Invata limba germana

Invata limba germana

Limba germana este simpla. O persoana cunoscatoare a limbii latine, si obisnuita cu declinarile, o invata fara mari dificultati.

Acest lucru, de altfel, este mentionat de profesorii de germana la inceputul fiecarui ciclu de studii.

Apoi se incepe cu studiul unor der, die, das, den, des, dem etc. si din nou se reaminteste ca tot restul este de o logica dezarmanta. Ca sa ilustram ceea ce tocmai am afirmat, sa luam un exemplu practic. Pentru inceput, cumparati Cartea de Limba Germana. Este un volum minunat, cu coperti cartonate, publicat la Dortmund si care povesteste despre obiceiurile Hotentotilor (auf Deutsch: Hottentotten).

In carte se povesteste cum cangurii (Beutelratten) sunt prinsi si inchisi in custi (Kotter), acoperite cu o tesatura (Lattengitter) care sa-i fereasca de ploi. Aceste custi se numesc in germana “custi acoperite cu panza” (Lattengitterkotter) si atunci cand contin un cangur, ele sunt numite Lattengitterkotterbeutelratten. Intr-o zi Hotentotii au arestat un asasin (Attentater), acuzat ca ar fi omorat o mama (Mutter) Hotentota (Hottentottenmutter), avand un fiu cam prostut si balbait (Stottertrottel).

O astfel de femeie se numeste in germana Hottentottenstottertrottelmutter iar asasinul ei este un Hottentottenstottertrottelmutterattentater. Potera captureaza asasinul si il inchide provizoriu intr-o cusca pentru canguri (Beutelrattenlattengitterkotter), dar captivul evadeaza.

Imediat, toti pleaca in cautarea fugarului, si deodata, un razboinic Hotentot se intoarce strigand: – Am prins asasinul (Attentater)! – Da? care?, intreaba seful de trib. – Pe Lattengitterkotterbeutelratterattentater, raspunde razboinicul. – Cum adica, asasinul din cusca de canguri acoperita cu panza? intreaba seful Hotentotilor. – Pai, -raspunde bastinasul- pe Hottentottenstottertrottelmutterattentater. (Asasinul mamei hotentote a copilului prostut si balbait). – A, asa, da! raspune seful Hotentotilor. Puteai sa zici de la inceput ca l-ai prins pe: Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotter-beutelrattenattentater.

Dupa cum vedeti, limba germana este o limba simpla. Trebuie sa aveti doar un pic de bunavointa…

P.S. acesta nu e cel mai lung substantiv din limba germana; exista unele de lungime 90 litere.

1 comment to Invata limba germana

  • Acum lasand gluma la o parte, pentru vorbitorii de limba romana, limba germana nu este deloc dificila, cel putin este mai usoara decat engleza din urmatoarele cauze:

    -are in comun cu romana sistemul de cazuri, structurile propozitiei
    -pronuntie mult mai structurata si mai fixa

Leave a Reply

 

 

*

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.