Cum sa economisesti combustibil in 10 pasi

Cum sa economisesti combustibil in 10 pasi

Pretul carburantilor, aflat in permanenta pe o trasa ascendenta, a facut ca majoritatea soferilor sa se gandeasca tot mai mult la metode banale de a economisi combustibilul in traficul de zi cu zi. O publicatie americana de specialitate a intocmit 10 sfaturi pentru soferii care vor sa conduca economic.

1. In primul rand, soferii trebuie sa circule cu viteze mai reduse, aceasta masura ajutand la o economie de combustibil de aproximativ 10-15%. In plus, soferul trebuie sa mentina o viteza constanta si sa foloseasca functia cruise-control de fiecare data cand are ocazia, fie ca vorbim de autostrada sau de drum national.

2. Un alt element cheie pentru obtinerea unui consum redus este accelerarea si franarea treptata. Aceste masuri conserva combustibil si nu irosesc energia masinii precum si celelate consumabile cum sunt placutele de frana sau cauciucurile. De aceea este foarte important ca soferii sa intuiasca conditiile de trafic si sa adapteze o viteza si o distanta corespunzatoare.

3. Sfatul numarul trei se refera la pornirea motorului. Specialistii recomanda pornirea si demararea imediata, fara pauze lungi in care motorul ramane pornit. De asemenea, atunci cand asteptati randul la unui fast-food sau la banca este cazul sa opriti motorul, atunci cand stationati mai mult de 30 de secunde.

4. De foarte multe ori este important sa verificati presiunea pneurilor inainte sa plecati la drum. O valoare corecta a presiunii poate reduce cu 3-4% consumul de combustibil. Pentru a afla valoarea recomandata a presiunii din cauciucuri verificati indicatiile oferite de producator pe montantii usilor. Pneurile umflate prea putin cresc rezistenta la rulare si implicit consumul de carburant.

5. Al cincilea sfat oferit de publicatia americana se refera la mentinerea vehiculului in conditii optime de functionare. Aceasta se traduce printr-o geometrie a rotilor corespunzatoare, filtre de aer si ulei inlocuite la timp, carburant corespunzator masinii dumneavoastra.

6. O alta masura pentru reducerea consumului de carburant este incarcarea unui numar mai mic de bagaje, soferii fiind capabili sa reduca astfel cu pana la 5% cantitatea de benzina sau motorina folosita pentru rulare.

7. Americanii recomanda de asemenea folosirea mai rara a instalatiei de climatizare care suprasolicita motorul. Folosirea unei viteze mici a instalatiei de climatizare poate reduce cu 10-15% consumul de combustibil. Este recomandata folosirea ventilatiei si parcarea in zone umbroase pe timpul verii.

8. O alta regula pentru a minimiza consumul este inchiderea geamurilor la viteze mari. Un geam deschis la viteze de peste 100 de km/h scade coeficientul aerodinamic si creste consumul. Daca doriti sa deschideti un geam faceti-o la viteze de pana la 80 de km/h.

9. Atunci cand alegeti uleiul masinii dumneavoastra consultati manualul de instructiuni al masinii si incercati sa alegeti un produs cu o vascozitate mare si de buna calitate.

10. Ultimul sfat se refera la traseul pe care il alegeti atunci cand va intoarceti de la munca sau din concediu. Trebuie sa fie o ruta mai putin congestionata, pe parcursul careia sa nu fiti nevoiti sa opriti motorul.

[sursa: automarket]

1 comment to Cum sa economisesti combustibil in 10 pasi

Leave a Reply

 

 

*

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.