca in aceasta zi nu este bine sa dai gunoiul afara din casa si sa nu te piepteni.

– Alte superstitii legate de noaptea Sfantului Andrei se refera la faptul ca nu este indicat a imprumuta bani sau de a oferi cadouri pentru ca se spune ca acea persoana va fi pagubita.

– In noaptea de Sfantul Andrei fetele nemaritate isi pot visa ursitul. Ele trebuie sa-si puna sub perna 41 de boabe de grau si daca viseaza un baiat ca le va fura graul, acel baiat va fi ursitul lor.

– Tot pentru fetele nemaritate si tot pentru a-si visa ursitul o alta datina spune ca sa manance o turta subtire din faina de grau si foarte sarata preparata de ele, sa o manance inainte de culcare si sa nu bea apa. Daca in somn un baiat ii da apa sa bea, acesta se spune ca ii va fi ursitul.

– In zonele de munte se spune ca fetele sunt imbracate in cojoace si legate la ochi, iar apoi sunt puse sa intre in staulul oilor si sa incerce sa prinda una. Daca fata va reusi sa prinda o oaie atunci se spune ca nu se va casatori, dar daca va prinde un berbec, atunci trebuie sa se pregateasca de nunta.

– O alta datina spune ca pentru ca fetele sa-si viseze ursitul acestea trebuie sa mearga cu lumanarea de la Paste la o fantana si sa vorbeasca cu Sfantul Andrei si sa-l roage sa ii arate in vis ursitul.

– Si daca inca mai vor o metoda fetele nemaritate…  Se spune ca daca seamana un catel de usturoi intr-o bucata de aluat si daca acesta incolteste in curand, atunci si ele se vor marita in scurt timp.

– Legat de noroc si nenoroc la tinerele fete mai este un obicei practicat pe la sate. Astfel ele pun 9 cescute pline ochi de apa intr-un vas sub o icoana. A doua zi dimineata se masoara apa cu aceeasi cescuta si daca va mai ramane apa in vas, atunci se spune ca fata va avea noroc, dar in caz contrar, daca cea de a 9-a cescuta nu se va umple perfect atunci nu vor avea noroc si nu se vor marita.

– Legat de vreme, se spune ca daca in noaptea de Sfantul Andrei va fi luna plina si cer senin, iarna va fi usoara, iar daca cerul va fi intunecat si cu luna plina, atunci iarna va fi din cele grele.

– Si tot legat de vreme, un alt obicei care se practica de Sfantul Andrei pentru a prezice vremea este acesta. In aceasta noapte, femeile pun in podul casei randuite 12 cepe, atribuindu-i-se fiecareia cate o luna a anului. Rezultatul se citeste in seara de Craciun, astfel cepelor stricate le corespund lunile ploioase, iar cepelor care au incoltit lunilor bune si roditoare.

– In noaptea de Sfantul Andrei este bine sa te uiti si pe cer, iar daca luna este subtire, iti pui o dorinta uitandu-te la ea si se spune ca dorintele puse in aceasta noapte ti se vor indeplini.

– Se mai spune ca daca in noaptea Sfantului Andrei este frig, iarna ce urmeaza o sa fie una grea, iar daca vremea va fi buna, iarna va fi una extrem de usoara.

Leave a Reply

 

 

*

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.